Druhý dech

Druhý dech https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182080/bmid_druhy-dech-oby-182080.jpg 4 73 21

Inspektorka Ema Sköldová série

< 2. díl >

Na start Stockholmského maratonu přišlo několik tisíc lidí, i když se kvůli špatnému počasí mnozí odhlásili. Pár minut po startu padne k zemi jeden z běžců. Mrtvý je pětatřicetiletý Mans, který je koučem exkluzivního běžeckého klubu. Ukáže se, že zemřel bodnou ranou do zad, způsobenou ostrým předmětem. Závodu se účastní i sestra policistky Emmy Sköldové, Josefina, a Emma ji přišla na trať povzbuzovat. Není ve službě, ale než v davech běžců najde svou sestru, je jí už zapotřebí jako kriminalistky. Nedlouho po prvním úmrtí najde jeden z účastníků maratonu v křoví parku mrtvou ženu, rovněž v běžeckém oblečení. Není pochyb o tom, že jde o další vraždu …... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Víkend
Originální název:

Andra andningen


více info...

Přidat komentář

Evkae36
04.11.2022 4 z 5

Kniha se dobře četla, dej ubíhal i když se vlastně většina odehrála během 4 hod. Nevadily mi kapitoly kdy se vracel děj do minulosti. Bylo to dobré, jasné, stručné a příjemné oddechové čtení

Aghatte
10.02.2022 2 z 5

Miluji běh a vše kolem něho.
To je také jediný důvod, proč jsem knihu přečetla celou.
Nalákala mě pěkná obálka a atraktivní zákulisí maratonu.
Zločin jako takový a jeho vyšetřování byl jeden velký trapas.
Nemůžu se ubránit dojmu, že autorka strašně touží psát, ale bohužel nemá to z hůry dáno. Připomíná mi to moje vlastní deníkové zápisky z puberty. (Už jsem je zničila).
Nedokážu si představit, že matka tří dětí, s nadváhou, bez sportovní minulosti, dostane tenisky a za rok uběhne maraton za 3:48. Nemyslitelné. Navíc už to byl její druhý maraton v tom roce! Pokud se rozbíháte z nuly, trvá roky, než se dostanete na nějakou úroveň. Ano, jsou lidé, co se vsadí a za 3.měsíce jdou na maraton, ale dají ho za 6-8 hod, což už se nedá ani hovořit o běhu.
Další věc, neustálé odkazy na to, jak zmrzlí všichni jsou. 4st.nad nulou je zima, ale není to mráz. Nemají rukavice? Nemají funkční prádlo? Proč.
Mrtvola leží na břiše, na startovním čísle, tudíž nikdo neví, kdo to je a nikdo se k ní nesmí ani přiblížit... Pokud potřebují sehnat něčí jméno nebo číslo, neustále někam volají a na něco čekají, to nemají přístup ke startovní listině?...
Policistka má obdivuhodný sexuální život, ovšem jinak poletuje na kole kolem pelotonu běžců a bezradně hledá vraha, dokud nevrazí do dívky, která ji dá napřed špatný tip a napodruhé už správný tip...
Stěžovat si, že v davu 16tisíc běžců nevidím toho, kdo mi fandí, nebo toho, komu jdu fandit... Navíc běžel-li někdy někdo delší vzdálenost a měl toho plné brýle ví, že může u cesty přistávat UFO i s 10 E.T. a bylo by vám to úplně jedno.
Všechny nesrovnalosti kolem běhu a závodu bych autorce odpustila, kdyby mi to vyvážila čímkoli jiným zajímavým, ale bohužel, v celé knize marně hledám.

Začínám číst třetí díl, jen proto, že mám ráda ucelené řady a chci vždy "sjet" celou.


Marcik7
08.01.2021 3 z 5

Nebylo to špatné, ale trochu zdlouhavé, opakující se fakta, málo gradující děj.

martin3554
26.08.2020 4 z 5

Po přečtení knihy asi 100% běhat maraton nikdy nepůjdu. Podobně jako i u prvního dílu, hodně nečekaný vrah.

Ava365
16.06.2020 4 z 5

Originální nápad, ale bohužel některé věci za hranicí uvěřitelnosti. I tak stojí za přečtení.

jihej
14.06.2020 5 z 5

Výborný severský krimiromán,napínavý,poutavý a skvěle ozvláštněný prostředím ze zákulisí maratónských běhů.Doporučuji.

