Drobkovo podivuhodné dobrodružství

Drobkovo podivuhodné dobrodružství https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444328/bmid_drobkovo-podivuhodne-dobrodruzstvi-FEb-444328.jpg 4 4 1

Drobkovo podivuhodné dobrodružství je fantaskní příběh ze světa trpaslíků, kteří sami sebe nazývají smradlíci, protože se nemyjí (nesnášejí vodu) a živí se vyhozenými, nevábně už zavánějícími potravinami, které si opatřují na svých zásobovacích výpravách k odpadkovým kontejnerům. Lidé je nemůžou vidět ani slyšet, ale pouze - zato velmi výrazně - cítit. Trpasličí svět v originální a vtipné prvotině pro odrostlejší děti od brněnského režiséra, dramatika a scenáristy, Ondřeje Elbela, zrcadlí nejeden společenský problém: příběh podprahově upozorňuje na bezbřehé plýtvání potravinami (vždyť jimi nakrmíme celý trpasličí svět!), starostův tiskový mluvčí dokáže odstranit pana starostu a zmanipulovat trpasličí lid a nakonec v inscenovaném, nespravedlivém soudu hlavního hrdinu Drobka potrestá velkým koupáním, nejhroznějším trestem pro každého smradlíka.... celý text

Přidat komentář

stesti.s.knihou
24.06.2020 3 z 5

Drobkovo podivuhodné dobrodružství je útlá knížečka pro děti, u které se ale nebudou nudit ani dospělí :) Vůně křídového papíru, na kterém je kniha vytištěna, mě vždy přenese zpět do dětských let :)
Kniha je doplněna o hezké ilustrace, její čtení jsem si proto vyloženě užívala (možná je to tím, že jsem dětskou knížku neměla v rukou už roky ????).
Příběh nás přenáší do světa trpaslíků smradlíků, kteří jsou všude kolem nás. Smradlíci se živí odpadky, čím zkaženější, tím lepší. Ač je nemůžeme zahlédnout, jelikož jsou lidským okem neviditelní, můžeme si být jisti, že když cítíme pronikavý nepříjemný zápach, jedná se právě o smradlíka. No a jak už název napovídá, v knize sledujeme příběh mladého smradlíka Drobka, který pátrá po příčině přeměny některých smradlíků v zahradní sádrové trpaslíky.
Příjemná knížka, pro dospělého čtení na jeden večer, pro děti možná o něco delší.

Autorovy další knížky

Ondřej Elbel
česká, 1976
2018  82%Objekt Julek
2020  70%Drobkovo podivuhodné dobrodružství

Kniha Drobkovo podivuhodné dobrodružství je v

Přečtených5x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x