Drahý pane

Drahý pane https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284502/mid_drahy-pane-yEF-284502.jpg 3 26 13

Nádherně nekonvenční literární debut oceněné herečky Mary-Louise Parker. Toto mimořádné literární dílo popisuje autorčin život prostřednictvím dopisů, které napsala různým mužům. Tyto dopisy jsou autentické i vymyšlené, ze všech se však dozvíme o autorčině životě, pocitech a tužbách. První dopis je napsán dědečkovi, kterého nikdy nepoznala, následují dopisy jejímu knězi, bývalým milencům, ale třeba i hasiči, se kterým se setkala při srdečném rozhovoru se strýcem své malé adoptované dcery. Čtenáři budou ohromeni hloubkou a stylem těchto dopisů, z nichž vyplývá složitost a síla lidských vztahů.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Omega
Originální název:

Dear Mr. You , 2015


více info...

Přidat komentář

drakamena
15.10.2023 1 z 5

DNF 25%. Vzdávám to. Exhibicionismus v knižní podobě. Znovu a znovu jsem se pokoušela do knihy začíst, protože fejetonové a podobné sbírky mám ráda, ale tohle prostě nepřekousnu. Číst si o autorčině promiskuitě, o její potrhlosti a nezodpovědném chování a o stejně praštěných lidech, se kterými se v životě setkala, opravdu nemusím. Jsem si velice dobře vědoma toho, že se v mém názoru silně odráží moje vlastní konzervativnost, ale nemůžu si pomoct. Jestli je tohle chování považováno za normál, tak s radostí zůstanu tím jediným nenormálním člověkem v místnosti.

Angelika92
18.10.2020 1 z 5

Od této knihy jsem očekávala mnoho. Obálka se mi líbila, ale realita byla jiná. Do čtení jsem se musela nutit. Začátek měl rychlý spád, dobře se četlo. ale čím dál víc jsem četla, tak mě to odrazovalo od čtení.


Kiki22
11.05.2020 3 z 5

Některé dopisy byly skvělé, u jiných jsem se musela nutit ke čtení. Fajn kniha do vlaku, ale nenadchla mě.

kaczka79
10.05.2020 2 z 5

Zajímavý počin.... velmi krásná obálka .... ale bohužel mne neoslovil obsah knihy.

Atanone
09.09.2019 5 z 5

Když jsem začínala číst, věděla jsem o této herečce vlastně jen to, že je krásná. Teď, když jsem dočetla, myslím, že kdybych měla možnost si přečíst její životopis, řekla bych si, že to ani nepotřebuju, protože mám pocit, že ji vlastně znám a moc bych s ní chtěla kamarádit.
Její kniha, která mě stála asi tolik jako bochník chleba, bude mít v mojí knihovně místo, které mám vyhrazené pro srdeční záležitosti, když si chci propláchnout duši, abych si osvěžila pocit, že to s námi lidmi není ještě tak špatné.
Původně jsem sem chtěla nějaký kousek opsat, abych vás navnadila, ale pak jsem si uvědomila, že by mi tak dlouhý koment možná ani neprošel a byl by umístěn mezi superspoilery, protože bych ji opsala skoro celou.

KatastrofaK
28.02.2018 5 z 5

Za mě super. Knihu jsem si i koupila. Některý dopisy hlavně ze začátku jsou hůř pochopitelný, ale mě se to líbilo. Knížka, kterou nemám problém číst víckrát, alespoň některé pasáže.

Mojepočteníčko
07.08.2017 4 z 5

Léto je obdobím, kdy si i já toužím občas odpočinou u nějaké té "oddechovky". Tentokrát se touto knihou stala sbírka dopisů spisovatelky Mary - Louis Parker Drahý pane.

V této knížce nenaleznete souvislý děj. Nikde. Jde skutečně jen a pouze o dopisy, které jsou adresovány mužům, jež se během let autorce zapsali do života. Seznamuje nás s různými vztahy a taky způsoby, jimiž ji tyto známosti formovaly. Ať už skutečně nebo pouze teoreticky.

