Druhá světová válka

Druhá světová válka https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18532/bmid_druha-svetova-valka-xAx-18532.jpg 4 13 4

Autor čerpá nejen z oficiálních - a často donedávna utajovaných - dokumentů všech válčících stran, avšak opět klade značný důraz na deníky, korespondenci a další relevantní písemnosti subalterních velitelů, obyčejných vojáků a v neposlední řadě i obětí perzekuce a pronásledování. Nebývalé množství místa je od samého počátku konfliktu, to znamená od přepadení Polska nacistickým Německem a vzápětí rovněž sovětským Ruskem v září roku 1939, věnováno válečným zločinům páchaným na zajatcích i na civilních obyvatelích všech postupně obsazovaných zemí od Polska až po Čínu a ostrovy v Tichomoří, zločinným praktikám nacistickéh euthanasie a především byrokraticky precizně naplánovanému a neustále "zlepšovanými" průmyslovými metodami se strojovou přesností prováděného holacaustu Židů v koncetračních táborech od Majdanku a Treblinky až po Osvětim. Dramatickým způsobem je vylíčeno postupné zachvacování celého světa válečným konfliktem od polského tažení, přes boje ve Skandinávii, německý průlom fronty v Ardenách, porážku Francie, záchranu z Dunkerque, vyhlášení války Itálií, boje v severní Africe, na Balkáně, přepadení Sovětského svazu a Pearl Harboru, japonskou expanzi v oblasti Tichomoří i následující spojenecký protiútok, rozhodující zvraty u el-Alamejnu, Stalingradu a na Guadalcanalu, postupná vylodění v severní Africe, na Sicílii v Itálii, v Normandii a na jihu Francie, bitvu v Ardenách, dobytí Berlína až po spuštění poválečné železné opony. v... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Second World War , 1989


více info...

sattah
sattah
03.06.2018 5 z 5

Komplexný prehľad priebehu vojny. Chýbalo mi presné označenie lokalít v mape.

Langosh
Langosh
11.07.2017 4 z 5

Výborná kronika druhé světové války. Sice žádný pobrobný popis bojů, ale z hlediska kroniky, z hlediska chronologického výčtu událostí je výborná. Občas proložený komentářem účastníků světového konfliktu. Hodně je věnováno také vyvražďování civilistů, hlavně údaje o počtu mrtvých. Hodnotím kladně také to, že kapitoly jsou řazeny chronologicky a ne dle front. Tak se můžeme dočíst, k čemu zrovna docházelo třeba v Pacifiku nebo západní Evropě v průběhu bojích o Moskvu nebo u Kurska. Neškodilo by však některé důležité pasáže války ještě více rozepsat a přidat nějaký úvod, o Anšlusu Rakouska, obsazení Československa a pod. Je mi jasné, že pak by kniha měla přes 1000 stránek. Ono 6 let světové války nacpat do jedné knihy je nadlidský úkol. Ale mohly být klidně dva svazky.


wally
wally
04.09.2013 5 z 5

Jednoznačně jeden z knižních klenotů popisující 2. světovou válku. Pokud má někdo zájem se o tomto válečném konfliktu dozvědět víc, pak tuto knihu velice doporučuji. Nicméně i přes vysokou kvalitu knihy si vzhledem k tomu, že jsem od stejného autora četl i 1. světovou válku, dovolím vypíchnout věci, které mi vadili - v porovnání s 1. sv.v. bylo v knize mnohem více překlepů a chyb, chyběly mi odkazy v textu (např. u jmen osob, měst) s vysvětlením na stránce pod čarou a hlavně v knize o 1.sv.v. byly v závěru uvedeny mapky do kterých byly zakresleny postupné posuny jednotlivých válečných front v čase, tady to byly pouze suché mapy jednotlivých států a to mi přišlo hodně škoda. Kniha je bomba, ale přišlo mi, že autor, editor, vydavatel, překladatel atd už po práci na knize o 1.sv. válce byly trošku unaveni a tak knihu o 2.sv.válce nevypiplaly do úplné dokonalosti. Nicméně důležitý je obsah/text a ten je vyčerpávající.

smnpka
smnpka
03.09.2013 5 z 5

Toto dílo je opravdu tvrdý oříšek, přečíst to mi dalo hodně zabrat, ale nelituji. Není to kniha plná jen datumů a učebnicových válečných událostí, ale i osobních vzpomínek mnoha lidí v různých situacích. Díky této knize jsem konečně získal přehled o celé II. světové válce,a několik desítek let po ní. Určitě obdivuji autora za to že má tak široký přehled o nejhorším konfliktu v dějinách lidstva.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945)

Autorovy další knížky

Martin Gilbert
britská, 1936 - 2015
2005  89%První světová válka
2002  94%Izrael: dějiny
2002  98%Churchill – život
2006  89%Druhá světová válka
2007  72%Křišťálová noc

Kniha Druhá světová válka je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce48x
Chystám se číst18x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x