Drobné protislužby

Drobné protislužby https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504977/bmid_drobne-protisluzby-V3r-504977.jpg 4 75 23

Ellerie Downingová žije v poklidném městečku Amity Falls – místě obklopeném pěti úzkými vrcholky temných hor a neprostupným lesem, z něhož dřívější obyvatelé v dávných dobách vyhnali ďábly a temné síly. Dodnes do tohoto kraje mnoho lidí nezavítá. Když se však ztratí zásobovací karavana, místní se začnou obávat, že se vrátily nestvůry, které kdysi tento kraj ohrožovaly. S příchodem zimy město sužují další nevysvětlitelné katastrofy. Vše nasvědčuje tomu, že na vině je kmen mystických bytostí obývající přilehlé lesy. Přízraky, které slibují, že za drobou protislužbu splní místním ta nejniternější přání. Jejich skutečné záměry jsou však mnohem zlověstnější a Ellerie musí závodit s časem a zachránit svou rodinu i chlapce, kterého miluje, dřív, než celé Amity Falls shoří v plamenech. Od autorky bestselleru Dům soli a smutku. Doporučený věk 13+... celý text

Literatura světová Horory Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Small Favors , 2021


více info...

Přidat komentář

Sixtínka
20.02.2024 5 z 5

Kniha ma upútala svojou krásnou obálkou, anotácia vo mne vzbudila ešte väčší záujem a samotný príbeh prekonal všetky moje očakávania. Nemám mu čo vytknúť, len by som si v ňom želala o čosi viac Whitakera. :)

MíšaS.
25.01.2024 5 z 5

Autorka opět nezklamala. Skvělá atmosféra, parádně vykreslené charaktery, trocha romantiky, trocha "hororu" a nesmím zapomenout na krásnou obálku, která mě v knihkupectví upoutala na první pohled. Až pak jsem si uvědomila, že jsem od ní četla Dům soli a smutku a bylo rozhodnuto, kniha jela se mnou domů.
Já jsem spokojená, dostala jsem, co jsem chtěla a byla jsem čtenářsky uspokojena ;)


MichelleKing
11.12.2023 1 z 5

Slíbili mi knihu s děsivou atmosférou, ale místo toho jsem si nainstalovala domeček v prérii, který byl tak strašně nudný, že jsem se nemohla dočkat, až bude konec. Je to také velmi předvídatelné a nic na tom nebylo „temné“ ani „strašidelné“ a to pochází od někoho, kdo nemá rád ani jednu z těchto věcí. Každopádně jsem docela zklamaná. Opravdu "zvláštní" pohádka.

Anor505
20.11.2023 5 z 5

Atmosféru autorka vykreslit tedy umí, stejně tak i popsat prostředí, přírodu, ale i charaktery lidí, klobouk dolů.
Městečko Amity Falls zpočátku vypadá tak malebně a idylicky, ale pozorný čtenář v pozadí cítí, že se něco chystá. A když už se události dají do pohybu, tak se nedají zastavit. Příběh nikam nespěchá, atmosféra postupně houstne, pochybnosti se množí a děj pomalu graduje. Kupodivu mi pomalejší tempo vyprávění vůbec nevadilo.
Dlouho jsem váhala, jestli v lesích opravdu žije něco nadpřirozeného nebo si lidé se svou povahou vystačí sami.
Přiznám se, že jsem knížku nedokázala číst na jeden zátah, měla jsem potom podivné sny. Horory nejsou můj oblíbený žánr, ale tohle se mi líbilo.

mnohoknih
19.11.2023 4 z 5

Horor pro mládež, s tímto zařazením se dá souhlasit. Jedné z hrdinek, Ellerii, je 18 let a žije v téměř uzavřené komunitě Amity Falls. Mají svých sedm pravidel, která musí dodržovat, aby fungování společenství bylo plynulé. K soudům daleko a tak mají svoji radu starších. K lékařům a podobným také daleko a tak 2x ročně podnikají výpravu skrz průsmyk pro zásoby. A tím příběh začíná, vyvražděnou výpravou. Ovšem vyvražděnou kým? Vlky? Medvědy? Příšerami se stříbrnýma očima? Jenže to není jediné neštěstí, které se na ves valí. Lidé začínají být na sebe zlí, podezřívaví a k další katastrofě je jen krůček. Autorka výborně stupňuje napětí, budete se trošičku bát. Ale vždycky nám dá i prostor pro oddych, ať už je to sledování rodící se lásky či situace k zamyšlení, zda v Amity Falls opravdu žijí jen dobří lidé... Každopádně jméno Ellerie dávám na seznam typicky hororových jmen. Samotná Ellerie dělá, co může, aby ochránila v nastalém chaosu svou rodinu. Její chování přímo vybízí k podobenství s chováním včel, jež vlastní. A ani si nevšimnete a strávíte ve vsi celý rok. Konec sice odkazuje příběh do říše pohádek, ale rozhodně mu neubírá na přitažlivosti. A nesmím zapomenout na tuze vydařenou, plastickou obálku.

