Drobničky: Malé povídky pro velké holky

Blanka Malá

Komentáře

Život se skládá z malých drobností, které den co den prožíváme a které tvoří neopakovatelnou mozaiku. U každého z nás jinou a často i pestřejší, než bychom sami dokázali vymyslet. V knížce, kterou právě držíte v ruce, najdete dvanáct povídek, dvanáct drobniček, které vám možná budou něčím blízké nebo povědomé. To proto, že vyprávějí o každodenních okamžicích, pocitech i věcech, které jsou nám všem tak dobře známé, a přesto nám někdy přinesou velká překvapení. Ať už je to přeplněná šatní skříň, vůně čerstvé kávy, nevěra, láska na první pohled nebo docela obyčejný toaletní papír. Knížka s dvanácti drobničkami je záměrně navržena tak, aby se všem velkým holkám vešla i do malé kabelky. Kdykoliv si s ní tak můžete zpříjemnit čekání u lékaře, v metru nebo u kadeřníka.... celý text

Komentáře knihy Drobničky: Malé povídky pro velké holky

evik2710
13.02.2026

Takový pěkný oddechovky na dovcu

hzd
23.08.2025
hzd

Krásné povídky ze života. Doporučuji.

4xbabča
17.07.2025

Od autorky jsem četla obě knihy o jejím životě v Itálii, které byly opravdu moc hezké čtení. Ale tato drobná knížečka s 12 příběhy, které pohladí po duši a potěší je také příjemné počtenicko.

helenah
16.07.2025

Příjemné a pohodové a vtipné...co víc chtít od knížečky do kabelky? A vlastně -co víc člověk potřebuje než dopřát si občas oddych od těžkých témat-v knihách, které čte i v životě, který žije. Právě toto v knížkách paní Blanky nacházím a mám je moc ráda.

Georgie1
25.06.2025

Klidná, pohodová a příjemná sbírka postřehů ze života běžné dnešní ženy. Až na jednu povídku jsem měla stále úsměv na tváři. Ta jedna byla pro mne nejsilnější, dojemná. U ostatních jsem měla vždy na začátku jen jeden problém ...... vcítit se do různorodé "ich" postavy a rychle zapomenout na tu předchozí.

janulka1310
08.05.2025

Moje první zkušenost s autorkou..milé, příjemné jednohubky-drobničky...nic víc, nic míň :)

Áňa 998
05.05.2025

Autorku Blanku Malou můžete znát jako autorku krásných knih z prostředí Itálie. Pokud jste knihy Láska ve špičce italské boty a Srdce nemá vrásky ještě nečetli, rozhodně je doporučuji, jsou krásně napsané a nedá se od nich odejít.
Drobničky: malé povídky pro velké holky jsou vlastně to, co říká název. Kniha je menšího formátu, obsahuje několik povídek, které jsou rozsahově kratší a pobaví Vás v nich nejedna dáma. Byla jsem zvědavá, jak se autorka popasuje s jiným formátem knih…
A jsem nadšená! Knihu Drobničky doporučuji ke kafi, dortíku a hlavně - na volné odpoledne, kdy po Vás nikdo nebude nic chtít. Proč? Protože u téhle knihy se musí odpočívat s čistou hlavou, aby si čtenářka odpočinula a pobavila se.
Některé povídky stály za to, že jsem se i smála nahlas a přítel mě nechápavě pozoroval. Autorka suprově vystihla ženské myšlení (moc oblečení - netřídím - chci novou skříň) a podala to tak, že se v něm každá čtenáře aspoň trochu najde.
Jediné, co mě mrzí je, že povídek není více a že jsem s knihou strávila celkem málo času. Od autorky mě zatím žádná kniha nezklamala a i tahle byla skvělá. Pokud si chcete přečíst knihu, kde se pobavíte, odpočinete si a najdete se… tak zkuste Drobničky!

katka.oo
30.03.2025

Příjemné a vtipné velmi čtivé povídky ze života, lehké čtení, super.

