Druhé město

Druhé město https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476683/bmid_druhe-mesto-E18-476683.jpg 4 467 118

Osamělý hrdina knihy narazí v antikvariátu na knížku psanou neznámým písmem a přinese si ji domů. Tím začíná dlouhé hledání neznámého města, z něhož kniha pochází a jež žije v podivné symbióze s Prahou, na jejích okrajích a na rubu známých prostorů. Vypravěč prochází Prahou za noci, kdy druhé město ožívá, setkává se s jeho obyvateli, svádí boje s jeho zvířaty, uniká před zbraněmi obránců druhého města, sleduje jeho slavnosti a debatuje s jeho kněžími. Přitom se stále snaží porozumět smyslu města, které se před ním rýsuje, a proniknout do jeho středu, který před ním uniká. Třetí vydání. -- zdroj: legie.info --... celý text

Akana
Akana
27.02.2024 5 z 5

Okouzlující, omamné, ošidné. Naprosto chápu, že Ajvazova fantazie může být pro někoho i otravná. Mně ovšem pokaždé způsobuje v mozkových závitech příjemné chvění svou dráždivou nejednoznačností, rozplýváním reality, nepředvídatelností příběhové linie. Ve Druhém městě cítím "něco z Alenky" i něco z Lovecrafta, výsledná substance je ale zcela originální. K tomu přispívá i jedinečná atmosféra Prahy, přesněji řečeno obou Prah. Nikdy nevíte, co vás čeká třeba jen v protějším koutě místnosti a jestli je správné po tom pátrat nebo se radši držet známé každodennosti. Hrdina příběhu ale, zdá se, nemá už od nahlédnutí do jisté knihy na vybranou. Kdo jednou okusil, už z hlavy nevyžene.

Natty
Natty
23.02.2024 2 z 5

Tak to byl úlet. Rozhodně výzva na dočtení, protože první polovina byla velký záhul, druhá polovina už takový poloviční, ale spíš jsem si asi jen zvykla. Knihu jsem si vybrala jako jedno z děl pro splnění letošní čtenářské výzvy a vím, že se k ní nikdy nevrátím. Svým způsobem to bylo zajímavé, to samozřejmě musím uznat, ale je to šílenost, fantasmagorický trip, jak už tu někdo psal. I přesto jsem ráda, že jsem takovou zkušenost absolvovala.


hanzmb
hanzmb
10.02.2024 3 z 5

Také jsem naletěl na uvedený žánr fantasy, se kterým tato kniha nemá nic společného. To by zde musel být alespoň náznak příběhu. Přitom se jedná jen o velmi volně spojované imaginace. Ale i ty by měly nějak navazovat. Tady jsou však založeny především na kontrastu. A to spíše drastickém. Jak když hladíte malé dítě a najednou na něj zařvete. Tak mi to připomíná spíše přechodové stavy chovance psychiatrie nebo absťák a rauš. I když se mi to absolutně nelíbilo, musím přiznat, že to je napsané krásnou češtinou. Za ni ty 3*.

luc_hru
luc_hru
08.02.2024 5 z 5

Jako nadšený příznivec latinskoamerického magického realismu jsem nedávno objevila v tomto žánru i českého autora – Michala Ajvaze. Jeho kniha představuje pro mě zcela nový a fascinující zážitek. Ajvazův styl je naprosto unikátní a osobitý, a fantazii, kterou do díla vtiskuje, by se nemusel stydět ani leckterý malý fantasta. Při čtení této knihy jsem zažila několik nezapomenutelných okamžiků, kdy mě příběh zcela pohltil, a společně s autorem jsem na velku prozkoumávala okolí Klementina nebo pozorovala světelkující zvěř, která pobíhala po Karlově mostě. Snové pasáže dominují knize, ale autor si zachoval skvělou rovnováhu mezi poetickými výlety do surrealistického světa a udržením pevné dějové linky a výsledné pointy. Výjimečná kniha a určitě jsem ji nečetla naposledy.

alkuluku_blog
alkuluku_blog
05.02.2024 5 z 5

Strhující.