Carol1122
18.11.2023 5 z 5

Dark fantasy plné nečekaných zvratů, temných a tajemných postav, hororových prvků inspirované historií i nadpřirozenými bytostmi. Celkově musím uznat, že se knížka skvěle četla a celý příběh byl neskutečně napínavý. Velký palec nahoru za skvělou knížku.

veronika0131
11.11.2023 4 z 5

V rámci žánrz naprosto skvělá kniha, za mě takové dark fantasy, občas až nepříjemně strašidelné. Hodně mi to připomínalo film Červená karkulka s Amandou Seyfried, Amity Falls jsem si představovala zhruba tak. Nebyla to žádná pohádka, vlastně tam nic nekončilo moc dobře, což mě vždycky překvapilo, když jsem čekala nějaký menší happy end. Pravda, že konec byl takový otevřenější, ale to jsem si domyslela, že se všichni hezky sešli a žijí sťastně. Jediné co, tak by se mi líbilo nějaké ještě podrobnější rozpracování “netvorů. Hodnotím 4,5*, vážně zajímavá a čtivá kniha na podzimní víkend.

lenka5798
27.10.2023 5 z 5

Opravdu souhlasím se s titulem strašidelná pohádka. Knížka mě zaujala v knihkupectví kvůli obálce a anotaci. Musím říct, že jsem ji přečetla opravdu jedním dechem. Příběh byl tak dobře napsaný, tak napínavý, že mě to nutilo otáčet stránky dál a dál. A rozuzlení na konci byla největší pecka. :-) Prostě hodně dobrý fantasy horor, kde nechybí ani romantika, mezilidské vztahy, krev a strach.

E.T.007
18.10.2023 5 z 5

Tak toto bolo fakt výborné!

Autorka vytvorila skvelé prostredie príbehu, aj zápletka bola super, atmosféra zas perfektná. Čítalo sa to parádne a hrozne ma to bavilo. Romantická linka je len taká okrajová, tajomný traper sa v príbehu objavuje len sporadicky a nikdy (až na záver) sa príliš dlho nezdrží, ale aj bez prílišnej romantiky mal príbeh svoje čaro a neustále sa tam niečo dialo, takže človek sa ani trochu nenudí.

Odporúčam!

MollyCornelia
06.10.2023

4,5*/5*
Velmi zajímavá a propracovaná ya fantasy z vesnického prostředí. Kniha stojí na spoustě věcí, jak na úžasné hrdince Ellerie, tak na ději, záhadách a všedních dialozích. Romantická linka je poměrně jemná, což mi vyhovovalo.
Prostředí vsi se mi moc líbilo. Strašidelná atmosféra byla skvěle vyvedena a obálce tleskám.
Jediné, co mě lehce zarmoutilo, bylo nedořešení všech nakousnutých záležitostí a to, že některé záhady jsem odhadla.
Pokud se vám líbil Dům soli a smutku, Drobné protislužby jsou nutnost :)!
Doporučuji čtenářům fantasy cca od 15 let.

VerčaM91
31.08.2023 4 z 5

Kniha mě vtáhla a během 3 dnů jsem ji měla přečtenou, byla tam skutečně podoba s filmem Vesnice. Jediné co mi tam chybělo byl závěr jak to celé s danou rodinnou dopadlo. Ale jinak velice čtivá kniha.

Kaduri
29.08.2023 4 z 5

Na "Drobné protislužby" ma nalákal komentár knihomolky27, ktorá prirovnáva knižku k filmu Osada (Vesnice).
A ja s ňou súhlasím. Minimálne prostredím, v ktorom sa príbeh odohráva - izolované mestečko v horách. A tiež temnou, znepokojujúcou atmosférou.
Celkovo sa mi zdal dej knižky tak nejak nejasný. Nevedela som sa dopátrať, kam autorka smeruje. Kto je kladný a kto záporný hrdina.
Napriek tomu - veľmi podarené.
Trošku mi chýbal epilóg, ktorý by viac rozvinul záver knižky. Čo bolo ďalej...
Za mňa 4,5 hviezdičiek.

Bara52
13.08.2023 5 z 5

Uzasne, perfektni, hrozne se mi to libilo. Krasna kniha, zvlastni zapletka, skoro 500 stran jsem precetla asi za 3 dny.

