Druhá světová válka

Druhá světová válka https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33728/bmid_druha-svetova-valka-VUf-33728.jpg 4 22 5

Druhá světová válka začala v září 1939 jako regionální konflikt ve střední Evropě a skončila o šest let později podpisem bezpodmínečné kapitulace Japonska. Za běžným výkladem válečného dění jako dramatického sledu bojových či politických operací je ovšem nutné vidět každodenní utrpení milionů vojáků na frontě a civilního obyvatelstva v zázemí, koncentrační tábory s plynovými komorami, rozbombardovaná města a nekonečné proudy zoufalých běženců. Je relativně snadné sledovat válku na mapách generálních štábů, ale je to jen část pravdy. Její větší díl je ukryt ve strachu útočícího vojáka, ve sténání raněných či v pláči pozůstalých. Autora této knihy bude až do smrti pronásledovat filmový záběr hořící kalmycké stepi s tisícihlavými stády pološílených kozáckých koní, jejichž jezdci nalezli smrt v nepodařené sovětské ofenzívě u Charkova.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Triton
více info...

Přidat komentář

Nikola086
14.04.2023 5 z 5

Skvěle zpracovaná publikace o událostech druhé světové války. Každá kapitola se zabývá určitou etapou. Vše na sebe skvěle navazuje a výborné je i zpracování datace války, kdy je v bodech přehledně uvedeno, kdy a co probíhalo.
Rozhodně doporučuji ke studiu 2. světové války jako takový úvod.

Cortegos
20.03.2023 5 z 5

Skvělý úvod do politických a vojenských dějin druhé světové války. Rozsah je stravitelný a autor vyprávění koření nejrůznějšími zajímavostmi a citáty předních politiků tohoto konfliktu. Nutné však mít na paměti, že se autor soustředí hlavně na politickou, diplomatickou a vojenskou stránku války; třeba taková každodennost či umění za války jde stranou.


hnatlubo
02.07.2021 3 z 5

Průměrná knížka, která shrnuje již známá fakta a přináší jen málo nových informací.

Bublinaaa
29.07.2017 5 z 5

Autor zde nezahrnul dění vedoucí k válce, chybí zde různé pohledy na věc a nejspíš i mnoho detailů, které by ještě více osvětlily, proč se co jak stalo. Jedná se ale podle mě o výčet důležitých událostí, jak šly po sobě, který dá člověku základní přehled.

Neznaika
07.11.2016 4 z 5

Autor líčí druhou světovou válku především jako velký diplomatický střet, ve kterém jsou ztráty na životech pouhým prostředkem k dosažení cíle. A nutno uznat, že takový zorný úhel umožňuje nahlédnout tuto válku v její celistvosti a bez emocí. Cenou za opominutí náhledu do nešťastných osudů obyčejných lidí je ztráta plasticity celého obrazu. Ale ta je až druhotná a je možné jí dosáhnout nahlednutím 2. sv. války skrze více zdrojů.
Nálevkova Druhá světová válka začíná 1. zářím 1939 a končí 2. zářím 1945. Jsme tak ochuzeni o důležité události předcházející válce samotné (obzvláště důležité v kontextu Československa), stejně tak jako o důsledky války. Důraz je kladený prvně na pochopení diplomatických jednání a druhak na vojenskou taktiku. Co do pokrytí událostí se kniha snaží být vyčerpávající a jednotlivým fázím války a územím, na kterých probíhala se věnuje srovnatelně prostoru. Právě snaha o úplnost v kontrastu s nedostatečným rozsahem a důrazem na líčení vojenské taktiky je pro mě největší slabinou, která mi zabránila knihu minimálně v její druhé polovině patřičně vstřebat a prožít.