Knížka byla jasnou volbou nejen kvůli krásné obálce, ale především právě kvůli tématu, kterým se zabývá. Jazyk knihy je lehký, místy až básnický. Dopisy dýchají upřímností, láskou, touhou po životě i smutkem. Jsou čtivé, líbivé a vtipné.

Pokud máte chuť sáhnout po něčem nenáročném nebo naopak hledáte způsob, jak prostřednictvím dopisu vyjádřit to, co potřebujete svému otci, milenci, partnerovi, příteli vaší dcery, či někomu, koho jste před týdnem potkali na ulici, pak je tato knížka pro vás určitě tou pravou volbou :-) .

lucie.8
21.01.2017 3 z 5

Z téhle knihy mám dost rozporuplné pocity. Na jednu stranu mě zaujala forma dopisů a styl psaní. A sama jsem přemýšlela, komu všemu bych takový dopis třeba napsala. Na druhou stranu dost z těch dopisů mi přišlo v knize jen "do počtu" bez nějakého zásadního obsahu.

Lus2
03.01.2017 3 z 5

Kniha mě zaujala, že je psána jiným stylem než většina ostatních knih. Ze začátku jsem měla problém se začíst. Ale pak jsem se do celkového stylu psaní Mary-Luise dostala a kniha jako celek mi začala dávat smysl. Je to vlastně průřez autorčiným životem v nijak uhlazené verzi. Určitě to není kniha pro každého.
Občas mě zklamaly gramatické chyby v textu, sice nic moc hrozného, ale mě to prostě kolikrát dost praštilo do očí.

hellena1523
11.09.2016 4 z 5

Určitě nesedne každému! Řekla bych, že tahle knížka je vhodná především pro lidi, kteří v knihách hledají skrytá malinkatá poselství, atmosféru, nějakou hloubku (ovšem ne do očí bijící jako u P. Coelha), nebo jen pouhou inspiraci.
A rozhodně na ní člověk musí mít náladu! Pokud tu náladu máte a sáhnete po této knize, budete spokojení.
Příliš jsem toho nečekala a dost jsem se bála formy, ale byla jsem mile překvapena. Nečekejte žádný příběh. Spíš trochu chaotickou zpověď. Na mne působila kniha velmi intimně a i na první pohled banální dopisy v sobě měly své kouzlo, které mě nakonec odzbrojilo.

JanaDor
07.09.2016 3 z 5

Kniha mě moc nebavila. Někdy mi přišla zdlouhavá a text neměl žádnou vypovídající hodnotu. Prostě kdyby ten dopis vynechala, nic by se nestalo. A to se mi přihodilo na více místech v knize. Někdy jsem odstavec i přeskočila, protože mi to přišlo o ničem. Jednoduše mi kniha nepadla do noty.
Nejvíc se mi líbil poslední dopis, který byl určen otci.

milamarus
06.09.2016 1 z 5

Byla jsem připravena vcítit se do pisatelky, a možná i být tím, komu těch pár stránek přijde do schránky…ale ne, tohle nejsou dopisy. Jen z obou stran podivně useknuté texty. Nic neříkající, zdlouhavé, neobohacující, zapomenutelné. Škoda na ně papíru!
Tam, kde jsem čekala lítost a touhu změnit minulost, přišla prostá rekapitulace dialogů stylem řekla jsem/řekl jsi. Tam, kde jsem počítala s náznaky a upřímností, byl chlad a povrchnost. Jako by snad ani nebyla schopna milovat.
A chybí mi tam to datum a řádné rozloučení!

evasamankova
27.07.2016 4 z 5

Velmi čtivé eseje celebrity, která v knize jako celebrita nevystupuje. Ani nemusíte herečku znát, a přece to bude zajímavé čtení. Jak už to u podobných knih bývá, ne všem narážkám a průpovídkám může český čtenář porozumět, ale to je spíše okrajovou záležitostí.
Kniha protkaná pocity, city a obyčejným životem...

Štítky knihy

dopisy

Autorovy knížky

Mary-Louise Parker
americká, 1964
2016  59%Drahý pane

Kniha Drahý pane je v

Právě čtených1x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených1x
Knihotéce24x
Chystám se číst24x
Chci si koupit1x