Drama Platónova života

Drama Platónova života https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317626/bmid_drama-platonova-zivota-659ee873ac17a.png 4 3 1

Když jsem vzal do ruky kompletní ruský překlad Platónova díla, nejdříve jsem si položil otázku: v jakém sledu je třeba překládat a vydávat Platónovy dialogy, pokud v této věci neexistuje nějaký obecný a ustálený názor? Proto jsem byl nucen hledat niterný jednotící princip Platónova díla, který je podstatou celého jeho obsahu a každému z jeho spisů dává relativní význam a adekvátní místo v celku.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Spolek moravských nakladatelů
Originální název:

Жизненная драма Платона / Žiznennaja drama Platona , 1898


více info...

Přidat komentář

Plútarchos
23.10.2016 4 z 5

Studie Vladimíra Sergejeviče Solovjeva o životním dramatu Platónově - o vývoji jeho filosofie v kontextu životních etap. Pojímá Platónův život skutečně jako divadelní drama a srovnává jej s dramatem Hamletovým:
"Platón ze svých životních zkoušek sice vyšel se slávou, ale bez vítězství. Podobně jako Shakespearův Hamlet se nemohl oženit se svou "Ofélií", protože ta se utopila. Takže Platón byl po všech stránkách, stejně jako Hamlet, nešťastný smolař, třebaže, jak víme, neštěstí velkého člověka přinesou světu víc, než mnoho nejskvělejších úspěchů průměrných lidí."

Jednotlivé etapy vývoje Platónovy filosofie - od dualistického idealismu přes Erótovo období až po utopické snažení o spravedlivý stát a tragické Zákony, v nichž hlásá tentýž princip slepé, otrocké a lživé víry, na základě které byl zákonně zavražděn Sokrates - předkládá Solovjev velmi srozumitelně a čtivě.

"Když Erós vstoupí do pozemské bytosti, rázem ji promění. Zamilovaný člověk v sobě pociťuje novou sílu nekonečnosti, cítí, že získal nový a veliký dar. Ale v tom okamžiku nutně dochází k soupeření dvou duševních stránek nebo sil - vyšší a nižší. Nižší stránka duše touží po nekonečných smyslových slastech - po záporné a špatné nekonečnosti, protože ta je přístupná jedině vítězící materii. Takové snažení znamená jenom neustálé opakování stále stejných a stále stejně se ztrácejících prožitků, je to odvěká neuspokojenost, kterou nelze utišit, živá prázdnota bez naplnění, nekonečnost a věčnost Tantala, Sisyfa a Danae. Podle Platónovy definice je Erótovým pravým posláním 'plodit v kráse'."
"Vždyť termín platonická láska nevznikl jen tak náhodou, nebylo to jen mylné zmatení pojmů. Tento pojem má vyjadřovat představy o vyšší, čisté a ideální lásce."