Drsní chlapi

Drsní chlapi https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126935/bmid_drsni-chlapi-LFF-126935.jpg 3 29 7

Výjimečný román bestselerové autorky memoárů Jíst, meditovat, milovat a V dobrém i ve zlém. Na dvou osamělých ostrovech u pobřeží Maine bojují místní lovci humrů po celé generace o právo lovu ve vodách, které oba ostrovy rozdělují. Ruth Thomasová se do tohoto nepřátelství a nevraživosti už narodí jako dcera jednoho z nejchamtivějších humrářů v Maine. Osmnáctiletá, s ostrým vtipem a nenapravitelně neromantická Ruth se vrací domů z internátní školy, rozhodnutá hodit své vzdělání přes palubu a přidat se k „drsným chlapům“ na humrářských lodích. Jak spory eskalují, pomáhá s lovem humrů, piluje svou prostořekost a zjišťuje, že se zamilovala do mladého rybáře. Vtipný, jiskřivý román plný nezvyklých přátelství a rodinných pout zachycuje prudkou americkou povahu skrz tuto nezapomenutelnou hrdinku, která je navzdory sobě samé předurčena k velikosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Jota
Originální název:

Stern Men , 2000


více info...

Přidat komentář

Luigi1
14.01.2023 3 z 5

Tato kniha nemastná neslaná

broskev28
18.10.2020 4 z 5

Konečně chápu, kde si autorka "natrénovala" ten úžasný styl použitý v knize Podpis všech věcí, a považuju tento nácvik za velmi povedený! (Na rozdíl od infantilní, nebo jak ji mám nazvat, obálky.)
Drsní chlapi patří k typu knížek, které mě asi nikdy nepřestanou fascinovat. Nepochybuju o tom, že jen v Americe jsou takových míst, jako ostrovy Fort Niles a Courne Haven, stovky; míst, která mají svoje velmi zvláštní přírodní prostředí, historii a samozřejmě obyvatele. A kolik je jich na celé zeměkouli, to si vůbec netroufám odhadnout.
Právě proto miluju tyhle knihy, které mi jako mávnutím kouzelného proutku otevřou zcela jiný svět, o němž jsem do téhle chvíle neměla ani tušení. Samozřejmě chápu, že nebýt autorčina přístupu, zřejmě bych se k humrářským - to je slovo! - knihám a záležitostem obecně otočila zády, i kdybych hnedle uměla perfektně anglicky a našla bych je na svém stole.
Ale ona, E.G., dokáže tuhle zdánlivě nezáživnou historii obohacenou o přírodopisné poznatky ze života jistých korýšů zakomponovat do naprosto fascinujícího příběhu, ve kterém jsem si já užila opravdu každou větu. Překlad Věry Petrášové mi - až na výjimky, např. "díky ní (rozuměj humří válce) nemohli ostrovní rybáři pracovat . . ."; slovo kvůli zřejmě není v dnešních časech známo ani odborníkům, natož laikům, jak mohu soudit z běžných hovorů, z médií a teď i z knih - vyhovoval, jen ty tiskové chyby mě rušily. Z jejich množství soudím, že korektora/korektorku této knihy příběh nezaujal ani zdaleka tolik jako mě (zaměstnává-li ovšem nakladatelství JOTA vůbec nějakého pracovníka tohoto typu).
Takže pokud autorčina kniha Podpis všech věcí patří mezi vaše oblíbené, určitě neváhejte. V Levných knihách jsou nyní Drsní chlapi k mání za pouhých 59 Kč!

"Možná, že kdyby muži z Fort Niles a Court Haven zůstali obyčejnými farmáři a rybáři, byli by zůstali skvělými sousedy. Nicméně nemůžeme nijak zjistit, jak by to bývalo dopadlo, protože se z nich nakonec stali lovci humrů. A to byl konec dobrým sousedským vztahům.
. . . . . . . . .
Každý humr, kterého jeden lovec chytí, je právě tím, o kterého druhý přišel. Je to lakomá profese a dělá i z mužů lakomce. Konečně každému, co jeho jest. Muž vlastnící drůbeží farmu bude klidný, spolehlivý a mírný. Lovec divoké zvěře bude tichý, rychlý a citlivý. Lovci humrů jsou podezřívaví, lstiví a nemilosrdní."


tami1
04.01.2018 3 z 5

Je to hodně zvláštní knížka. Nic se tam neděje a vy vlastně ani žádnou akci nečekáte. Postavy nejsou moc sympatické a jsou dost zdeformované prostředím. Přesto je kniha čtivá a nedá se skoro odložit.

Jonna
25.07.2017 3 z 5

Jako vždy si autorka nastudovala reálie, to mám moc ráda, když se člověk i něco nového dozví. Kniha se četla dobře, až na krátké úseky, kdy popisuje, kdo se pral s kým a kde. I když autorka napsala lepší knihy, i tahle má své kouzlo a doporučuji ji jako letní čtení.

stafbul
09.05.2017 odpad!

Autorka je takový spisovatelský McGajvr v sukních. Ten taky uměl uplést z exkrementu bič. I když tahle autorka spíš upletla z exkrementu knížku. Nikdy jsem nic takového nezažila. Sto stran přečtených a v knize se stále nic nedělo. Nebyl tam ani příslib zápletky, natož nějakého řešení. Celá kniha je plytkým vyprávěním o ničem, zakončené ničím. Obávám se, že i slohové práce páťáků mají vyšší úroveň. Vůbec nevím, co autorka sledovala napsáním této knihy....vůbec nevím o čem psala...zřejmě to mělo být jen vyprávění o tom, jak se žije v úzké komunitě na malém ostrově....ovšem to celé by šlo shrnout asi na jednu A4. Nevím, opravdu nevím, proč tohle někdo píše...po dlouhé době zase kniha, po jejímž přečtení se mi chtělo otevřít okno a křičet na celý svět "Vraťte mi ty prošustrované hodiny mého života!!!!"

pajaroh
20.01.2017 2 z 5

I když je většinou Gilbertová má literární slabina, tato kniha mi nesedla. Příběh mě nezaujal, styl nevypracovaný, postavy plýtké. Hvězdičku dolů za hrozný název a přebal.

Makropulos
14.08.2015 4 z 5

Už je to dost dlouho, co jsem četla tuhle knihu. Ale je mi líto, že tu nejsou žádné komentáře. Je to tak trochu jiná kniha, z naprosto odlišného prostředí, která ukazuje chování a jednání lidí v extrémních podmínkách a v uzavřené komunitě.
Doporučuji.

Kniha Drsní chlapi je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce26x
Chystám se číst19x
Chci si koupit3x