Drazí zesnulí

Drazí zesnulí https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135724/bmid_drazi-zesnuli-IcV-135724.jpg 4 47 10

V groteskní novele autor brilantně zesměšnil americký „způsob smrti“, který je doprovázen bombastickou pompou pohřebních ústavů.

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Loved One , 1948


více info...

Přidat komentář

alweryon
16.01.2024 4 z 5

Jsem ješitně pyšný na to, že jsem se královsky bavil a zároveň vím, že tuhle knihu po rodině půjčovat nebudu.

Ani známým. Ani v práci.

A pokud někdy najdu někoho, kdo by se pak na mě nedíval jako na klatého, budu si pískat.

Lenka4
15.01.2024 2 z 5

K tématu i národnosti hlavních postav by se hodil anglický humor. Škoda pohřbených dobrých nápadů.


Lenka.P7
27.03.2023 5 z 5

Skvělá britská satira na některé, nám poněkud vzdálené, aspekty amerického pohřebnictví a pohřebních zvyklostí včetně pohřbívání domácích mazlíčků. Kniha neztratila nic na aktuálnosti ani po 60 letech a s chutí jsem si ji přečetla znovu v novém vydání. Sice to trvalo dlouho, ale i u nás už existují krematoria a pohřebiště pro pejsky a kočičky a možná i menší zvířátka, jen si nejsem jistá, jestli je součástí příslušných obřadů také bohoslužba. Nic naplat, přejímáme americké kulturní vzorce, i když spíše ty méně žádoucí. Chtělo by to nového Evelyna Waugha, aby se po svém vypořádal s genderově neutrálním newspeakem, přepisováním klasických děl včetně pohádek, stresujícím efektem binárních záchodků pro LGBT komunitu, odstraňováním "nevhodných" soch a řadou dalších "progresivistických" idejí, které se snaží učinit náš život plnější a krásnější. Toto vše člověka napadne při čtení této knihy.

jaroiva
22.02.2023 3 z 5

Nic extra, ale ani ne vyloženě propadák. Ale ničím mě to neobohatilo.

ladyfromskye
14.02.2023 1 z 5

Opět půjdu zcela proti proudu. Tohle byl šílený nesmysl. A vtipného na tom nebylo vůbec nic. Jedna hvězdička za nápad a to jsem štědrá. Prala jsem se s tou drobnou, útlou knížkou snad celé věky a jsem k smrti ráda, že už je to za mnou. Doporučit opravdu nemohu.

Montezuma
09.02.2018 5 z 5

Z kritiky v časopise Knihovna, r. 1948:

(...) Pouze gangster nebo idiot, jenž zcela pozbyl svého lidství, mohl napsat něco takového. (...)

Hehe.

Já se ovšem bavil královsky.

marvan00
13.07.2015 5 z 5

Jeden z nejvtipnějších textů, jaký jsem kdy četl, výbušná směs suchého britského humoru a zlomyslné jízlivosti, inspirovaná autorovým krátkodobým angažmá v Hollywoodu. Střet americké a britské kultury autor demonstruje na soupeření prestižního hřbitova vedeného stylem supermarketu a laciným hřbitovem pro domácí mazlíčky. Absurdní, hořké, trefné a zatraceně zábavné.

Ben Nevis
14.01.2015 4 z 5

Není to hřmotně zábavné, spíš morbidní satira, která místy pobaví a místy zamrazí. Autor se po anglicku jemně dotýká různých společenských nešvarů. Vztahů a chování Angličanů a Američanů, filmového průmyslu, novinářských poraden a zejména obchodem se smrtí.

Nejspíše bych se pobavila ještě víc, kdybych byla Britka žijící v USA v padesátých či šedesátých letech minulého století. Přesto je knížka stále aktuální, protože obchod s emocemi (ať už umělými na filmovém plátně nebo těmi, co zažíváme s blízkými) je stále nejlukrativnější ze všech.

učtese
25.11.2014 4 z 5

Kniha spíš taková zajímavá k zamyšlení. Satira na pohřební ústavy, na obchod se smrtí. Váš drahý zesnulý bude na poslední cestě vypadat lépe než za života. No, upřimně úplně jsem to nepochopil, protože mi to až tak divný nebo nepatřičný nepřijde. Mnohem divnější je podle mě (pozor spoilery) chování hlavní ženské hrdinky, která není schopná se sama rozhodnout mezi dvěma muži a situaci řeší sebevraždou, A pak přístup britské komunity ke své dobré pověsti v Los Angeles odesíláním "nepohodlných" jedinců zpět do vlasti. I když nejde o třeskutou zábavu dovedu si to celé představit jako pěknou televizní komedii o smutných věcech. Protože ta komika a grotesknost celé věci tak nějak vyplave na povrch až na konci.

Vera Silent
14.01.2013 5 z 5

Naprosto sarkastické, deprimující a přesto groteskně vtipné. Zaujalo mě to a já byla donucena číst s napětím až do konce. Ta upomínková pohlednice o Aimée pro Joyboye (mimochodem, to jméno je taky dobrý vtip, vzhledem k profesi), byla teda silné kafe (perfektní!).

Štítky knihy

smrt satira anglická literatura Hollywood černý humor pohřby

Autorovy další knížky

Evelyn Waugh
anglická, 1903 - 1966
1994  81%Návrat na Brideshead
1996  76%Drazí zesnulí
1971  79%Sestup a pád
1982  68%Helena
1976  76%Hrst prachu

Kniha Drazí zesnulí je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce33x
Chystám se číst29x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x