Drsný muž

Drsný muž https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361168/bmid_drsny-muz-wpU-361168.jpg 3 17 10

Sir Robert odjíždí do nejmenované středoevropské země, aby zde provedl atentát na jednoho krutého diktátora. Vůdce a jeho přátelé pořádají hon. Zatímco se společnost dobře baví, v křoví ukrytý muž si připravuje pušku s dalekohledem. Hodlá zabít Vůdce. Výstřel ale mine cíl a vzápětí je muž zadržen strážci... Ani nejkrutější mučení však Sira Roberta nepřiměje k řeči. Nepřátelé se ho chtějí zbavit, a tak ho shodí ze skály. On ale šťastnou náhodou přežije a dává se na útěk. S vypětím všech sil se vrací do rodné Anglie, kde se ukrývá v nehostinné krajině, odkázán jen sám na sebe. Je pronásledován několika nepřáteli, neví dne ani hodiny, kdy zemře. Jeho zoufalá situace ho přivádí až na hranice života a smrti a testuje jeho odvahu, výdrž a odhodlání… a z lovce se stává lovená zvěř… Mistrovské dílo Geoff reyho Householda, klasika thrillerů 30. let 20. století, se vrací mezi bestsellery současnosti. Román byl několikrát zfilmován, v současné době se chystá nové zpracování s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Jota
Originální název:

Rogue Male , 1939


více info...

Přidat komentář

Badger
15.04.2024 4 z 5

Přežívání ve skoro jezevčí noře bylo skvěle popsané. Zakončení této etapy kočičí pomstou to jen podtrhnulo. K tomu musím vyseknout poklonu nakladatelství za celkovou vizáž knihy s příjemným stylem ilustrací, mile dokreslujíc atmosféru

medlovice
30.12.2023 5 z 5

Výborné čtení nabušené akcí a bojem o přežití. Drsný muž, mě byl sympatický, fandila jsem mu . Protože jsem si hned na začátku přečetla , kdy byla knížka vydaná neubránila jsem se představě jak si toto drsné dílo čte nejaký gentleman s whisky a doutníkem u zapáleného krbu .
Je tu tolik nechutností , bláta, krve a špíny , ale decentně popsané, ne nechutně a ponuré ilustrace jaká to vzácnost v dnešní době příběh vhodně doplnují.


Hotovson
12.09.2022 4 z 5

Za mě dobrý. K roku napsání jsem samozřejmě přihlídnul a i když místy by se kniha zdála poněkud rozvleklá, tak jsem si na její tempo zvyknul a vůbec mi nevadilo. Žití, respektive přežívání v podzemním doupěti muselo bejt opravdu drsný, nechtěl bych to zažít. Se zakončením knihy jsem spokojen.

alibaba72
28.04.2022 3 z 5

Tak já nevím, trochu nuda.

valda
15.08.2021 2 z 5

Chystá se nové filmové zpracování britské thrillerové klasiky, a tak tento román vychází i v českém překladu. Komorní příběh lovce, který se sám stává lovnou zvěří. Na první pohled překvapí, jak čtivě a svěže román působí vzhledem k tomu, že poprvé vyšel téměř před sto lety. Bohužel ale co fungovalo ve 30. letech 20. století a mohlo působit neotřele a originálně. Např. strohost a syrovost vyprávění, dnes už působí spíš nezajímavě a jako jeden z mnoha "brakových" thrillerů, kterých jsou plné police. Pokud máte ale chuť na nenáročnou, čtivě napsanou jednohubku, pro jeden prázdninový den, tak určitě doporučuji.

bamba
17.04.2021 5 z 5

Ja som to prečítala a mne sa to páčilo. Hrdina si prvých dvesto strán neokusuje nechty a od 50 strany už nerieši veľmi ani zvyšok osobnej hygieny. Pre mňa to bolo napínavé dostatočne, na rozdiel od iných thrillerov.

trudoš
19.01.2021 3 z 5

Třebaže Drsný muž spatřil světlo světa už v roce 1939, po formální stránce to příliš znát není. Jiná doba však měla jiné nároky na obsah a v tomhle ohledu může být román pro milovníky současných thrillerů nepříjemným překvapením. Opomeneme-li protivné lpění na britské morální nadřazenosti (gentleman z dobrých kruhů nikdy nelže a podobné „samozřejmosti“), selhává vyprávění Geoffreyho Householda především v pomalé gradaci zápletky. Chybí moment obratu, kdy události naberou jiný směr, než kterým se po celou dobu ubírají. Lovec, jenž se sám stává lovnou kořistí je sice fajn jako námět, avšak v průběhu dvou set stran z něj spisovatel vykřeše pouze to, že správný chlap si umí poradit za každých okolností. Na svou dobu jistě strhující dílo, ale o takřka osmdesát let později nic, co by něčím výrazně překvapilo.
Vyzdvihnout ovšem musím ilustrační doprovod Davida Rooneyho, který vznikl v roce 2013. Perfektně dotváří atmosféru a dává příběhu možná víc, než autorova řemeslně strohá stylistika.

denisa7430
26.09.2019 1 z 5

Z lovce "atentátníka" se stává štvaná zvěř. Klasické dílo, které nenadchne, ani neurazí...

Rakwaak
14.04.2018 4 z 5

Netypický protagonista s poměrně netypickou motivací ve velmi netypických situacích. Možná je to dobou vzniku, ale mě to celé přišlo opravdu dost originální a zábavné, mnohdy až mile absurdní. V dobrodružných příbězích na mě ich-forma často působí poněkud lacině, ale tady mi vysloveně sedla, zejména díky způsobu vyjadřovaní hlavního hrdiny. Obzvláště popisy naprosto všedních momentů s naprosto všedními lidmi se čtou krásně. Třeba při nákupu lodě: "Očividně jsem se mu nelíbil a nehodlal se se mnou dohadovat. Z okna ložnice se najednou rozlehl křik: »Prodej mu tu loďku, idiote!« Vzhlédl jsem. Přes parapet se vykláněla rudolící tvář a působivé poprsí, obojí se podrážděně chvělo. Poklonil jsem se jí s formálností vesnického učitele a ona sešla dolů. »Prodej mu , co chce, ty pitomče!« rozkázala. Útlý, vřískavý hlas zněl u tak mohutné postavy nanejvýš divně. Představuji si, že manžel té netrpělivé ženy vyháněl její hlas do stále vyšších poloh, až se natrvalo usadil v té nejvyšší". Mimochodem, první část anotace je v detailech včetně jména poněkud mimo, neboť zjevně nepopisuje knihu, ale její (jinak asi poměrně věrnou) filmovou adaptaci s Peterem O'Toolem z roku 1977.

encyklopedie
10.04.2018

.......po velkém boji jsem dočetl Drsného muže .... pro mne velké zklamání a vyhozené peníze. Z anotace zůstalo jen bezbarvé bahno /atentát na vlivného vůdce a následné nejkrutější mučení je čtení pro malé děti, co si hrají na písku ......naprosto promrhaný potenciál, co tahle kniha mohla mít ..... hlavní hrdina je takovej novodobej Robinson, který se skrývá na ostrově /Anglie/ před svými pronásledovateli......co naplat, tento taky thriller byl napsán v roce 1939 ......
Knihu raději ani nehodnotím....zůstane jen v přečteno....

Autorovy knížky

Geoffrey Household
britská, 1900 - 1988
2018  68%Drsný muž

Kniha Drsný muž je v

Právě čtených1x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce17x
Chystám se číst13x
Chci si koupit2x