Drsná škola

Drsná škola https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155688/bmid_drsna-skola-VAx-155688.jpg 4 69 13

Komiks získal v roce 1991 ocenění Eisner Award (Komiksový Oscar) v kategorii nejlepší scenárista/výtvarník. Drsná škola byla inspirována povídkou Philipa K. Dicka (Blade Runner) Elektrický mravenec.

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Hard Boiled , 1992


více info...

Přidat komentář

R47
03.02.2021 4 z 5

Trochu jiný Miller. Hlavně tou kresbou.

SimonDobes
05.01.2021 3 z 5

Na Drsnú školu som počul samé chvály, no mňa trochu sklamala. Príbeh pôsobil jednoducho, o pár hodín už nebudem vedieť, o čom som poriadne čítal. Musím pochváliť veľký formát knihy, vynikne na ňom krásne detailná kresba Geofa Darrowa.


mirec88
28.04.2020 5 z 5

Ach, to bol zážitok. Skvelý komiks, ktorý do výšin vyzdvihuje hlavne kresba. Tá je neskutočná a hoci v tomto komikse nie je veľa textu, aj tak budete tento komiks dlho čítať, pretože si budete vychutnávať každý neskutočný detail týchto podrobných obrázkov, ktoré by inak ako na veľkej ploche v akej vyšla Drsná škola zanikli. Skutočne je to lahôdka nad lahôdky.

trudoš
29.03.2017 5 z 5

Po vizuální stránce naprosto skvostná podívaná. Geof Darrow je v tomhle ohledu totální hračička a odhalovat jednotlivé detaily skryté v celku, je stejně zábavná hra, jako klíčovat kresby Káji Saudka. Oproti tomu scénář Franka Millera výrazně pokulhává. Základem je jednoduchá pointa, na kterou se jen navalují akční scény, které pak táhnou celý příběh. Nebo jinak, táhnou celý komiks, protože o ději se ani moc mluvit nedá. Jak je u povídek Philipa K. Dicka zvykem, dokolečka se opakující pochyby o vlastní identitě znepřehledňují už tak dost chaotický vývoj událostí a při závěrečných titulkách se člověk neubrání pochybám, jestli mu skutečně vše docvaklo, jak mělo. Že nadnárodní korporace, zneužívající lidské i robotické jedince, jsou zlem budoucnosti, to je vcelku prosté, ale jaké jsou čí které motivace a cíle, v tom už jsem trochu lítal.
Suma sumárum, textu tohle album moc nepobralo, ale stran výtvarného zpracování jde o absolutní orgie, ke kterým se ještě budu rád znovu a znovu vracet.

borknagar
15.02.2017 5 z 5

Drsnou školu dělá hlavně drsná kresba a díky velkému formátu neuvěřitelně vynikne a je to pastva pro oči. Příběh už si jede to svoje Millerovské a není to průser, jako jeho novější počiny. Díky Comics Centru, tu máme knihu v kvalitě, do které se vyplatí investovat. Komiksová knihovna je díky tomuto svazku o dost rajcovnější....

Serja
18.01.2015 4 z 5

Sláva buldokům!

DennisMoore
04.12.2014 5 z 5

Čím je tentokrát skromnější Millerův text, tím je Darrowova kresba velkolepější. Myslím, že nejsem žádný komiksový začátečník, ale přesto můžu s poměrně klidným svědomím říct, že něco tak úžasně nakresleného jsem snad ještě neviděl. Kromě tvůrců Drsné školy je třeba pochválit také české Comics Centrum, jehož velkoformátové vydání je přímo pohádkové. Nad každou stránkou bych mohl strávit půl hodiny a pořád by to bylo málo.

jirincz
13.10.2014 1 z 5

1 hvězda az precizní kresbu, a ani ta mě tolik neuchvátila jako ostatní (snaha šokovat krví či nahotou není nic pro mě). No a děj, ten tu v podstatě ani není...

3DD!3
21.02.2014 5 z 5

Obrovské plochy, které může čtenář zkoumat zrakem a syrový příběh vyprávěný očividně pod vlivem omamných látek. Vizuální stránka vás odrovná, šílené kompozice, kde vás pobaví hromady detailů, nichž každý sám o sobě má buď pop-kulturní nebo sociologický přesah, jsou dílem mistra svého řemesla. Komiks povýšený na umění. Frank Miller odvádí výbornou práci, ale tentokrát tady není za hlavní hvězdu. Do hlavy se vám vpálí hlavně šílené obrazy Geofa Darrowa.

mclusky
12.12.2013 4 z 5

Vizuální orgasmus. Už po prohlédnutí prvních pár stránek je člověku jasné, že tohle je dílo autora s maniakální láskou ke své práci. Geoff Darrow je šílenec s obsesí detailem. Neuvěřitelná jízda, kterou člověk přečtě jedním dechem za půl hodiny, ale bude se k ní často vracet, protože na ty stránky se dá prostě koukat donekonečna.

spdb
04.12.2013 5 z 5

Zatím přečteno 2x, je to paráda a sničim se moc neserou. Skvěle propracované stránky, jen škoda že nevzali do party ještě nějakýho japonce, mohli jít o krok dál, krev a části androidich těl by lítali z knihy na zem.

RaptoR
25.09.2013 5 z 5

První komiks, který jsem musel vždy po několika stranách odložit, protože jsem byl přesycen vizuální stránkou. Geof Darrow kreslí až patologicky detailní panely, které vám vyrazí dech. Oproti tomu pozná správnou chvíli, kdy je třeba zaměřit se na celek a od drobností upustí. Frank Miller tentokrát ustupuje do pozadí (detailního pozadí :-), ale příběhu - jakkoli jednoduchému a přímočarému - nelze nic vytknout. Rozhodně se jedná o knihu, po které sáhnete několikrát a pokaždé Vás překvapí něčím novým.

Black bro, yo
06.04.2013 5 z 5

Přečtený sice za necelou půl hoďku, ale koukat se na to dá hodiny, NÁŘEZ.

Autoři knihy

Frank Miller
americká, 1957
Geof Darrow
americká, 1955

Kniha Drsná škola je v

Přečtených77x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce43x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x