Dřevěná dědina

Dřevěná dědina https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204577/bmid_drevena-dedina-EJ2-204577.jpg 4 8 2

Románová kronika oravské vesnice od května 1945 až do současnosti. Pavo od Šechnárů, mladý chalupník, navrátivší se z koncentračního tábora a přicházející jako první do rodné vsi s jasnou představou socializace venkova, je ústřední postavou a hybnou silou všech dějových událostí. Jejich hlavním motivem je cesta slovenských vesničanů od dřevěných chalup a zaostalého způsobu života, náboženského tmářství a selské zatvrzelosti až k elektrifikaci vsi a třetímu typu JZD. Mění se vědomí lidí a nastupuje přesvědčení, že každý slušný, pracovitý a nesobecký člověk se musí dříve nebo později zapojit do společného díla - budování socialismu. Dílo bylo poctěno státní cenou 1. stupně za rok 1952.... celý text

Romány Literatura slovenská
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Drevená dedina


více info...

Přidat komentář

Helena0405
17.12.2023 5 z 5

Prečítala som 1. vydanie z r. 1953. Musela som po internete hľadať staré výrazy ako napr. záčin, palesáky, nemce - bolo toho veľa, čomu som už nerozumela. Neľutujem. Podľa rozprávania pamätníkov tej doby, autor príliš neprikrášľoval. Dokonca na začiatku knihy som neverila, že to prešlo cenzúrou, takú ostrú kritiku som v tejto tzv. tendenčnej knihe naozaj nečakala. Ani na konci kniha nie je príliš sladká, odráža ako realitu tak i naivitu presvedčených komunistov:

príklad zo str. 565-566 (téma je združstevnenie dobytka, schôdza prípravného výboru) Ondro Zoba: " - ale ja sa nebudem dívať, ako mi nejaký družstevný blázon katuje moje hovädá!"
Štefan Jandek Zobu poteší: "... Ja sa od svojich neodlúčim - i keď budú v družstve, predsa len budú moje..."
- "To je rúče slovo," prisvedčí predseda, "a tak by mali hovoriť aj ostatní gazdovia."
- "Veď by vraveli, keby mali družstvo v rukách," sprieči sa Matej Pjontek - "ale kto mu je na čele? Domkári, troškári, polštvrtkári z Mrzáčky a štvrtkári z Dolného konca!"
- "A Jožko Grajciar?" - opýta sa zlostne Pavo od Múčiny // občianskym menom Pavol Zoba//
- "To je jeden! Ale ostatní... Robotníci z píly nám majú rozkazovať? Zeme nie sú dosky... Ondra Zobu ste vytisli..."

rickiwolf
22.07.2022 3 z 5

Děj knihy dost vyjadřuje dobu, v níž ji autor napsal. Jde o dobu politických procesů, přičemž zde jsou nastíněny vztahy na tehdejším venkově. Přesto se mi Ptáčníkovo nebo Řezáčovo dílo líbilo víc.