Kattari02
19.07.2023 5 z 5

Naprostá dokonalost!
Skvělý příběh, úplně mě pohltil.

essene
15.07.2023 2 z 5

Zvláštní

PeggyQuella
10.07.2023 5 z 5

Drobné protislužby jsou knížka, která mě upoutala ihned už jen svou nádhernou obálkou. To, co ovšem na první pohled vypadá jako romantický či oddechový příběh, je ve skutečnosti mnohem zajímavější. Vzhledem k tomu, že já zbožňuji příběhy s mysteriózní, nadpřirozenou atmosférou, z níž tuhne krev v žilách, tato kniha se mi velice trefila do vkusu.
Hlavní hrdinka Ellerie mi byla velmi sympatická. Nejedná se o žádnou Marry Sue ani emancipovanou, drsnou, supersilnou ženskou postavu, ba naopak - Ellerie mi přišla jako obyčejná dívka z malého městečka, která se snaží s každým vycházet za dobře. Líbilo se mi, jak byly vykreslené vztahy v její rodině (protože mi přijde, že jen v málokteré Young Adult knize mají postavy pozitivní vztah k rodičům a sourozencům), jak se snažila starat se o sourozence i domácnost a jak přebírala zodpovědnost. Ellerie si prostě nejde nezamilovat!
Zároveň se mi líbila i postupná gradace příběhu. Na začátku se vesnice zdá jako ráj, kde má každý s každým dobré vztahy a víceméně spolu vychází za dobře - a postupně se odhalují sousedské sváry a neshody, které pomalinku přecházejí v mnohem zlověstnější události. Lidské vztahy jsou tu zobrazeny opravdu skvěle a nadpřirozené bytosti jsou jenom třešničkou na dortu, která dodává knížce šmrnc.
To jediné, co bych tomuto příběhu vytkla, je to, že některé dějové linky zůstaly tak nějak... nedořešené. Například otázka, jak to dopadlo s rodiči Ellerie. Osobně bych uvítala alespoň nějaký náznak, nebo zmínku o jejich setkání, nebo tak něco. Nebo i to, jak vlastně dopadlo celé Amity Falls.
Ale i přes tyto drobné nedostatky musím říct, že Drobné protislužby se řadí k velmi nadprůměrným Young Adult fantasy, které bylo velmi krásně napsané. Děj ubíhá - i díky poměrně krátkým kapitolám - docela rychle a vždycky se tam něco děje, takže čtenář od knížky jen tak neodejde. Dala bych jí celkově 4,5 hvězdičky. :)

lenka7679
15.06.2023 4 z 5

Celá kniha je v podstatě vystavěná na své hlavní hrdince Ellerii, okolo které se příběh odvíjí. Byla jsem mile překvapená, že nejde o žádnou prvoplánově nabitou romanci. Tato linka samozřejmě nechybí, ale spíše se celou knihu nerušivě vyvíjí.
Ani sama nemohu říct, co jsem vlastně očekávala, ale po dočtení musím říct, že toto rozhodně ne. První knihu autorky jsem nečetla, ale mám ji na svém seznamu. Takže si ji určitě přečtu.
Oceňuji jistou originalitu, jak ve vyprávění příběhu, tak i v zápletce, i když ke konci knihy se ponurá a mysteriózní atmosféra, kterou se snažila autorka celou dobu budovat, spíše než co jiného, vytrácela.
Příběh je velmi čtivý a skoro do třičtvrtě knihy jsem tápala, o co vlastně jde, i když jsem samozřejmě měla své teorie, ke kterým kniha doslova vybízí.
Co dále velmi obdivuji a chválím, jsou popisy, které mě do děje vtáhly a v zimě jsem se s hlavní hrdinkou brodila sněhem a trpěla hladem, zatím co v létě jsem viděla rozkvetlé louky, pole, potůček a v pozadí toho všeho černý les.
Obálka knihy je nádherná a už jenom ta samotná láká k nákupu. Každopádně její koupí nešlápnete vedle a především příběh, který objímá, vás nadchne. Pokud máte rádi trošku toho tajemna a mrazení v zádech, nesmí v knihovně chybět.

Luccinda
23.04.2023 4 z 5

Autorka opět dokázala napsat skvělý YA fantasy román s temnou, skoro až hororovou atmosférou, která vás naprosto pohltí. Její předchozí kniha Dům soli a smutku byla přece jen ještě o trochu děsivější a nepředvídatelnější, takže se mi líbila o maličko víc, ale i Drobné protislužby mě moc bavily a určitě je můžu doporučit.