Pauline23
01.02.2020 4 z 5

Též od základní školy nemám ráda běh díky tělocvikáři a nikdy jsem mu na chuť nepřišla. Ale pěkně to odsypalo, to počasí kdy prší a je zima. Musela jsem vědět kdo je vrah. Odpočinkové čtení.

SilvieSisinka
14.08.2019 3 z 5

Pěkně napsaná kniha. Sama běhám a velice mě bavilo číst v knize o běhu a marathonu. Osobně jsem uběhla půlmaraton i to bylo dost náročné. Smekám před všemi co ubehnout marathon. Zápletka průměrná.

janastok
15.07.2019 2 z 5

Zajímavostí této detektivky je to, že se celá odehrává během jednoho běžeckého závodu. A to je taky všechno!

TaLu
21.06.2019 3 z 5

Už jako mládě ve škole jsem neměla ráda běh. Chvilku jsem běžela a hned jsem měla hvězdičky před očima. Žádná pohoda, jen trápení. Už dávno nejsem mládě. Běh nemám ráda stále. Přesto se mi na detektivce nejvíce líbilo to prostředí maratonu. V horkém létě číst o naprosto příšerném počasí, může zafungovat jako osvěžující koupel. Nižší hodnocení dávám jen proto, že znám lepší detektivky, ale jako čtení na dovolenou mohu určitě doporučit. Napsané to bylo hezky a nikde nic nedrhlo ....krok za krokem a jsme v cíli. Dokonce mi ani nedošel dech, což se o obětech říci nedá. A obálka se vyloženě povedla.

Zlatinka.Emilly
27.09.2018 5 z 5

Zpočátku se mi kniha nelíbila. Připomínala mi jeden film, který jsem nedávno viděla. Myslela jsem si, že je to kniha, podle které byl film zpracovaný, ale byla to jenom shoda. Jednalo se o běžce, který byl bodnut do zad, ale film pokračoval tak, že ten člověk dostal druhou šanci. Probral se, myslím, o měsíc dřív, aby měl dost času na to zjistit kdo ho chce zabít a mohl tak změnit svůj úděl. Kniha měla jiný děj, odvíjel se od jednoho maratonu, tedy čtyři hodiny času, ve kterém policie vypátrala vraha. Ač i já byla přesvědčena o tom, že vrahem je ten, koho pisatelka předkládala, opak byl pravdou. Paradox všeho byl, že důvod, pro který se vraždilo, se vymkl kontrole a i když tento příběh skončil zatčením vraha, nebylo třeba být přítomen výslechu. I když jedna věc by mě zajímala. Jak se vrah postavil k výsledku toho, co neodhadl :) Nemohu prozradit víc. Kniha je pěkná a rozhodně stojí za přečtení.

SimonaP
15.05.2018 4 z 5

Napínavá kniha, četla se opět úžasně, svižný děj.

katka.oo
15.04.2018 4 z 5

Opět příjemná kniha od této autorky, dobře se mi četla. Hodnotím velmi kladně a určitě si přečtu i její další detektivky.

veveronka
08.04.2018 2 z 5

Byl trochu zmatek mezi současností a minulostí,moc se mi to nečetlo

Vatter83
17.02.2018 2 z 5

Nejméně zajímavá kniha této autorky.

Leniiis
13.12.2016 5 z 5

Knížka opět čtivá jako každá od této autorky, ale co mě trochu zaskočilo byl ten konec. Bylo to strašně rychlý a ještě vraždy ani nevyřešila policie, ale úplně jinej člověk.

alzbeta4340
18.07.2016 4 z 5

Detektivní příběh zachycující docela autenticky prostředí maratonského běhu. Ze začátku jsem si říkala, že styl vyprávění je na mě až příliš jednoduchý, ale pak mě kniha tak pohltila, že jsem ji přečetla do konce na jeden zátah. Napínavé.

sabca
04.07.2016 5 z 5

Mě se kniha četla moc dobře. Do poslední chvíle jsem neodhalila pachatele. Postava inspektorky Emy mi byla sympatická. Určitě si ještě některou knihu této autorky přečtu. Kdo má rád severské detektivky, tak doporučuji.

niknikita
27.06.2016 4 z 5

Dobře jsem se bavila, takže až budu chtít někdy zase detektivku, bude od Sofie Sarenbrant.

Pajalada
25.12.2015 5 z 5

Kniha mě úplně pohltila, styl autorky mi vyhovuje. Rada tuto detektivku doporučují.