Druhá šance

Rebecca Yarros

Legacy série

Svého otce jsem pochoval v Coloradu – bok po boku s jeho elitním týmem hasičů. O deset let později jsem se vydal v jeho stopách. Se svým bratrem bojujeme s požáry na Aljašce. Zažil jsem už ledacos, ale nic mě nedokáže tak rozpálit jako moje nejlepší kamarádka Avery Claire. Je tvrdohlavá, silná, neuvěřitelně sexy… a o mých citech nemá ani tušení. Má budoucnost je svázaná s Coloradem, její s Aljaškou. Pak ale jedna noc změní všechno a já se ocitnu před volbou: Poslechnout volání cti, nebo vlastního srdce?... celý text

Literatura světová Pro ženy
Vydáno: ekniha 2025 , Baronet
Originální název: Point of Origin / Ignite, 2016

Komentáře knihy Druhá šance

alzbeta2843
01.11.2025

Pôvodne som si myslela, že ide o celú knihu o celý príbeh, ale ide o dve novely. Niekedy je na škodu si neúrečítať anotáciu. Ale Rebecca Yarros píše naozaj veľmi dobre a dokázala vykresliť atmosféru i na pár stranách. Za mňa bol lepší prvý príbeh Basha a Emmy, ktorý bol o druhej šanci. Druhý príbeh bol, ale taktiež silný a dojemný, kedy šlo o príbeh dvoch kamarátov Rivera a Avery. Mohli mať oba páry svoj ucelený príbeh na viac strán a ja by som si ich vychutnala taktiež.

Comtesse
30.10.2025

Příběhy inspirovane skutečnou tragédii. Která se stala v roce 2013 v Coloradu, kde zahynulo pri požáru 19 hasičů... o to víc mne tyto knihy chytily za srdce.

Šánka
21.10.2025

Pokud teď máte v úmyslu pustit se do této knihy, doporučila bych, nedělejte to. Odložte ji a sežeňte si nejprve knihu Důvod věřit, která dějově předchází Druhé šanci. Nechápu, proč byla série vydaná takto, ale i v tomto pořadí se dá série Legacy číst.
Tato romance má dva příběhy, dvě dvojice a obě si zamilujete. Někdo možná více Emmy a Basche, no a někomu se bude více líbit příběh Avery a Rivera. Obě dvojice jsou sympatické a obě novely opravdu velmi žhavé :-). A pro mne jako příjemný bonus bylo setkání s vedlejšími postavami z knihy Důvod věřit i s její ústřední dvojicí.
Podle mne by si tady každá dvojice zasloužila samostatnou knihu, abychom se do jejich příběhu více ponořili, ale i tak jsem si čtení užila. Tak snad někdy příště zase v Legacy...

NikolaKhun
19.10.2025

Miluju knizku Duvod verit, takze jsem si bez vahani koupila pokracovani serie. Predem jsem nekoukala o cem knizka je. Trochu me prekvapilo, ze je rozdelena na dve casti a ze se dej vlastne odehrava pred tou prvni.
Nic mene se to cetlo opet velmi dobre, romantika, trochu spicy a happy end. Moc se mi to libilo. Jen si myslim, ze by si oba pary klidne zaslouzily samostatny, nebo alespon trochu delsi pribeh.

veronika0382
17.10.2025

Druhá šance je skvělé čtení plné lásky a romantiky, ale hlavně druhých šancí na život. Každá novela má přibližně 135 stran a obě stojí za to. Krásně se zde vysvětlí zhruba rok předtím, než dorazil Knox v prvním dílu knihy Důvod věřit do Legacy. Žádné zdlouhavé vyprávění nečekejte, ale všechno krásně plyne a já bych řekla, že ten počet stran je akorát a určitě stačí. Nahlédneme zde do vztahů Bashe a Emerson, v druhém příběhu do vztahu Avery a Rivera. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách. :)

