Dravec

Dravec https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14446/bmid_dravec-H1W-14446.jpg 4 374 51

Sága rodu Courtneyů série

< 9. díl >

Velkolepý dobrodružný román odehrávající se v 17. století u afrických břehů. Wilbur Smith vypráví o dobrodružném dospívání Hala Courteneye, syna statečného kapitána lodi přepadávající s pověřením krále kupecké lodě s kořením. Jeden takový pirátský kousek se nevyvede a otec se synem se dostávají do strašného zajetí... Jak už napovídá příjmení hlavního hrdiny, Dravec spadá do ságy rodu Courtneyů. S Halem Courteneym i dalšími členy posádky se můžete setkat i ve volném pokračování tohoto románu s názvem Monzun.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Historické romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Birds of Prey , 1997


více info...

Přidat komentář

Rony70
17.05.2023 5 z 5

Moje první kniha od tohoto autora. Po přečtení sta stran jsem přemýšlel, že ji asi odložím, protože mi připadala spíš jako pornografie, než jako dobrodružný román. Kolega z práce má ale tohoto autora hodně rád a přesvědčil mě, abych to nevzdával. No a nelitoval jsem, sexuálních scén ubylo a příběh byl už potom mnohem zajímavější. Takže nakonec se z toho vyklubala zajímavá a napínavá kniha, ve které se téměř na každé stránce něco zajímavého děje. Je teda pravda, že je dost dlouhá a zabrala mi dost času, než jsem ji přelouskal, ale stálo to za to.

mi-380
29.03.2022 5 z 5

17. století, boj o jižní Afriku. Britové, Holanďané, domorodci, korzáři, bohatá kořist, krásná dáma, proradní padouši, ušlechtilý černoch, žhavé milostné eskapády, složité pletichy i přímočaré souboje. Jsou tu všechny ingredience dobrodružných i historických příběhů, a ještě něco navíc. Těmi bonusy jsou nadprůměrná délka knihy a příjemná komplikovanost, což obojí je tentokrát ku prospěchu věci.
90 % (aktuálně 323 hodnotících s průměrem 89 %).

P.S.
Sice jde o devátou napsanou knihu série, ale zároveň také o prequel všech prequelů, tady sága rodu Courtneyů začíná…


Meda77
04.03.2022 5 z 5

Jedna z mých prvních Smithovek a taky jedna z těch mistrovských, skvěle psaná, vyvážený děj i dobré ukončení. Opět plný počet.

niknikita
03.03.2022 4 z 5

Román plný odvahy i věrnosti, ale taky zbabělosti, podlosti a krutosti, který se v dnešních pohnutých dnech nečte zrovna nejlíp. Veškeré dění provází postava blonďaté, nenasytné dračice, které jsem od samého začátku nemohla přijít na jméno a k tomu spousta erotických scén...
Všechno je barvitě a podrobně vyprávěno tak sugestivně, jak jsem na to u mého oblíbeného autora zvyklá.
Ale přiznám se, že kdybych nechtěla vědět, jak bude všechno zlo potrestáno, dávno bych knihu odložila na lepší časy.

witko
24.02.2022 4 z 5

Povedený dobrodružný příběh, který má snad vše, co čtenář očekává. Docela by se mi líbilo filmové zpracování.

drzticka88
05.02.2022 4 z 5

Možná to bylo tím, že jsem měla od Wilbura nějaký čas "klid", ale každopádně jeho styl je nezaměnitelný a mnou obdivovaný.
Nakoplo mě to k pokračování čtení celé ságy, i když teda zjistit, jak je číst obsahově chronologicky za sebou byl oříšek.

Kacatko86
31.07.2021 4 z 5

Tento příběh považuji za slabší, ale není to problém knihy, jako spíš můj. Nezaujalo mě prostředí moře,dlouho mi trvalo se začíst. Nejvíce mě bavila část na souši, zajetí a útěk, hlavní hrdina mi přirostl k srdci a věřím, že v dalším díle zjistím, jak to s ním dopadlo a jak se vlastně Courtneyovi zabydleli v Africe. Opět musím podtrhnout krásný jazyk a vypravěčské umění autora, to prostě nezklame. Naopak poprvé mi vadily chyby v textu.

čef
27.03.2021 5 z 5

Klasický dobrodružný příběh střižený hodně silnou romantikou a vyšperkovaný dostatkem sexuálních scén. Ovšem scény bojové na suchu i na moři mají samozřejmě přednost, Courtneyovi bojují o život, ne vždy však zcela úspěšně. Na to je v Jižní Africe příliš mnoho zločinných „sýrových hlav“, ale alespoň máme s kým bojovat i v následujících mnoha stejně pěkných dílech.