Kromě toho, že byla knížka o něco delší, než by se mi líbilo, jí vlastně nemám co vytknout. Příběh i prostředí malého městečka Amity Falls, do kterého je děj zasazený, byly opravdu originální, líbilo se mi, jak autorka popisovala vztahy mezi jednotlivými rodinami a i to, že tahle komunita lidí měla své pověry a řídila se vlastními pravidly a zákony. To vše dodávalo knize úplně jedinečnou atmosféru. Děj příjemně plynul, v příběhu nebyly žádné slabší momenty, ale ani v závěru nějak extrémně negradoval, zkrátka si držel své tempo. Přesto jsem se od knížky nedokázala odtrhnout, četla se prostě skvěle. A skvělý bonus - je to standalone, takže už nemusíme čekat na další díly, což je prostě pecka!

kalinkacz
07.04.2023 4 z 5

S tvorbou Erin A. Craig jsem se setkala poprvé před 3 lety, když jí u nás vyšel Dům soli a smutku. To bylo totiž ta skvělé čtení! Originální, temná a atmosférická youngadultovka, na kterou si velmi dobře pamatuju i nyní, tak dlouho po dočtení...
Drobné protislužby vypadaly podobně skvěle a za mě jsou jen o malinko slabší, než autorčina předchozí kniha - to hlavně kvůli délce, klidně mohl být příběh kratší. Jinak je ale kniha opět nesmírně originální, atmosféra nemá chybu a postavy mě bavily.
Autorka mi znovu potvrdila, že její knihy jsou v žánru young adult fakt super a těším se, co dalšího napíše. Mě prostě baví a doufám, že vás taky (nebo minimálně bude)!

knihomolka27
04.04.2023 4 z 5

(SPOILER) TAK 4,3 hvězdičky. Tak nějak mi přijde, že celé čtyři jsou málo, ale pět zase hodně.
Drobné protislužby je přesně ten typ knihy, který jako by mě od svého prvopočátku přitahoval a já věděla, že si ho musím přečíst, nebo že si mě ta kniha sama najde...což se přesně v knihovně stalo. No a co vám budu povídat, četlo se to jedna básen...přesně se mi to strefilo do nálady. A pokud je někdo také takový náruživý čtenář mysteriozní, hororové nebo znepokojivé literatury, tak by ho kniha určitě neměla minout...přeci jen ten příběh je o něco kreativnější a hází ,do současného už trochu se opakujícího žánru, své vlastní vidle, které svůj cíl určitě zdatně zasáhnou. Nakonec to bylo ještě i o něčem trochu jiném než bych čekala, nešlo tam jen o přání a jejich odvrácenou stranu a cenu, za kterou za ně musíme platit, ale ten příběh byl celkově takový kompaktnější a zašmodrchanější.


Hodnocení:
Kniha se mi jako celek velmi líbila, a možná se k ní za nějakou dobu zase vrátím. Hlavně hrdinka byla velmi silná tahačka příběhu a člověk se s ní dokázal velmi dobře ztotožnit. Vztah s její rodinou byl velmi uvěřitelný a roztomilý. Nejvíc jsem si užívala scény z vesnice, z těch opakujících se dní a rádoby poklidného života, kde začínají na povrch vyplouvat různé sváry a křivdy. Samotná vesnice se svými obyvateli byla vystavěna velmi dobře, postavy se sice celkem pletly, ale bylo fajn, že každá postava měla nějakou svou povahu a filozofii, takže tam fungovala pestrá různorodost a vesnice jako taková působila velmi živě. Co se týče romantická linky - no, mohla by být určitě i horší, ale poslední dobou si romantiku v těhle příbězích moc neužívám, ta pouta mi nepřipadají moc silná, všechno to stojí z velké části na vzhledu a nějaké tajemné auře, a moc dál se s tím nepracuje, tudíž jsem určitě četla i lepší. To hodnocení strhávám za pro mě už kapánek přestřelený konec, kde mi přišlo, že autorka alepson pro mě několikrát šlápla dost vedle. Nejenom, že se nedozvíme, zdali jsou jejich rodiče vlastně v pořádku, ale i to co se stane s obyvateli města je .... no pro mě to mělo dopadnout jinak. Já bych to udělala opačně, vesnice se z většiny zachrání, a Whitaker se obětuje nebo něco takového - ale ten konec jak všichni jedou štastně k lepším zítřkům, měl pro mě takovou nevyváženou, hořkosladkou pachut, která v konečném důsledku příběhu, nedávala takový smysl. Hold k nějakým knížkám se prostě štastné romantické konce nehodí, případně by se teda nabízelo pokračování. Ale pár zajímavých zvratů tam taky nakonec bylo, jak říkám, já jsem si to prostě užila...

Podobné knihy nebo filmy:
Všechna pravda co je ve mně - DOPORUČUJU
Vesnice film - neotřelá myšlenka
Červená karkulka film - pohádkově hororový nádech
Ospalá díra film - Burtonovská gotika, a hraje tam Johnny Depp

Štítky knihy

lesy romantika maloměsto

Autorovy další knížky

Erin A. Craig
americká
2020  77%Dům soli a smutku
2023  84%Drobné protislužby

Kniha Drobné protislužby je v

Právě čtených4x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených6x
Knihotéce102x
Chystám se číst128x
Chci si koupit44x
dalších seznamech6x