Druhá derivace touhy II.: Na prahu digitální teologie

Druhá derivace touhy II.: Na prahu digitální teologie https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453833/bmid_druha-derivace-touhy-ii-na-prahu-di-yBn-453833.jpg 3 14 7

Druhá derivace touhy série

< 2. díl >

Druhý díl trilogie úvah ekonoma Tomáše Sedláčka nad tématy a událostmi posledních let. Kniha nadčasově komentuje události, které se během našich životů dotýkaly nás všech. Tomáš Sedláček je však nazírá veskrze jinak, čerstvě: politiku a ekonomii vnímá optikou filozofie, teologie a psychologie, rád hledá náš odraz ve filmech a příbězích, po původu dějů pátrá až v prastarých mýtech, zamýšlí se nad českou velikostí v malé Evropě či západní civilizací a jí prožívanou katarzí. Jeho obdivuhodně široký záběr a dechberoucí styl z něj udělaly světoběžníka, který je žádaným řečníkem po celé planetě napříč velmi rozsáhlou odbornou škálou. První díl trilogie byl nominován na cenu Magnesia Litera za publicistiku. „Laterální myšlení, ochota ubírat se napříč disciplínami, doktrínami a dogmaty, je jedním z mála zbývajících způsobů, jak otřást jistotami společnosti, která se podle temné vize Václava Havla samopohybem řítí k vlastnímu zániku. Tomáš Sedláček se tomuto samopohybu zpěčuje a navazuje tak důstojně na průkopníky laterálního myšlení. Můžeme s očekáváním vyhlížet nejen intelektuální potěšení z ohňostroje nápadů a žonglérské schopnosti držet je současně ve vzduchu, ale především látku k vážnému zamyšlení se nad světem, jeho budoucností i nad námi samotnými.“ Michael Žantovský, ředitel Knihovna Václava Havla... celý text

Přidat komentář

momo67
11.01.2023 3 z 5

Kniha je najviac zaujímavá (a nevyrovnaná) tým, že keď Sedláček píše o ekonómii, ktorej rozumie, tak je plný pochybností. Na druhej strane však akékoľvek pochybnosti stráca v otázke viery (politickej). Tam ako správny veriaci pochybnosti nepripúšťa. Najviac som sa pobavil pri čítaní eseje o hoteli California, keď píše že impéria boli ničené viac zvnútra ako vonkajším tlakom a dáva ako príklad rímsku ríšu a sovietske impérium a vôbec mu nenapadlo zaradiť do tejto kategórie aj súčasné Spojené štáty.

Standa24
05.06.2022 4 z 5

Druhé knižní vydání článku Tomáše Sedláčka z let 2008 až 2018. Některé články reagují na tehdejší aktuální ekonomická/politická/společenská témata a tak je na ně potřeba nahlížet. Pokud autora sledujete a čtete jeho průběžně vydávané články a knihy, moc nových myšlenek už se od něj nedozvíte. Obsah knihy je rozdělen po tématech a můžete si tak vybrat třeba články, které spolu myšlenkově souvisí.


Zknihydohlavy
01.01.2022 4 z 5

Autor v knize uvádí: „Člověk má vědět vše o hovně a hovno o všem,“ říkávala mi jako malému moje milovaná babička – a toho jsem se tak nějak držel. Tomáš Sedláček je skutečně člověk, který má podle všeho co říct téměř ke všemu. V předmluvě na toto naráží i Michael Žantovský, když píše, že „expert je člověk, který ví čím dál víc o čím dál méně věcech, až ví nakonec úplně všechno úplně o ničem“ a dále navazuje, že v takovém případě je Tomáš Sedláček opakem experta. V tom dobrém slova smyslu.

S tím souhlasím. Tomáše Sedláčka vnímám jako renesančního člověka. A stejně jako on také rád strkám nos do různých oblastí lidského vědění a umu (jak Sedláček rovněž uvádí na str. 298) aniž bych byl v jakékoli z nich odborníkem. Ke vzdělávání a přemýšlení mě stejně jako jeho vede osobní zájem. Rád se zaobírám i stejnými tématy či oblastmi – fyzikou, filozofií, literaturou, digitalizací atd.

Sourodě nesourodá sbírka sloupků

Jde o druhou knihu ze série Druhá derivace touhy, kterou tvoří sbírka příspěvků na nejrůznější témata, které autor za posledních deset let postupně publikoval v Hospodářských novinách. Tyto zahrnují jak „přízemnější“ komentáře politických a ekonomických reálií, tak „vznosná“, a od každodenního života více vzdálená, filozofická zamyšlení. Formátem jednotlivé příspěvky odpovídaly krátkým sloupkům, a proto je i tato kniha tvořena sérií dvoustránkových útvarů edičně seřazených do různých tematických celků. Podtitul („Na prahu digitální teologie“) této knihy dále naznačuje, že jednotícím tématem je primárně digitalizace a její dopady na společnost. Přesto však jde předně o samostatné příspěvky, které na sebe pouze volně navazují tématy, kterému jsou věnované, nicméně v kontextu knihy nepředstavují jediný souvislý text. Kniha proto není ve svém celku tolik čtivá jako třeba autorova dřívější Ekonomie dobra a zla.

Alto98
20.09.2021 2 z 5

Na naprosté většině článků se podepsal zub času. Dnes jsou zajímavé snad jen tím, že dokazují, jak je naštěstí nemožné budoucnost předpovědět. Z několika desítek mě zaujaly cca 3-4 úvahy.

janha
25.02.2021 3 z 5

Sedláčkovi se v kratších publicistických útvarech, které dlouhodobě pravidelně píše pro noviny, docela daří akcentovat důležité a zajímavé fenomény této doby. V knize sebraných sloupků tak najdete například umírněnou kritiku „Růstu“, zamyšlení nad vlivem nových technologií spojených s virtuální / rozšířenou realitou či drobné politické komentáře. Hlavní problém knihy ale vidím v její délce. Málo se škrtalo a tak se některá témata chvílemi až nad míru opakují a ne vždy jsou až tak objevné či originální.

Janek
12.01.2021 3 z 5

Tomáš Sedláček má dar mluvit srozumitelně i o nesrozumitelných věcech. Souborné vydání esejí s sebou nese riziko, že mnohé myšlenky se budou opakovat; tak se bohužel děje, často doslovně. Přesto jde o podnětné čtení. Mimochodem - na základě doporučení Tomáše Sedláčka jsem začala sledovat seriál Black Mirror, který mě velmi zaujal. I kdyby mělo jít (a ono nejde) o jediný plod mého čtení "Druhé derivace touhy", stálo to za to!

Metroušek
13.12.2020 3 z 5

Uvázat se k častému a pravidelnému psaní esejí je peklo, a vůbec to panu Sedláčkovi nezávidím. Nikdo od toho nemůže čekat moc, protože spousta věcí rychle vyšumí, a zrna je pomálu.

Kniha Druhá derivace touhy II.: Na prahu digitální teologie je v

Právě čtených3x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce12x
Chystám se číst12x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x