Tom121
17.02.2021 4 z 5

Příběh prý může být jen tak dobrý, jak má kvalitní záporáky. U Dravce jsem vnímal silnější odpor k záporákům než sympatie k hlavní postavě. Pro mě top postava Aboli.
Fajn dobrodružný příběh se vším co k tomu patří, námořní bitvy, piráti, zlato, ženy... Jen bych občas oželel ty detaily o sebeuspokojování apod.

kalache
01.01.2021 4 z 5

... cuchta bleskově chmátla po minci a spustila ji mezi plandavé cecky do výstřihu ušmudlaných šatů ... nějak si to nedokážu představit?!...

Francois17
30.11.2020 5 z 5

Krásná dobrodružná knížka, vůbec jsem nečekal, že to bude tak dobré. Velké překvapení.

Lanley
11.09.2020 5 z 5

Jedna z prvních "velkých" knih které jsem kdy přečetl. Pamatuji si, jak jsem jí jako malý hltal zrovna při plavbě na plachetnici. Nedávno jsem knihu přečetl znova a pořád je dle mého názoru naprosto skvělá. Smith je skvělý vypravěč a dokáže vytvořit tak neskutečný příběh, že člověku prostě nedovolí knihu odložit. Doporučil jsem jí i ženě a ačkoli podobné žánry nečte, byla z ní také unešená! Akorát za mě musím dodat, že pan autor si (i v dalších dílech) libuje ve zvláštních sexuálních praktikách...

Verdel163
14.05.2020 5 z 5

Konečně jsem našel svého autora.Toto mi sedlo ve všech směrech.Historická fakta,poutavý a napínavý příběh,skvělé reálie,dobrodružství a nepředvídatelný konec.Těším se na další a doporučuji.

konicekbily
11.04.2020 5 z 5

První kniha rozsáhlé ságy je sama o sobě poměrně dlouhá a je nabitá spoustou scén ze života středověkých námořníků pobývající převážně na jihu Afriky a v okolních moří. Je založena na historických faktech a po jejím přečtení konstatuji, že autor určitě zná místa i čas/dobu, kam román zasadil. Je to kvalitní čtení, ale vzhledem k délce románu i celé ságy se musíte do čtení "zažrat".

evask
22.09.2019 4 z 5

Nebýt sexuálních scén, byla by ta knížka hlavně pro náctileté. Dobrodružné, místy napínavé, ale dost dlouhé čtení, už jsem se pak docela těšila na konec, ke konci už mě to jakoby přestávalo bavit.

Josh
10.09.2019 5 z 5

Jedna z mých osobních TOP knih. Dobrodružství na moři!!! K tomu nechybí statečný muž (nejeden), čest, hrdost, zrada a nakonec láska, co více si přát .... V angličtině to bylo sice s (námořním) slovníkem, ale v češtině za 2 dny. Wilbur Smith je prostě skvělý!!! Když pak stojíte v JAR na místech, kde se kniha odehrává máte mrazení.... Každé další čtení je už jen lepší a lepší:o)

Kubajzz
08.04.2019 4 z 5

Pěkné čtení, líbila se mi.

Šungitka
02.03.2019 4 z 5

Strhující kniha, jen - pro mě - by tam ty erotické scény být nemusely.

EricNor
24.07.2018 4 z 5

Naposledy jsem od Wilbura četl Řeku bohů a pak se snažil číst knížku, v jejímž názvu se vyskytuje liška, ale to mě přestalo bavit. Tady jsem se rychle začetl a už se těším na pokračování. Námořní dobrodružství mladého Courtneye a jeho spolehlivé partičky klaďasů. Úplně se mi vybavily mayovky, kde všechno bylo jen černobílé, ale proč si to vlastně komplikovat a vymýšlet složité mnohovrstevné charaktery, když to čtenáři takhle milují. Na druhé straně se nám sešla parta extrémních záporáků. Takhle špatné vlastnosti pohromadě se jen tak nevidí. Konec byl hodně zkratkovitý. Já čekal pořádný závěr na 100 stránek, ale nekonalo se. Vše se v dobré obrátilo.

Honzula76
08.07.2018 5 z 5

Wilbur Smith je můj oblíbenec a proto nemůžu jinak než chválit. doporučuji přečíst.