Druhé království

Druhé království https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452029/bmid_druhe-kralovstvi-auE-452029.jpg 5 90 30

Druhé království série

1. díl >

Anglie roku 1064. Přepadení dánských pirátů znamená předčasný konec bezstarostného dětství mladého Cadmona z Helmsby. Jejich šíp ho těžce zraní a udělá z něj mrzáka. Aby se ho otec zbavil, pošle ho jako tlumočníka do normanské vlasti jeho matky. O dva roky později se vyléčený Cadmon vrací zpět i s vítězným vojskem Viléma Dobyvatele. Po bitvě u Hastingsu a korunovaci Viléma za anglického krále se Cadmon ocitne v nevděčném postavení prostředníka mezi uchvatiteli a poraženými. V této roli si získá mnohé zapřisáhlé nepřátele, ale despotický a mnohdy krutý král dá nejednou na jeho úsudek. Ovšem jen do chvíle, než se Vilém dozví, kdo je normanská dáma, kterou Cadmon miluje…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Brána
Originální název:

Das zweite Königreich , 2000


více info...

Přidat komentář

lenka5798
předevčírem 5 z 5

Podle toho, co zde čtu, patřím, též k těm, kdo mají mladší vydání této knihy, takže 2v1. Přečetla jsem všech 700 stran s velkým nadšením. Neznám snad lepší autorku historických románů, než Rebeccu :-) Nebudu tu zdlouhavě psát o čem knížka je nebo není. Je to prostě historie, psaná čtivě, napínavě a tak vykresleně, že máte pocit, že jste v knize a celý ten příběh žijete spolu s hlavními hrdiny. Moc se těším na další knížku (Úsměvy štěstěny), která na mě doma čeká.

jopp
18.01.2024 4 z 5

Knihu jsem četla v té delší verzi - cca 700 stran, vydání z r. 2021. Tudíž jsem měla několik večerů o zábavu postaráno :-)
Jde o zdařilý historický román, ve kterém autorka uplatnila osvědčený postup - vezmu fiktivní postavu a nechám ji účastnit se na všech podstatných dobových událostech. Tento přístup umožňuje přiblížit čtenáři čtivou formou zásadní historické okamžiky, na druhou stranu si v průběhu čtení musíte říkat, že onen fiktivní hlavní hrdina byl podezřele často u všeho podstatného, co se v dané době dělo. Toto je nicméně jen malá vada na kráse, opravdu oceňuji, že autorka věnovala evidentně hodně úsilí shromáždit historická data a předat nám je v této stravitelné formě. Já bych suchou učebnici dějepisu totiž určitě nečetla.

S knihou jsem velmi spokojená, četbu jsem si užila a něco jsem se i dozvěděla (bohužel se mi ty historické události časem z hlavy zase vykouří...). Až budu mít náladu na další historický román, bez váhání sáhnu po jiném díle Rebeccy Gablé.


Bedřich63
01.08.2023 5 z 5

Po přečtení knihy Druhé království jsem nějakou chvíli věnoval tomu, abych si objasnil, co jsem vlastně četl. Tady na DK je kniha rozdělena do dvou dílů vydaných v roce 2004 nakladatelstvím Alpress. Já jsem ale četl knihu, která má 700 stran a byla vydána v roce 2021 Euromedií. Po chvíli zkoumání jsem usoudil, že tento výtisk obsahuje jak děj zde uvedené knihy Druhé království, tak i druhého dílu Zrada. Pro mě asi škoda..... těšil jsem se na druhý díl a pokračování.
Kniha je čtenáři hodnocena velmi vysoko a já se k tomu hodnocení bez výhrad připojuji. Autorka píše vynikající knihy, její znalosti historie a umění vytvořit napínavý, zajímavý a poutavý příběh je fascinující.
Tuto knihu jsem si přečetl na základě mé zkušenosti s knihami autorky o Ottovi Velikém. Takže jsem věděl, že autorka píše vynikající historické romány na základě reálných historických událostí, kde vystupují jak postavy známé z dějepisu, tak i postavy fiktivní. Pokud někdo čte mé komentáře a nechá se jimi někdy ovlivnit, tak rád Druhé království doporučím těm čtenářům, kteří mají tento žánr rádi a zajímají se o historii a podmínky života šlechty i poddaných v dávných dobách.

Rihatama
07.06.2023 5 z 5

Vítejte do pekla středověku... Ve všech ohledech mimořádný román, který by si zasloužil mnohem více čtenářů. Nebo možná jiného nakladatele, který by knize učinil zaslouženou větší propagaci.

Bitvou u Hastingsu v roce 1066 začíná příběh nesnadného a komplikovaného anglicko-normanského soužití, resp. počátku života Britů pod nadvládou Normanů v průběhu 11. století, zosobněný v postavě Viléma Dobyvatele zvaného krutého. Jeho protiváhu na anglické straně představuje místní anglický šlechtic Caedmon z Helmsby, hrdina a kladná postava této části dějin v každém ohledu, která se zásadně zasloužila o méně krvavý tok následných dějin. Primární motivací Caedmona nadto nebyl fakt, že sama jeho matka byla původem Normanka, ale že byl čestný a spravedlivý, jeho věrnost tak patřila vítězi. Kdyby býval Vilém levoboček u Hastingsu neporazil krále Harolda, kdo ví, jakou roli by v historii Caedmon sehrál, pokud vůbec nějakou. Vždyť on to vlastně v dětství byl jen malý, zmrzačený chlapec, kterému se všichni vysmívali. V Anglii v té době však šlo o víc než anglicko-normanský souboj. O anglický trůn usilovali i dánští monarchové. Historie nejspíš nebyla tak barvitá, jak se jeví čtenáři románu. Byla hlavně krutá a obtížná pro běžné obyvatele. Jenže středověk, ať ranný či pozdní, prostě krutý byl. Takže kdo má zájem odpočinout si od thrillerů a detektivek, může sáhnout po středověké beletrii, touto počínaje.

Z románů, které jsem od Gablé přečetla, je zjevný její zájem o maximální historickou přesnost ve vykreslení historických událostí ve svých románech, jakkoli se nebrání literárnímu zpracování, což jednoznačně kvituji. Z událostí doby přitom pro čtenáře vytvoří mimořádně čtivý a napínavý příběh. Není to totiž jen vysoká historická přesnost, ale i Gablé spisovatelská erudice a básnická představivost, které ve svých románech beze zbytku zúročí. Už jen četba popisu samotné bitvy čtenáře zcela pohltí a odstíní od vnějšího světa. Mimochodem, doporučuji přečíst i závěrečnou poznámku autorky, v němž osvětluje historický omyl ohledně zranění anglického krále Harolda normanským šípem - podle unikátní tapisérie z Bayeux měl být trefen do oka a Gablé je některými vyčítáno, že se nedrží faktu. Nejde však podle ní o fakt, ale o nesrozumitelné zobrazení, který nepodporují dnešní výzkumy.

Paulika419
04.04.2023 5 z 5

Kniha mě chytla hned od začátku.Nejlepší kniha o Vilému Dobyvateli.

Alizon
01.04.2023 5 z 5

Rebecca Gablé byla sázkou na jistotu - a výhra se opět dostavila. Autorka rozhodně ví, jak čtenáře vtáhnout do děje, tak aby zapomněl na okolí. Jako vždycky je tu nadějný mladík, který musí čelit nesnázím a intrikám, boje o moc, pár odporných záporáků a samozřejmě láska. Moc pěkný náhled do doby slavného Viléma Dobyvatele, kterého samozřejmě každý ze školy zná, ale až teď si jeho příběh (a příběh lidí kolem něho) může doslova prožít.

Jaruš7
09.01.2023 5 z 5

Další parádní dílo v mé sbírce "Krásné literatury".
Historie Anglie jak jí tvořil a kultivoval kruťas Vilém Dobyvatel.
Poučení z historie - když je jasná vize pro řád, jsou ztráty maličkostí ve jménu moci a blaha pro národní sjednocení.

(Kam se hrabe scifi, vždyť skutečnosti jsou tak fascinující - stavby, bitvy, rozvoj hospodářství, rodinné vztahy, intriky, zrady, válečné konflikty, epidemie, a tomu musí odolávat přátelství a láska, tak to chodí spolu v životě.)

Citace z:" V jednom bodě má královna pravdu, Sire. Žil jsem léta v takových lžích, že jsem často sám sebe nenáviděl. Přísahal jsem si, že už se nikdy do žádných nezamotám.
Vilém na něho vyzývavě hleděl a kolem rtů mu pohrával tichý úsměv, jako by chtěl říct : Stejně jsi zbabělec.
Carson od něho odvrátil pohled. Váhavě pronesl:" Tedy, Sire, pokládám za moudré, že chcete králi Filipovi ukázat svoji sílu. Už od dětství má před vámi smrtelný strach.."
"Odkud to víte?"
"Jeden z Lanfrankových pařížských zvědů je synem královy chůvy. Vyrůstali spolu a od něj víme, že když malý Filip neposlouchal, chůva ho strašila, že si pro něj přijde Vilém z Normandie."
Král se pobaveně musel pousmát. "Žije ta žena ještě? Rád ji přiřknu pěknou roční rentu."
I Caedmon se musel pousmát. "Kromě toho, že jste pro Filipa cosi jako bubák, obává se vás jako vynikajícího stratéga. Je si rovněž vědom, že jste mocnější panovník než on. Toho strachu bychom mohli využít. Ovšem co by naší věci vůbec neprospělo, by bylo kdybyste mu do náruče vehnal svého syna Roberta ".

Luxusní superčtivo.
Doporučuji.

Gweny
09.12.2022 5 z 5

"Láska bohužel nenaslouchá hlasu rozumu." (s 105)

Co naplat, Rebecca Gablé umí psát. A nejen to. Dokáže čtenáře natolik vtáhnout do děje, že zapomíná na čas. Tahle sedmiset stránková kniha mě zprvu odrazovala a chvíli mi trvalo se začíst, ale pak jsem se těšila na každý další večer, kdy si lehnu do postele a před spaním přečtu pár řádků.
Ač je v knize velké množství postav, nebylo těžké si pamatovat jejich jména a osudy. V ději jsem se neztrácela. Přehlednost je na nejvyšší úrovni. Stejně tak propracované charaktery jednotlivých hrdinů i záporáků. Vlastně to byli svým způsobem hrdinové všichni, jen záleží z jakého úhlu a postavení se na ně člověk dívá.

"Ostrý meč je vždy lepší argument než slova na pergamenu." (s. 220)

Caedmon měl mnohdy všechny svaté na své straně a nevěřila bych, že by v temném středověku měl takových šancí znovu začít svůj život. Nicméně právě jeho postava je stěžejním hrdinou románu, protože se kolem něho neustále něco děje.
Nejednou jsem při čtení ronila slzy. To většinou tehdy, když umíral někdo, kdo si svou smrt nezasloužil. A pak jsem bývala zklamaná, když ten, který umíral, nestihl před smrtí říci to, co chtěl a že šlo vždy o nějaké tajemství, které patřilo Ceadmonovi.

Chtě nechtě přirostl mi ten pacholek během čtení k srdci a jelikož jsem včera odpoledne/večer přečetla posledních 200 stran, strávila jsem v jeho přítomnosti velkou část noci ve svých snech.

Skláním se před autorkou, před neskutečnou pílí, kterou vynaložila, aby tenhle román sepsala. Bezpochyby je to velmi kvalitní dílo, které dokáže mnohým napovědět, jak probíhalo utváření Anglie.

Kerberos
15.09.2022 5 z 5

Našla jsem novou autorku skvělých historických románů. Příběh Cadmona z Helmsby, který žije určitou dobu na normanském dvoře Viléma Dobyvatele, po jeho boku jako překladatel nás provádí událostmi té doby a jeho postoje se mění. Bude muset udělat plno ústupků proti svému přesvědčení aby vymohl pro svou rodinu navrácení majetku .Jdu shánět další knihy.

petr_
23.05.2022 5 z 5

Je to nádherná kniha se zajímavým tématem, ze zajímavé doby. Popisuje období, kdy Nordmané ovládli anglické království.
Velmi pěkně se snaží popsat vztah Viléma a Harolda o kterém jsem už občas četl, ale tato kniha dobře popisuje jak byl Harold vmanipulován do Vilémova vazalství . Děj obsahuje mnoho odkazů na historické události, popisuje vztahy anglosasské šlechty a nordmanů a také vztahy mezi Francií a Anglií, kde byli nordmané důležitými hráči.

Díky této knize si vybavím příběhy Waltera Scotta, které jsou sice z trochu jiné doby, ale často se v nich řeší postavení anglosasů.
Je to velmi pěkná a zajímavá kniha.

katka134
10.05.2022 5 z 5

Hezký a čtivý historický román z davné bouřlivé doby.
Jen postavy s podobnými jmény mi občas pletly hlavu.

Rozmarýna Rozm
26.04.2022 3 z 5

Podle mně jde o průměrnou knihu, u které jsem nevydržela a měla delší pauzy. Četla jsem ji 4 měsíce. Prostě zklamání, i když začátek vypadal slibně.

Petrasuvicka
06.11.2021 4 z 5

Přestože je téma Vikingů mně velmi blízké a těsila jsem se na knihu, tak se mi paradoxně mnohem víc líbila Rebečiny Hlava světa :) To však neznamená, že je Druhé království horší či méně čtivé, ovšem je dost podrobné a pro spoustu jmen občas matoucí. Doporučuji obojí.

astra3
25.08.2021 5 z 5

Moc hezké čtení. Velmi čtivé. Spousta zvratů. Doporučuji.

ydnac
24.08.2021 5 z 5

NÁDHERNÝ HISTORICKÝ ROMÁN :-)
Kniha má 700 stran, ale děj mi ubíhal pod rukama jako vítr :-)
Hlavní hrdina Caedmon je najat králem Vilémem jako tlumočník.
Jeho pozice není jednoduchá a mnohokrát se ocitá v těžké až život ohrožující situaci.
Má před sebou hodně bojů, plno intrik, přátelství, lásku.
Romány od Gablé jsou velice čtivé a umí čtenáře zaujmout :-)
Těším se na další její knihy :-)
DOPORUČUJI :-)

evask
02.07.2021 4 z 5

Historický román a hodně tlustý, to mně připomíná Kena Folletta. Není to špatný, ale přece jen do toho Folletta tomu trochu chybí. Jedna hvězdička nejmíň.

Sidonka3
20.06.2021 4 z 5

Historický román z 11. století vypráví spletité, dobrodružné příběhy smýšlených i reálných postav, na pozadí skutečných a fiktivních událostí. Hlavní postavou je zde Caedmon z Helmsby, překladatel a později i rytíř anglického krále Viléma Dobyvatele. Vedlejšími hrdiny jsou C. sourozenci. Všichni členové této anglicko-normanské rodiny patří mezi imaginární hrdiny.
Kladem je čtivost. Opět se jedná o slušný, zábavný, trochu komerční román ze středověkých dob. Nechybí zde láska, drsné válčení, nebezpečné výpravy, intriky a zašmodrchaný příběh plný zvratů.
Bohužel musím říct, že se jedná o zvraty někdy i poměrně předvídatelné. Už pro to, že autorčiny knihy (tato a pozdější Hlava světa) si jsou totiž v mnohém podobné (nezastupitelnou roli zde hraje: zajatec v nevděčné pozici, zastupující dva národy- zakázaná láska-stoupání vzhůru-padouch v rodině…). Jednu chvilku je nejedna postava ve vězení, třeba jako zajatec, otrok nebo rukojmí, a jde jí o život, pak si naopak najednou polepší a povýší do závratných výšin. Svět je nevyzpytatelný a někdy je opravdu jen třeba dát nějaké problematické situaci čas. Někdy ovšem autorka vyřeší potíže na poslední chvilku hůř upokojivě, díky pochybným zachráncům typu „deus ex machina“, kteří se prostě jako na zavolanou v tíživé situaci zjeví a hrdiny zachrání od všemožných útrap. Nemůžu říct, do jaké míry jsou události a hlavně chování postav přesné a poplatné době, nicméně minimálně čtenáře upozorní na reálné klíčové dějinné okamžiky (např. kdo byl kdy králem a za jakých okolností se jim stal).
Myslím, že novější Hlava světa, z které jsem byla nadšená, z toho podle mého vzešla lépe. Druhé království je trochu povrchnější a nedokázalo mě tak silně zaujmout, i když se pořád jedná o obstojný počin. Autorka zraje jako víno a vylepšuje se, její pozdější román Hlava světa je podle mého úžasný, nicméně by si měla dát pozor na to, aby se nezačala v některých motivech opakovat a nevykrádala zbytečně sama sebe.

Ronnie68
22.05.2021 4 z 5

zajímavá kniha, která je zasazená do doby Viléma Dobyvatele a trochu i do pozdní doby Vikingů .... je pravda, že mi lépe četla ta první část ... ale i přes to to nebylo špatné čtení ... těším se na druhou polovinu ...

Jenny46
15.05.2021 5 z 5

Poutavý historický román - děkuji za poznámky od autorky, že napsala pro orientaci krátký historický výklad. Hlavní události odpovídají doložené historii, i když se R. Cablé tu a tam odchýlila od kronikářů...
Caedmon z Helsmby neměl zrovna lehký úkol, slouží mezi dvěma národy a ještě pro nemilosrdného krále Viléma. Románový Caedmon se narodil do bouřlivé doby a nezbylo mu, než aby se jim přizpůsobil...
Těším se na pokračování a moc doporučuji 5*

Le Chat
09.04.2021 5 z 5

Rebecca Gablé prostě umí. Další opravdu povedený historický román, stejně jako Hlava světa a Cizí královna.