Áňa 998
11.10.2025

Vracíme se do série Legacy, která pro mě začala úplně skvělým dílem Důvod věřit, a já si říkala hurá, máme tu novou sérii, která se bude číst úplně sama! Druhá šance je rozsahově trošku slabší, ale zůstává ladící obálka a i ořízka, takže sběratelé pozor!
Musím říct, že jsem se na knížku strašně těšila. Od Rebeccy Yarros bych si přečetla cokoliv a je pro mě takovou jistotou. Jsem asi spíš fanoušek jejích knih z reality, než Čtvrtého křídla, které u mě kvalitou jde dolů. A poslední dobou od ní vychází tolik knih, že nevím, kterou dřív!
Tenhle díl je trochu netypický, protože obsahuje dvě novaly, které bych zařadila časově trošku před Důvod věřit. V první, která se jmenuje Místo, kde to začalo, se představí dvojice Bash a Emmy. Ve druhé, v Bod vznícení je River a Avery.
Společným jmenovatel je obnovení hasičské jednotky v Legacy, kde před deseti lety zahynula celá jednotka hasičů. Jejich potomci teď jednotku obnovují, ale nemají to lehké. Nepřízeň vedení města je jedna věc, ale řešit lásku, je věc druhá.
Obě novely mají něco do sebe, ale musím říct, že se mi více líbil příběh Bashe a Emmy. Ti dva spolu více souzněli a objevily se i postavy z první knihy. Avery a River naopak řešili vážnější problémy, které mi ale nepřišly úplně dobře zpracované.
Kniha je opravdu čtivá, navíc se vždy ústřední dvojice střídá ve vyprávění, takže máte celou zápletku jako na dlani. Za mě to nebyla taková pecka jako první díl, ale rozhodně mám v sérii v plánu pokračovat!
Za knihu v rámci spolupráce děkuji Albatrosmedia.

Lofda
07.10.2025

Tyhle "dospělejší" příběhy od RY mě baví přeci jen o trochu víc než ty o starostech náctiletých. Takže..
Hasiči z Legacy mají rozhodně co do sebe, užila jsem si příběh Bashe a Emerson a zrovna tak výlet na Aljašku s Riverem a Avery. Všichni si zasloužili druhou šanci, název knihy je výstižný ;-) A k tomu zase ta krásná obálka.. Je fajn, že i když se vše točí kolem jedné hasičské jednotky, každý příběh je něčím jiný..
Jakmile mi došlo, že druhý díl dějově předchází knížce Důvod věřit, která u nás vyšla jako první, bylo jasné, že si příběh Knoxe, Harpera a jejich dvou malých svěřenců musím zopakovat. Jdu na to ;-)

JajaAP
06.10.2025

Tohle byla první kniha, co jsem četla od této autorky. Slyšela jsem na ni v poslední dobré ohlasy tak jsem si řekla, že ji dám šanci. A jsem nadšená. Dva, relativně krátké příběhy, ale velmi čtivé a vtáhli mě to do děje. Přečetla jsem to jedním dechem, a nemůžu říct nic jiného než woou. Už se moc těším na další knihy. Rozhodně tuto knihu doporučuji.

Verida
01.10.2025

Tak tu máme druhý díl ze série Legacy. Ukrývají se tu dvě novely.
Mají společné prostředí maloměsta Legacy i některé postavy, ale každá z nich má svého hrdinu/ku s vášnivým a komplikovaným vztahem.
Bohužel u prvního dílu nasadila opravdu laťku vysoko a Harper s Knoxe ,Emmy s Bashem nepřekonali. Přišlo mi to velmi uspěchané bez hlubšího efektu. Chápu,že se nejde více rozepsat když je kniha takto útlá,ale je to velká škoda. Potenciál to rozhodně mělo. Ale jako oddechovka,za mě uspokojující.

Etule
01.10.2025

Tohle bylo trochu zklamání, ale protože by si oba páry prostě zasloužily plnohodnotnou knihu. Takhle to bylo prostě všechno strašně moc rychle a to mi lehce vadilo.
Jen mě trochu překvapilo, že se oba příběhy odehrávaly v podstatě současně, jako první díl. Myslela jsem, že tyto páry jsou spolu už několik let, minimálně to pro mě tak vyznělo v prvním díle. Přesto to byla moc hezká oddechovka a oběma párům prostě musíte fandit.
Nicméně doufám, že se do Legacy ještě někdy podíváme. Myslím, že třeba Ryker a Bishop by mohli mít zajímavé příběhy, hlavně by mě tedy po tomhle díle zajímal Bishop. Tak uvidíme. :-)

MAU256
29.09.2025

Tentokrát máme v knížce dva příběhy. První příběh se týká Bashe a Emerson a druhý Rivera a Avery. Pokud jste měli možnost přečíst si první díl, tak pár věcí už tady dopředu budete vědět, ale ničemu to nevadí. Já si oba dva příběhy užívala a přála jim šťastné konce ;-).
Doufám, že nás autorka potěší dalšími příběhy této vzkříšené jednotky. Určitě knihu mohu jen doporučit.

romika
26.09.2025

Líbilo se mi že spojily dvě autorčiny knihy do jedné, ale hrozně mě štvalo,že to co jsem věděla už z konce prvního dílu, se tady teprve odehrávalo a znovu se prožívalo. Takové mini příběhy dalších členů sboru.

Pája699
26.09.2025

Přiznám se, že tyhle novely moc nemusím.
To se začtete do příběhu, který se vám líbí, vtáhne vás do děje a než se nadějete, je konec :-)
Tady mi to ale upřímně moc nevadilo .-)
Užila jsem si jak příběh Bashe a Emerson, tak i Rivera a Avery. Oba dva příběhy mají něco do sebe a já jsem moc ráda, že jsem mohla být u toho a prožívat to s nimi.
Městečko Legasy v Coloredu vstalo z popela jak ten fénix a já jsem moc ráda, že jsem to mohla sledovat z první řady :-)

Pohodové, oddechové a nenáročné čtení na dvě odpoledne. Mě to zaujalo více jak první díl.

EvaKvai
25.09.2025

Začnu tím, že Důvod věřit (první díl série) byla jedna z nejhezčích romancí, co jsem kdy četla. Totálně tu knihu miluju a nedám na ni dopustit.

Přesto jsem tady neměla až tak přemrštěná očekávání, asi právě proto, že jsem si říkala, že tak dobré už to prostě nebude, že to nemám čekat. A přesně tak to bylo. Kvality jedničky to za mě nedosáhlo, ale přesto jsem velmi mile překvapena, jak hezká takhle kniha byla.

První co mě překvapilo, že je to vcelku tenká kniha rozdělena na dvě samostatné novely. Ale vlastně mi to ani nevadilo. Oba příběhy alespoň hezky odsýpaly, žádná zbytečné natahování.

První část - příběh o Emerson a Bashovi - mě bavil asi o maličko víc. Emerson jsem si naprosto zamilovala, její síla, nebojácnost a vyřídilka. Moc se mi líbilo, že se dozvídáme víc o znovuzaložení Legacy a o tom co vše to obnášelo.

Druhá část - příběh o Avery a Riverovi - měl taky něco do sebe. Bylo mi Avery líto, napjatě jsem čekala, jak to dopadne. Adeline byla moc prima a hrozně jsem holkám fandila.

Můžu jen a jen doporučit. Je to takové milé čtení na jeden až dva večery. Netuším, jestli bude další díl, ale doufám, že ano!

ElenaM
21.09.2025

Parádní oddechovka na víkend. Obě povídky se mi moc líbily. Nic náročného, děj hezky plynul a bylo fajn se zase vrátit mezi známé hrdiny z knihy Důvod věřit. Nevadí, pokud tuhle knihu budete číst jako první, protože její děj se odehrává před dějem knížky Důvod věřit. Obě knihy moc doporučuju.

MaláKnihomolka
20.09.2025

Tahle kniha obsahuje dva příběhy o lidech z Legacy, jež už jsme měli možnost potkat v knize Důvod věřit. Nejdříve se vrátíte k Emerson a Bashovi v novele Místo, kde to začalo a poté na vás čeká River s Avery v novele s názvem Bod vznícení. Obojí jsou takové romantické krátké pohádky (s nějakou tou spicy scénkou) pro velké holky.

Místo, kde to začalo
Emerson je nejlepší kamarádka Harper z prvního dílu. Má slibně našlápnutou kariéru, jenže do města se vrací její první láska, Sebastian Vargas, kterému všichni říkají Bash, aby obnovil speciální jednotku svého otce. Dobře prodal aplikacích kterou vyvinul a teď je za vodou. Může si dovolit koupit xx nemovitostí, auto, postavit obrovskou základnu se vším možným (pardon, na chvíli jsem se ocitla v sérii Miliardáři z Dreamlandu). Každopádně nikdy nezapomněl na Emerson, ta jediná mu v životě chybí. Avšak její místo je v Legacy, pomohla městu vstát z popela, nikdy ho neopustila. Zato Bash už v něm žít nechce, zažil tu jen ztrátu. Jak tuhle situaci vyřeší, když jiskry mezi nimi létají jak při ohňostroji?