"Druhé město" jsem četla po kouscích v trolejbuse po cestě do školy a ze školy a tak jsem se do něj ponořila, že jsem párkrát málem zapomněla vystoupit. Některé předchozí komentáře tvrdí, že jde o náročnější čtení, ale já to tak vůbec nevnímala. Prostě jen naskočíte na proud vyprávění a necháváte se vést stránku po stránce až ke konci. Doporučuji všem!

Belanna
Belanna
06.01.2024 2 z 5

První kniha letošní ČV.
Pro mně to opravdu výzva byla. I když mám velkou představivost, tady nestíhala všechny snové fantazie. Myšlenka knihy zaujala, ale její zpracování není pro mně.
Knížka je bez hlubšího děje, o hlavním hrdinovi vlastně nevíme nic a nic moc se ani nedozvíme. Čeho je tu mnoho, jsou metafory, přirovnání, které přicházejí jedna za druhou naprosto mechanicky, v neskutečně dlouhých větách a souvětích. Je pravdou, že právě toto ukazuje na autorův bohatý slovník a um ho využít. Závěr a odchod do Druhého města se mi líbil.
Nelituji přečtení této knížky, poznala jsem nový styl.

tatjana1737
tatjana1737
11.12.2023

Možná tomu dám ještě jednu šanci, už kvůli Pavlu Čechovi, který mě okouzlil a jehož zase okouzluje Ajvaz, ale já to nedala. Skončila jsem někde u dvacáté stránky, kdy zejména jeden slovní obrat ve mně vyvolal takovou vnitřní odezvu, že mi to neudělalo dobře, a usoudila jsem, že tohle nemám zapotřebí.

ellypusik
ellypusik
24.07.2023 3 z 5

Oceňuji celkové zakončení příběhu. Děj se pro mě stal čtivým až zhruba v polovině, kde jsem si zvykla na naprosto bláznivý svět, kde probíhal boj s žralokem, útěk před lasičkami s monitory a lyžování na velkých peřinách. Nikdy jsem nebyla příznivcem magického realismu a ani tato kniha mě nenapomohla k opaku. (Vždy se ztrácím v tom, co je realita a co ne - ač o to samozřejmě jde - tak mne to vyvádí z míry. :D ) Nicméně velké finále to za mne mělo a poslední stránky jsem četla se zájmem a naplněným očekáváním, že v příběhu proběhne i něco jiného, než nekonečné hledání druhého město a poslouchání stále jiných teorií. Příběhu nechyběla jistá tajemnost klíčící už jen z toho, že čtenář nepozná jméno hlavního hrdiny. Ani vedlejší postavy nejsou blíže propracované a příběhu to dodává nádech tajemství a možnost širší představivosti a domýšlení si.

AlLois
AlLois
27.06.2023 2 z 5

Druhé město má zázračnou vlastnost nechat čtenáře navazovat na Ajvazův narativ zcela plynule v jeho vlastních snech, nejsem si nicméně jistý, jestli občasné mikrospánky knížce skutečně pomáhají. Dle autorovy poznámky jsem četl druhé vydání, které se od prvního dostalo značných úprav, je však nutné přiznat, že vzhledem k pojetí knihy si čtenář jakýchkoliv nejasností v prvním vydání prostě neměl šanci všimnout. Nejsem moc komfortní s jakýmkoliv řazením této knihy k magickému realismu, nemyslím si, že je to úplně trefné. Velmi se mi líbily závěrečné kapitoly, které odchod do Druhého města velmi citlivě uzavírají.

