Drahý přítel

Drahý přítel https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163308/bmid_drahy-pritel-163308.jpg 4 3 2

Román finského autora je detektivkou z podnikatelského prostředí. Je to detektivka netradiční - uvádí čtenáře do světa tzv. civilizovaného zločinu, v němž se lidé stávají pěšáky velké a kruté hry. Sariolův román odráží relativizaci všech hodnot, typickou pro dnešní svět. Otevřeně popisuje vraždy, sexuální orgie, ve Finsku však více rozruchu vzbudilo jeho chladné, jakoby nezaujaté vylíčení zla.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Rakas ystäva , 1985


více info...

Přidat komentář

MOu598
27.04.2017 3 z 5

Četla jsem v říjnu 2009. Podle mých poznámek:
V knize se střídá ich forma, kdy dospělý muž Visa jako by nahrádá do diktafonu své vzpomínky na dobu, kdy se setkal s pozdější ženou, jak se pak dostal a scestí, ale jen díky tomu, že vydělával. Střídá se to s vyprávšním ze současnosti, kdy se zase Visa vrací ke své ženě Tuuli a dětem. Aby žili spolu, aby byl dobrým manželem a hlavně otcem. V minulosti možná i zabil, nebo smrti nezabránil, bydělával na drogách, atd. Byl špatným otcem, jak uvádí, po svém otci.
Zvláštně psané. Dá se číst. Poutavé. Ale takové mrazivé. Může to být opravdu skutečnost? Jednají tak lidé, jednají tak Finové?

evelinaevelina
20.05.2013

Kniha mě dostatečně nezaujala na to, abych ji dočetla. Více pokusy o psychologické sondy "do duše" dvou postav než sledování nějaké detektivní zápletky. Autor se spíš měl pokusit napsat román, kde by využil prvky krimi - ale takto z toho podle mne vyšla nepovedený kříženec, jenž nezaujme ani klasickéh čtenáře detektivek ani příznivce psychologicky laděných románů.


Autorovy knížky

Esa Sariola
finská, 1951
1993  87%Drahý přítel

Kniha Drahý přítel je v

Přečtených3x
Chystám se číst2x