TetaMadla
13.03.2025

Rozsahem i formátem nevelká kniha obsahuje dvanáct povídek o drobných příhodách našeho každodenního života. Autorka si všímá maličkostí, ať už je to obsah skříně nebo umístění toaletního papíru. Jak se tyto drobečky promítají do života a jak ho ovlivňují, o tom vypráví s lehkostí, laskavostí a humorem. Leckdy dokáže velmi trefně pojmenovat ten který jev, zlehka se nad ním zamyslet a nacházet i nečekané souvislosti.
Místy jsem se smála nahlas, jak přesně dokázala autorka vystihnout ženské uvažování! Naopak povídka Kremrole pojetím i vyzněním z řady ostatních vybočuje a ačkoli má zřejmě působit dojemně, ve mně dojetí nevzbudila. Připadá mi, jako by patřila do jiné sbírky, navíc zápletka s dopisem na mě působila nevěrohodně.
Celá kniha je psána v ich formě, což mě poněkud rušilo. Každá povídka má totiž jinou hrdinku, jenže psaní v 1. pádě navozuje dojem vzpomínek jediné osoby. Občas mi chvíli trvalo, než jsem se zorientovala.
Přesto se jedná především o zábavné čtení, velikostí přesně do dámské kabelky a rozsahem jednotlivých povídek tak akorát na čekání na tramvaj nebo u kadeřnice. Vtipná, lehká četba, která rozhodně pobavila a splnila, co jsem od ní očekávala.
RECENZE VZNIKLA VE SPOLUPRÁCE S PROJEKTEM ČTEME ČESKÉ AUTORY - externí recenzentka.
Děkuji Projektu i nakladatelství Kazda za recenzní výtisk a možnost seznámit sebe i čtenáře s tímto dílkem.
80%

likaf
06.03.2025

Příjemné povídky. Lehké čtení, které pobaví. Doufám, že autorka brzy vydá další knihu, začíná se mi rozjíždět závislost...

EvikU.
25.02.2025

Povídkové knihy jsem dříve nevyhledávala. Většinou než jsem se začetla, byl konec povídky. Potřebovala jsem román, abych z příběhu něco měla. Poslední dobou jim přicházím na chuť.

Drobničky jsou jednou z těch oblíbených. Snad ani jedna tam nebyla, u které bych řekla, že by se mi četla špatně. Začnu sympatickou velikostí. Vejde se do kabelky a stačí vám vždy pár minut ukrátit, než Vám jede spoj nebo čekáte u lékaře. Proto se v tu dobu rozhodně nebudete nudit.

Autorka si dokázala udělat srandu z mužů i žen, tak jak to život obou pohlaví přináší. Někdy z toho vyšel dobře muž někdy žena. Na povídkách se mi líbilo hlavně objektivnost. Bylo to jako bych četla o lidech kolem sebe, které znám. Velmi věrohodně napsané. A nejde jim ubrat čtivost a humor.

Přitom je to o obyčejných věcech okolo nás. O životě obyčejných lidí v obyčejných situací a proto je to možná tak oblíbené. V mnoha povídkách se třeba i poznáte.:)

Nejoblíbenější povídky DRBNIČKY, LEKCE, FIAT a KLÍČE.

EvikU.
25.02.2025

Nejoblíbenější povídky DRBNIČKY, LEKCE, FIAT a KLÍČE.

Jirinamac
19.02.2025

U této malé knížečky jsem se hodně pobavila. 12 krátkých povídek, které mají vtip a jsou z běžného života. Jedná povídka je výjimka, ta mě nahnala slzy do očí.

Danka22
05.01.2025

Je to útlá knížka, tak akorát na nedělní odpoledne. První neděli v tomto novém roce bych vám ráda představila knížku Drobničky. V knížce naleznete 12 příběhů, 12 kapitol, které vás osloví, pobaví i poučí.

Bohužel jsem ještě nečetla knížky, které paní Malá již napsala, jestli jsou napsané jako tahle, pak si je moc ráda přečtu. Přiznám se, že mě nejvíc přilákala obálka této knížky, ta je totiž boží. Drobničky mají tu výhodu, že si je opravdu můžete dát do kabelky a číst si je při cestě do práce nebo do školy. Knížka vám nezabere skoro žádný prostor, což je fajn.

"Mužské drby se točí kolem opilých kamarádů, starých známých a horkých novinek."

Povídky vás upoutají hned svým věnováním, které nemá chybu. Co se týče stylu psaní, tak čekejte velmi půvabné, nenásilné čtení, které rozhodně zaujme. 12 povídek vám totiž dovolí se podívat na vlastní život trochu s nadhledem. Vždyť každá žena, či dívka má svá tajemství, trapasy i drama.

To i znamená, že každá se občas ráda dozví o drbech a vylomeninách někoho jiného. A to všechno v knize Drobničky naleznete. Já sice nejsem moc velkým milovníkem povídek, ale uznávám, že když se napíšou čtivě a zábavně, pak nemají chybu. Osobně si myslím, že paní Malá jich mohla přidat ještě víc. Na druhou stranu je tu ale prostor vydat Drobničky II.