sgjoli
sgjoli
12.03.2023 5 z 5

Už tu jeden starší komentář, tuším, mám. Dneska dodávám ještě jeden trochu obšírnější.
Ačkoliv jsem tentokrát příběh neprožívala tolik intenzivně jako kdysi před lety, kdy jsem se do Druhého města zamilovala, i tak mne čtení téhle knihy vlastně zahřálo na duši.
Tahle existenciálně laděná podivnost, zabalená zároveň do hávu magického realismu, asi nebude sedět každému. To, co by někdo považoval za nesmyslné blábolení o podivném světě za okrajem, který je skrze okraje propojen s naším světem , osobně vnímám jako jednu velkou metaforu. Metaforu toho, že každý si sice žijeme ve své vlastní bublině, ale kolem nás žijí další lidé ve svých vlastních bublinách, které se někdy prolnou. A je na nás, abychom se snažili být trpěliví a nesoudit jen proto, že druhý člověk ve své vlastní bublině je v něčem jiný, odlišný. Nesoudit, nedívat se na druhé skrz prsty jen proto, že někdo žije svůj život jinak než my. Svět jakožto celek je totiž rozmanitější než jen náš vymezený výsek světa, v němž se pohybujeme.
To je to, co si z Druhého města odnáším. Nejen poučení o tom nesoudit, ale také být shovívavý, nebát se být zvídavý a dívat se někdy na svět pohledem jiného člověka. Jak moc nás tohle může obohatit?
Byť bych nyní asi hodnotila spíše 4 hvězdami, nechávám nakonec stále plný počet, protože v době dospívání byla pro mne tahle kniha zásadní - právě tím poselstvím, které jsem v ní sama pro sebe našla a o kterém píšu výše.

moonell
moonell
09.02.2023 4 z 5

Myslím, že není potřeba věnovat tolik pozornosti konkrétnostem bizarností Druhého města. Jsou to jen okraje. Někdo tu napsal, že jde o fantasmagorický trip, a svým způsobem ano, ale koncepčně nezáleží na rituálech a mytologiích světa ve stínech, spíš na filosofii s nimi spjaté. Alespoň za mě. Podívat se zeshora, ne zevnitř.

R47
R47
16.01.2023 4 z 5

Divím se, že s tím hajpem, který je kolem knih Chiny Mievilla, u nás není Ajvazovi věnovaná větší pozornost. Přijde mi to jako taková kombinace Mievillova Krakena a Města a Města s hororem od H. P. Lovecrafta. Máte tu fantasmagorický děj s městem, které ztrácí své obrysy, spoustu vodních motivů (tady rybí slavnost, souboj se žralokem na věži, létající rejnok apod.), podivné náboženské kulty, postavy vystupující z televize… Ajvaz ale klade velký důraz na „slovo“ a lingvistiku, na tajemná písma, kde význam mají i jejich patky, knihy. Dokonce i pádové koncovky se tu stávají invokací démonů. Je to pro specifický druh čtenářů, ale já si to užil.

chlupydupy
chlupydupy
20.12.2022 1 z 5

Myslela jsem si,že mám velkou fantazii,ale tohle jsem nepobrala..

ludek.n
ludek.n
12.12.2022 2 z 5

Fantasmagorie, šílený halucinogenní trip, surrealistická kocovina, paralelní vize blázna - nazvěte Ajvazovo Druhé město kterýmkoli z výše uvedených přívlastků a s žádným z nich nebudete daleko od středu terče. Na začátku příběhu (který ale vlastně příběhem v pravém smyslu toho slova není) je kniha ve fialové vazbě psaná v neznámém jazyce, která otevírá dveře do podivuhodného cizího města. Ajvazův hrdina se ho vydá hledat do temných stínů, záhadných okrajů a utajených zákoutí Prahy. Za jiných okolností to mohlo být vpravdě mystické putování dvěma odlišnými světy (jak svou povahou, tak i samotnými reáliemi), kdyby se to ovšem záhy po startu nezvrhlo v orgasmické slovní ukájení. Tok textu se valí stránkami v nesmyslných odstavcích, jejichž významu by se nedopátral snad ani Einstein. Větná spojení vyrůstají jedno z druhého v bobtnajících kaskádách. Když se přes ně dostanete, už vůbec nevíte, co bylo na začátku jejich podnětem a k jakému cíli to vlastně míříte. Ze slova vyrůstá věta, z věty odstavec, z odstavce celá stránka. Vyberte z každé stránky jedno slovo, seřaďte je za sebe a máte „příběh“ Druhého města. Malebné na poslech, nudné na čtení. Musel bych si nejspíš něco šlehnout, abych dokázal tuhle knihu vstřebat a ocenit.

nevermore3
nevermore3
17.11.2022 5 z 5

Měl jsem pocity, které oscilovaly mezi tím, jestli je Druhé město dílo plné náročně samoúčelných souvětích, opájející se v záměrně vykonstruovaných surrealistických avšak hrubě nepadnoucích větných úsecích anebo se jedná o geniální dílo. Po první půlce jsem měl pocit, že to první, po druhé půlce jsem si však Druhé město zamiloval a výsledný dojem je velmi, velmi kladný. Vlastně ta myšlenka je úchvatná, jen forma byla, jak už jsem psal, místy velmi násilná, prostě se mi to jevilo: "jen aby to tak bylo." Rád si to přečtu jednou znovu a ještě důkladněji.

PeterRainhard
PeterRainhard
12.11.2022 2 z 5

Existuje banální fráze, často užívaná recenzenty. Ta zní, je to autor, kterého musíte nenávidět, nebo milovat. Stejně banálním ekvivalentem tohoto sousloví je pojem ROZPORUPLNOSTI. Obvykle, pokud si něčím nevím rady, nedokáži to přesně pojmově zachytit, tak to pro jistotu označím jako "rozporuplné".
Pokud však hodnotím přečtený román „Druhé město“ Michala Ajvaze, tak je velmi obtížné najít pro ně jiný výraz.
Druhé město je svou povahou fantaskní, surrealistický text, jehož námětem je setkání s „paralelním“ světem, jež prostupuje ten náš všední, každodenní a my jej spolu s autorem objevujeme a seznamujeme se s ním. Onen druhý, paralelní svět má často charakter snu, s groteskními proporcemi, s chybějící kauzalitou, s absurdními prvky a situacemi (zelená tramvaj brázdící zasněženou louku a mizející v lese). Vstupenkou, klíčem do „druhého světa“, respektive do „paralelní polis“, „města za městem“ je záhadná kniha, respektive její nesrozumitelný text psaný „oblými a špičatými písmeny, jejíž stránky „jako by vyplouvaly z temné tůně“. Tato tajemná kniha funguje coby magický klíč, jež otevře cestu hlavnímu (a jedinému) hrdinovi románu k stále se množícím hrozivým i fascinujícím zážitkům.
Na straně jedné se jedná o text nesporně výjimečný svou kultivovaností, bohatostí jazyka, obrazivostí a snivostí. Leč tato pozoruhodná forma (kongeniálně ilustrovaná Pavlem Čechem), zahleděná do metafor spojených především s vodou, mořem, nocí, tedy s chtoničnem povýtce, prostě z mého pohledu neodkáže zastřít jistou nedostatečnost, kterou jsem pociťoval poměrně záhy: autor trpělivě, skoro s knihovnickou pečlivostí popisuje nezemské zážitky s „druhým městem“ a navléká je za sebe na linku děje jako korálky růžence. Činí tak však bez jakékoli gradace, v podstatě mechanicky, bez toho, že by čtenář měl pocit, že text sám k něčemu spěje. O samotném „hlavnímu hrdinovi“, jediném subjektu mezi objekty, nevíme nic. Není to žádný Lautréamontův Maldoror, vzpínající se s divokou vášní v odporu vůči Bohu samému a křivící svět v souladu s touhami svého titánského Já. Ajvazův hrdina je pouze Pozorovatel, lhostejné Oko zaznamenávající děje – ať již groteskní, bizardní i hororové (v podstavcích Karlova mostu ukrytá okna do „mořského světa“, tajuplné a nesrozumitelné obřady neznámých tvorů, bizardní flóru a faunu „zeleného“, archetypálního „mořského světa“) – které však na něj vlastně nijak nepůsobí. Pozorovatel sám se nevyvíjí, pouze to, co vidí, eviduje a katalogizuje, přičemž prožitkem vlastně nijak ovlivněn. Nepociťuje úžas, děs, nadšení, pochyby, natož vášeň či strast. Nic necítí nic, krom lehkého údivu a občasné únavy. Nemá vztahy s jinými lidmi, ba jiní lidé se vyskytují pouze jako nutné rekvizity každodenního světa. Náš Pozorovatel sice potká dívku, která má dvojnici Alweyru“ z „druhého města“, leč tento motiv zůstane jen nahozen a nijak nevyužit. Dívka samotná mu je a zůstane vlastně zcela lhostejnou.
Nemohu si pomoci, ale pokud by „Druhé město“ byla dlouhá povídka, pak by byla okouzlující. Na celý román prostinká fabule a patrné okouzlení autora vlastními slovy, vlastní fantasií a snad i samotnou (namnoze velmi pozoruhodnou) fabulační schopností prostě nevystačí. A pocit z textu tak je pouze – rozporuplný. Autor v rozporu s vlastními slovy vede čtenáře k závěru, jež je v rozporu s jeho vlastními slovy až příliš zjevný, a po cestě, která je naopak až přespříliš jasná.
„Cesta je nejvíc cestou právě tehdy, když se ztrácí v krajině. Když se nám zdá, že už nevede dál: tehdy se rozplývá cíl, cíl, který nás na cestě jenom mate, protože je naší představou vrostlou do místa, z něhož vycházíme, a neustále nás k němu stahující zpět; teprve tehdy máme naději, že dojdeme na konec cesty, když na cíl i cestu zapomeneme, když vstoupíme do prostoru a necháme se vést jeho tichými proudy, královský palác se zablyští na prahu noci mezi kmeny stromů tehdy, když jsme již dávno zapomněli na své sny o tom, že jej jednou spatříme.“ (M. Ajvaz)

