Drak z černé tůně

Drak z černé tůně https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109833/bmid_drak-z-cerne-tune-BQh-109833.jpeg 5 9 2

Výbor z básnického díla starého čínského mistra. Obsahuje jak verše citově vřelé a životní moudrostí proteplené, tak i ostře kritizující společenskou současnost s protiklady životních údělů bohatých a chudých, mocných a utištěných. Doslov: Jaroslav Průšek, Několik slov na okraj Po Ťü-iových básní.

Žánr:
Literatura světová , Poezie

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Paj Siang-šan ťi , 1959


více info...

Přidat komentář

Šárkaxx
31.01.2020

Sbírka se mi moc líbila. Už podruhé u čínských básní přišla sociální kritika, básník komentuje hlad, vysoké daně, znehodnocování lidské práce proti politikaření. Možná že výběr byl schválně tak udělaný, aby odpovídal potřebám doby.
Přijde mi, že způsob vyprávění působí tak jaksi pozitivně, ale obsah je často smutný.

notburga
16.03.2015 5 z 5

Nádherné překlady, jak se ostatně dalo čekat :) Zde jsem se poprvé setkala s mojí nejoblíbenější čínskou básní jménem Píseň o věčném žalu, která vypráví o legendární konkubíně Jang Kuej-fej. Mistrovské dílo, i když překlad místy trošku škobrtá a zvláště v koncových verších není vždy zcela jasné, jaká byla původní myšlenka. Tuto báseň je ale velmi těžké přeložit tak, aby ji pochopili i ti, kteří o dané problematice nic nevědí, což se koneckonců týká většiny básní z té doby. Vysvětlivky na konci sice ledacos osvětlují, ale pokud chcete proniknout do významu básně opravdu hluboko, nezbude vám nic jiného, než pátrat přímo u původního zdroje.


Štítky knihy

Čína čínská literatura výbor z díla poezie

Autorovy další knížky

Ťü-i Po
čínská, 772 - 846
2009  93%V záři měsíce
2013  94%Datlovník v meruňkovém sadu
1964  91%Drak z černé tůně

Kniha Drak z černé tůně je v

Právě čtených1x
Přečtených12x
Knihotéce10x
Chystám se číst8x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x