Moc milá oddechovka, avšak asi bych tuhle knihu uvítala spíš před vydáním Důvodu věřit, protože takhle dopředu bylo jasné jak vše dopadne (nejen vztah Emerson s Bashem, to je jasné asi každému). Víc bychom pak i možná pochopili humbuk okolo speciální jednotky.

Bod vznícení
Na stejný princip byla zhruba i druhá novela. Avery má svůj život na Aljašce, její rodina je tam. Jenže River chce jít ve šlépějích svého otce v Coloradu, v Legacy. Ale stejně tak beznadějně už sedm let miluje svoji nejlepší kamarádku. Jak z toho ven? Můžou vymyslet kompromis nebo se jejich cesty rozejdou?

U tohohle příběhu bych naopak klidně ocenila víc stran. Autorka romantiku umí a tenhle příběh měl velký potenciál, jež by zvládl vydat na samostatnou knihu.

Za mě si tenhle návrat do Legacy užijete, ale na Důvod věřit to prostě nemá, tam je laťka o dost výš. Jsem ale ráda, že jsem si to tam ještě s obyvateli mohla chvíli užít. I Harper a Knoxe.

3,5/5

Michelleee
18.09.2025

Druhá šance je soubor dvou romantických příběhů, které se odehrávají v malém městě Legacy v Coloradu. V prvním příběhu, Místo, kde to začalo, se hlavní hrdinka Emerson po deseti letech znovu setkává se Sebastianem, svou první láskou, která ji před lety opustila. Tato tragédie, spojená s požárem, který zničil jejich město, je stále živá. Bash se vrátí a mezi nimi je to pořád silné.
Ve druhém příběhu, Bod vznícení, se River rozhoduje mezi svou prací a láskou ke své nejlepší kamarádce Avery, která je pro něj víc, než si sám připouští. Když se musí vrátit domů do Colorada, je rozpolcený mezi tím, co si od něj město žádá, a tím, co cítí k Avery. Hezké poznání ostatních hrdinů.

Buxuri
15.09.2025

Škoda ze kniha nevyšla před druhým dílem. Čteme o Legency a najednou se dostáváme k úplnému začátku, kde svolavali specialni jednotku. Kniha je složená ze dvou povídek, takže je těžké dat pocet hvězd.
Prvni povídka o zakladateli specialni hasičské jednotky mě nebavila, bylo to takove nějaké. A ani hlavní postavi se mi nezamlouvali.
Druhá povídka byla mile překvapeni. Svolání potomci původní hasičské jednotky se vrací, aby uctili pamatku svých otcu. River je zamilovany do své nejlepší kamaradky, a ona do nej. Každý to vidí jen oni kolem sebe 7 let krouží. Tady sem dostala všechno romantiku, nejakou akci, drama v podani zavysleho otce, nove začátky...
Epilog nemel chybu :) jak Ryver griloval doprovod na ples Addi, to prostě nemělo chybu.
Prvni povídka 1- 1,2 hvězdy
Druha povídka 3-4 hvezdy

M.anon
12.09.2025

Přestože je to druhý díl, dějově se dostáváme do doby před událostmi v první knize. Nějak nevím, co k tomu dodat, za mě asi zbytečně nastavovaná kaše. Kdyby to bylo více do hloubky, nemám námitek, ale s tím, jak to bylo krátké, to bylo vlastně o ničem, když víme k čemu to spělo. Byla bych spokojenější, kdyby to byl plnohodnotný příběh, než takhle kraťoučké novely.
Co ale tomu nemůžu vzít je fakt, že to bylo čtivé. Ideální jako oddechové čtení.

monika0181
11.09.2025

Tentokrát mě to oslovilo méně než první díl. Nebylo to špatné, ale nechytla jsem ty správné emoce do hloubky, co RY umí.
Každopádně psáno velmi poutavě jako vždy. Já rozhodně čtení nelituji.
A těším se na další knihy autorky, protože si je ujít nenechám.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: