Druhá světová válka (komplet)

Druhá světová válka (komplet) https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492008/bmid_druha-svetova-valka-1-6-komplet-zPt-492008.jpg 5 29 12

Soubor šesti svazků. I. díl, Blížící se bouře + II. díl, Jejich nejskvělejší hodina + III. díl, Velká aliance + IV. díl, Karta se obrací + V. díl, Kruh se uzavírá + VI. díl, Triumf a tragédie Druhé výroční vydání proslulých válečných pamětí britského premiéra sira W. S. Churchilla, za které mu byla udělena Nobelova cena. Soubor šesti svazků v kartonovém boxu - 6 svazků.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Second World War , 1953


více info...

Přidat komentář

ondra2
10.12.2021 5 z 5

Soubor je výborný, dobře čtivý a je to rovněž zásluhou výborného překladu, čímž myslím jazykové vyjadřování a nikoli faktickou přesnost, kterou jsem nemohl posoudit. Jiné překládané tituly se občas vyznačují šroubovaným textem, tady to plynule, byť dlouho, odsýpalo. Nejsem si úplně jistý, jestli by se nenašly knihy, které by si Nobelovu cenu nezasloužily více, na druhou stranu autor sepsal i Dějiny anglicky mluvících národů, které jsou rovněž dobré. Na obou titulech je vidět, že historie i politika patřily mezi autorovy koníčky, zejména na konci šestého dílu Druhé světové války je patrno, jak jej mrzelo, že nemohl pokračovat v rozdělané práci. Jak některý z předešlých komentátorů uvedl, místy je vyjadřování a hodnocení poněkud sebevědomější, na druhou stranu nelze říct, že by jej neodůvodňovaly výsledky a schopnost se pohybovat ve vrcholné politice 50 let. Mnohé závěry ostatně byly potvrzeny časem.

Fanda321
28.07.2021 4 z 5

Co se historie a druhé světové války týká, je to velice cenné dílo, které vnímá danou dobu v mnoha souvislostech, ukazuje i v kontextu dění na celém světě a aktivit mezinárodní politiky. Je to pro zájemce o druhou světovou válku opravdu důležitá knižní série. Mrzí mě, že musím napsat to, že jakkoli oceňuji široký záběr tohoto díla, tak způsob, jakým je to psané, ukazuje na to, jak moc byl autor egocentrický až narcis. To jak neustále vyvyšuje svoje názory, dílo prokládá svými projevy a mluví o sobě, jako by se jednak obhajoval a jednak předváděl svou prozíravost až neomylnost, je pro mně zklamáním z tak významné osobnosti.
Nicméně pro každého zájemce o druhou světovou válku (včetně role a dění v tehdejším Československu - opravdu to stojí za přečtení) je to asi povinná četba a rozhodně doporučuji.


M.M.787
06.05.2021 5 z 5

Mít tu buřinku z přebalu knih - smeknu! NC zasloužená. Velmi čtivé vyprávění, které nám dává nahlédnout do myšlení a prožívání jednoho ze zásadních aktérů válečných událostí. Celou dobu jsem musela myslet na to, jak náročné muselo být dát dohromady rekapitulaci obrovského množství zásadních i detailních událostí, vlastního (často vypjatého) prožívání, statistických informací, zpráv a depeší, zároveň se snažit o poutavost vyprávění.

konicekbily
10.04.2020 5 z 5

Souhrnně pojaté historické souvislosti a popsaný vlastní autorův podíl na ovlivňování přípravy, průběhu a konce nejstrašnějšího válečného konfliktu. Soubor knih obsahuje spoustu písemných dokumentů, pro někoho až moc, ale já jsem si k podrobnému prostudování vybral jen ty, kde jsem si potřeboval ozřejmit již dříve nabyté souvislosti. Dokonalé, pro mne hodně objektivní dílo o druhé světové válce!!!

lukas9608
17.02.2019 5 z 5

Mistrovské dílo, kdyby to bylo možné, dal bych šest hvězdiček z pěti. Pro lidi se zájmem o druhou světovou válku či historii obecně naprostá povinnost. Kniha obsahuje obrovské množství zákulisních informací ohledně vedení války, rozhodování či jednání zúčastněných stran. Obzvláště zajímavé jsou pasáže popisující jednání s nabubřelým Stalinem. Čte se to úplně samo jako akční román. Nutná prerekvizita je však alespoň základní znalost událostí druhé světové války a těch, které jí předcházely, protože jinak nemusíte občas chytat kontext.

Podtitul celé knihy, anebo alespoň její první části by mohl znít "Aneb když se donekonečna ustupuje zlu". Sám Churchill píše, že kdyby měl druhé světové válce dát nějakou nálepku, nazval by ji Unnecessary War - zbytečná válka, což je velká pravda.

Pro naše podmínky velice zajímavá kapitola pojednávající o Mnichovu '38. Připokakaná politika appeasementu nekonečných ústupků zlu byla svým způsobem příčinou celé války. Anebo Churchillův citát po Mnichovu '38: "Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku." Pro srovnání Chamberlainovo: "Přátelé, toto je podruhé v naší historii, kdy byl z Německa na Downing Street přivezen čestný mír. Věřím, že to je mír pro naši dobu"… Mír ne na dlouho.

Další fascinující popisy momentů, které mi utkvěly jsou popis Operace katapult, kdy Britové po kapitulaci Francie z pragmatických důvodů zničili její zbylé loďstvo. Či Stalinovo žebrání o 20 až 30 britských divizi a s tím spojené přejmenovaní Hitlerovi ulice v Moskvě na Churchillovu ulici. Curchillova radost po útoku na Pearl Harbor z toho, že Británie bude mít konečně po 17 měsících osamoceného boje spojence. Churchillovo rétoricky vytuněné vyhlášení války Japonsku. Šok z potopení lodi Prince of Wales. Stalinova zrada Varšavského povstání. Závěrečná jednání o povalečném uspořádáni Evropy. A na závěr paradox demokracie - Volební porážka Churchila ihned po skončení války v Evropě.

Navzdory svému názvu se knihy ke konci letmo zabývají i válkou v Koreji či vznikem státu Izrael a jeho první válkou o nezávislost. Zmíněna je také smrt Stalina a přání, ať komunismus v Sovětském svazu snad brzy skončí. Knihy byly dopsány v roce 1957. Takže na vyplnění tohoto přání si svět musel ještě chvíli počkat.

igor6114
06.02.2019 5 z 5

Bolo to náročné ale stálo to zato... Skvelé napísané,Churchill nesklamal

Hospodyňka
07.02.2018 5 z 5

Pan politik, spisovatel, historik. Mít tak jeho paměť na detaily. Nobelova cena za literaturu byla zaslouženě.

Stolda
13.11.2016 5 z 5

Čtete, přemýšlíte, hlavou se vám honí všelijaká moudra, ale člověk- v tomto případě pan Winston S.Curchill- který tady na této planetě ještě relativně nedávno pobýval- a který to všechno dění kolem sebe ustál se ctí jako člověk- klobouk dolů. Ať už historie dokazuje jak to a ono mělo a nemělo být.

jadran
05.07.2016 3 z 5

Za tuhle knihu dostal Churchill Nobelovu cenu. Co dělal, dělal rád (slovy básníka) a osobnost to byla renesanční, s trochou nadsázky skoro až cimrmanovská - voják, sportovec, novinář, spisovatel, politik, ale taky malíř a zedník......jako memoáry je to skvělé, ale jako historickou pravdu bych to bral (při úctě a obdivu k Churchillovi chovám) s určitou rezervou. Je to čtivé a paradoxně i zde si člověk uvědomí, že i výběr dokumentů může být dost subjektivní. Ale sir Winston na to má rozhodně právo. A žádné bombastické objevy tato kniha taky nepřináší, snad je jenom až ta dojímavě smutná snaha dokazovat (částečně oprávněně), jak výrazný podíl měli Britové (i z hlediska počtu obyvatel malými dominii) na událostech oné druhé světové války a jak tvrdě za ně zaplatili. A jak byli ti Američané (bohužel) v řadě případů povrchní, hloupí a manipulovatelní. Nakonec, co se dalo očekávat od demokratického prezidenta Roosevelta.........

achilles
18.08.2015 5 z 5

Pro mě dokonale sepsané dějiny 2WW. Někdy trochu zbytečně podrobné, někdy krásně churchillovsky přiklášlené, ale rozhodně reálnější než sovětské memoáry.
Já Churchillův břitký jazyk zbožňuji, jak spisovatelský, tak samozřejmě i řečnický.

woodward
16.08.2015 5 z 5

Kdysi dávno jsem si celých šest dílů (brožovaných) nechal poslat z knihkupectví Blackwells do Alsaska. Pak jsem se asi šestkrát nebo sedmkrát přestěhoval přes dvoje hranice a nevím, kde je jim konec. Ale je to parádní čtení. Hned v úvodu autor v podstatě navazuje na svůj úvod ke "Světové krizi", kde již dávno před začátkem druhé světové války varoval před následky nenasytnosti a nerozumu vítězných mocností při jednáních ve Versailles. Je pochopitelné, že pohled jednoho člověka na světovou válku - zvlášť když tím jedincem je politik - musí být jednostranně zatížený a nelze všechno nekriticky "spolknout" bez konzultace s jinými prameny. Některé věci navíc ještě v době, kdy své dílo psal, byly tajné a dostaly se na veřejnost až po létech. Ale i tak je třeba uznat, že Nobelova cena za literaturu se tehdy ocitla ve správných rukou.

dalimoni
22.12.2011 5 z 5

Nepřečetl jsem všech 6 svazků, ale asi jen 4, někdy dost faktografie, ale jinak velmi zajímavé pro lidi, co mají rádi historii 2. světové války určitě doporučuji. Nedá se to ale přečíst nebo číst jako klasický román.