puczmeloun
puczmeloun
10.08.2022 2 z 5

Surrealistická báseň zabalená do formy novely. Spousta zajímavých nápadů, které by samy o sobě mohly být nosnými tématy povídek, ale zatlačené do pozadí tunami slovní vaty. Jednotlivé snové epizody objevující Druhé město schované za "kulisami" Prahy i jen tak se ukazující nejen v jejích ulicích, dohromady však pospojované jen náhodně, neuvěřitelně a někdy i na sílu. Krásně podivné a hravé vnitřní odkazy na děj jiných stránek i dospělé filozofování. Na druhou stranu až dětská hra s fantazií, ne/asociacemi a náhodným spojováním nespojitelného v rámci dlouhých nesmyslných odstavců (na mě trochu moc, i přesto, že jde o dílo knižního surrealismu). A krásné, i když bohužel jen černobílé, ilustrace Pavla Čecha.

Je to tak strašně zajímavé, některé z vytvořených knižních obrazů za čtení opravdu stály, jako celek je ale Druhé město strašlivě nevyrovnané a pro mě míjející se účinkem – jako příběh to zkrátka nefunguje. Spíše jde o hodně podivnou řadu prosněných nocí, sepsané povídání ze spaní nebo do slov převedené tahy štětce bláznivého malíře...

jitrnic
jitrnic
19.07.2022 3 z 5

Oslnivá surrealistická forma, která se ovšem časem omrzí. Filozofický přesah je za mě spíš nedotažený, tu a tam nesměle naznačený. Navzdory mému hodnocení nepovažuji naprosto Druhé město za průměrnou knihu. Svojí formou, jazykem, je mimořádná.

IvikaS
IvikaS
31.05.2022 5 z 5

Pořád nacházím známky druhého města.

boticelli
boticelli
10.05.2022 4 z 5

Kniha je výletem do tajemných zákoutí měst, duší, myšlenek. Balancuje na hranici schizofrenie, sen nebo skutečnost? Něco nepostřehnutelného tady vedle nás přece musí existovat! Některé scény, například kilometrová vlna tsunami za Petřínem nebo duté sochy na Karlově mostě ( jedna je dokonce barem! ), jsou nezapomenutelné. Zajímavější dějové části bohužel střídá příval fantas(magorických) myšlenek, které sice dotváří obraz onoho Druhého města, nicméně větší smysl v nich nenajdete a prokousat se jimi je po čase docela únavné.