A která povídka se mi líbila nejvíc? Musím říct, že NEJLEPŠÍ byla Kremrole. Ten příběh, který je nejen o kremrolích má opravdu své kouzlo. Všichni děláme chyby, a jednou veškerá pravda vyjde najevo. I když nemusí být příjemná.
Ale abych neupozadila ostatní příběhy, tak tou další třeba byla kapitola Kalhotky. Všechny je nosíme, a přesto je člověk bere jako samozřejmost. Přitom jejich kvalita je obzvlášť důležitá.

Co říct na závěr? Jak jsem zmínila, čekala bych víc příběhů, ale třeba jindy. Taky si myslím, že by přímo pro knížku Drobničky se hodily ilustrace. Vím, že by cena byla jiná, ale na takové zábavné čtení bych to klidně zaplatila. Přeji vám, ať máte z povídek radost. Já teda měla.

MirrorIsis
05.01.2025

Krátké lehké a vtipné čtení. Brala bych, kdyby kniha byla obsáhlejší, ale to by se zase, jak píše autorka, nevešla do kabelky (i když do mojí určitě :-D)

lucakuca
01.12.2024

Milé povídkové perličky všehochuťky.
Drby roznášejí chlapi, drobničky zase ženy. :-)
Dojemné, citlivé, humorné zkrátka ze života.

klara.franta
18.11.2024

Čtení na jedno odpoledne nebo pak do té kabelky a číst ve volných chvílích, jak je to zamýšleno. Povídky na sebe nenavazují a jsou krátké. Některé jsou nudné, některé jsou úsměvné, některé vtipné a jedna mě dojala až mi slza ukápla (konkrétně Kremrole). Knížku si nenechám, ale daruji mamce, která má knížky od Blanky velmi v oblibě stejně jako já.

eva3992
10.11.2024

Dvanáct povídek, dvanáct příběhů. Den co den se skládá z drobností, ať už je to dobrá káva, první láska, pusa, nevěra, či plná šatní skříň. Povídky vyprávějí o každodenních věcech, pocitech, radostech i strastech. Zahoďte za hlavu své starosti a nahlédněte do dvanácti drobniček, které vám možná budou blízké.

Jak je psáno hned v úvodu, formát perfektně pasuje do kabelky, ať máte vždy po ruce něco ke čtení – u doktora, v autobuse, u kadeřnice – prostě kdekoliv, kdy budete mít volnou chvilku. Tahle kniha také doslova svádí k tomu, aby byla darována. Bude tak ideálním dárkem třeba pro vaši kamarádku nebo sestru.

Po předchozích knihách autorky jsem se na Drobničky moc těšila, zhruba jsem věděla, co mohu očekávat, ale bohužel se musím přiznat, že humor v knize mi moc nesedl. Při čtení jsem jasně věděla, kterým kamarádkám bych knihu mohla doporučila a je mi jasné, že by byly nadšené, ale pro mě to bohužel nebylo. Ač to jsou příběhy ze života a mnohým tak mohou být blízké, k mému životu mají nějak daleko a prostě jsem se tam nenašla…

Abych však neházela všechny do jednoho pytle, z jedné povídky jsem byla naprosto nadšená

Věřím, že si tyto milé a úsměvné povídky najdou své čtenářky, které se u nich zasmějí i pobrečí dojetím.

Anežka010101
10.11.2024

Velmi čtivé, veselé povídky pro chvíle odpočinku. Kdo má rád předchozí dva romány autorky, určitě ať neváhá a přečte si. Její životní nadhled, živelnost, humor nás provází i Drobničkami. Nejvíc mne pobavila povídka Kremrole. O čem pojednává psát nebudu, lepší je si ji přečíst. Kniha byla koncipována tak, aby vyplnila jízdu ve vlaku, čekání u lékaře Myslím, že se autorce podařilo tento skromný záměr mnohonásobně překonat: povídky jsou podařené a rozhodně neslouží jen k přečkání nějakého časového úseku na dlouhé cestě ;-).Naopak,
jsou často velmi inspirující, některé z nich mají i přirozené nadčasové poselství. Tedy i když s ironií nebo lehkým humorem, naoko jen pro zábavu, stvořila autorka opět svěží dílko, které v nás jistě zanechá i pár otázek k sobě samým.

Renike
09.11.2024

Výborná již 3. kniha od paní Blanky, tentokrát malý formát do kabelky. Je velice čtivá, vtipná a příběhy zajímavé. Krásně se to četlo, škoda jen, že je konec. Ještě víc takových knížek, prosím!

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Blanka Malá také napsal(a)

Blanka Malá
česká, 1965
2023  75%Láska ve špičce italské boty
2024  82%Srdce nemá vrásky
2024  79%Drobničky: Malé povídky pro velké holky

Externí recenze

U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi