Zimní slib

Zimní slib https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473400/bmid_zimni-slib-R4Q-473400.jpg 4 65 23

Drahé kameny série

1. díl >

Z Opal Sharpové a jejích sourozenců se náhle stali sirotci. I tak však může být situace ještě horší. Tři z nich – včetně Opal – napadne nemoc, která jim vzala otce. Charlie, nejstarší ze sourozenců, tak musí učinit nejtěžší rozhodnutí svého života. Ví, že menší děti nepřežijí, protože si nemohou dovolit lékaře. Umístí proto mladší sourozence do chudobince, kde budou mít alespoň co jíst a mít střechu nad hlavou. To mu ale Opal nemůže odpustit. Charlie, který se snaží udržet zbytky rodiny pohromadě a získat si Opalino odpuštění, musí čím dál víc riskovat a nakonec se ocitne v problémech se zákonem a je poslán na trestanecké lodi do Austrálie. Když je Opal nucena rozloučit se s posledním členem své rodiny, slíbí, že je jednoho dne všechny znovu spojí. Je však možné takový slib splnit?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Winter Promise , 2020


více info...

Přidat komentář

Jenny46
03.03.2024 4 z 5

Trochu naivní příběh, ale proč ne...
Příběh, který vás pohladí, emoční skoro jako pohádka se štastným koncem...

TaLu
12.06.2023 4 z 5

Vyprávění o životě čtyř sourozenců, kteří smrtí rodičů přišli o střechu nad hlavou i o bezpečí. Hlad, bezvýchodné situace, nespravedlivé soudy, trestanecká kolonie. Najdou sourozenci jeden druhého? Obrátí se jejich osud ? Dokáží si najít svoje místo v životě, když kolem vládne mnohdy kruté devatenácté století? Příjemné a oddechové.


Holly.W
28.04.2023 3 z 5

Taková hezoučká pohádečka, která skončí jak jinak, než obrovským happy endem. Ale četlo se to dobře. Opal je sice, dle popisů, mimořádně krásná, ale mě přišla i mimořádně naivní, tvárná a neschopná se komukoliv vzepřít, za velikou část problémů v životě si v podstatě mohla sama. Takže ne, Opal jsem si neoblíbila. O Charliem bych byla uvítala více stran, hlavně o jeho pobytu v Austrálii i životě v Anglii, poté co se vrátil.
Sečteno a podtženo, kniha se četla dobře, ale nemělo to potřebnou hloubku a u mě velice velice brzy upadne v zapomění. Protože takových už tady bylo.

Szilvia1
02.04.2023 5 z 5

Příběh o dívce,která ztratí nepjprv kvuli nemoci dvě sourozence a pak kvuli chudobě třetího bratra,je pěkný a zároven smutný,ale konec příběhu je tomu svědkem že všechno dobře dopadne.Jsem zvědavá jak se z nepřízní osudu dokážou zatočit další postavy ze série.Knížka má pěknou obálku ale i příběh uvnitř je pěkný.

pip11
05.03.2023 4 z 5

Neveselý až smutný příběh sourozenců, kteří byli rozděleni a léta po sobě teskní a hledají cestu zpět. Na záblesky naděje si budou muset počkat až do závěru knihy.

ctenarkaEva
05.02.2023 5 z 5

Tato kniha se mi moc líbila, bylo to pro mě oddechové čtení po thrillerech, které čtu velmi ráda. Příběh Opal a jejích 3 sourozenců, kteří osiřeli a museli se protloukat životem, je psaný čtivě, místy napínavě, místy úsměvně. Úplně mě přenesl ze současnosti do doby bídy, chudoby a hladu na jedné straně společnosti a bohatství, povýšenosti a marnotratnosti na straně druhé. Osudy některých hrdinů se spojily, něco se dalo čekat, něco nakonec bylo překvapení. Škoda, že konec byl trochu uspěchaný. Určitě si přečtu další díl této série, i když už asi s jinými hrdiny.

moudivlacek
30.01.2023 4 z 5

Tato kniha je pro mne jakousi historickou fikcí. Některé události se děly a byly běžné, některé jsou "přikrášlené" pro čtivost příběhu.
Každopádně příběh 4 sourozenců sirotků vás vezme za srdce hned od prvních řádků a nepustí dřív, jak na konci. Je to příběh té doby, kdy chudí, sirotci a ženy vůbec to měli v životě hodně těžké. A i když byl člověk pracovitý a čestný, velmi rychle se mohl stát "kriminálníkem", tresty byly (pro nás - no, alespoň pro mne velmi nepřiměřené a šokující). Také rozhodnutí, zda se provdat za "starce" nebo zůstat v sirotčinci či na ulici, se řešilo běžně. Nepohoršujme se nad životem těch, kdo dal přednost "životu".
Příběh velice dojemný, drsný i krásný zároveň. Příběh, na který jen tak nezapomenu.

AndreaP.
01.01.2023 5 z 5

Dojemný a velmi silný příběh Opal a jejich sourozenců, který se nádherně četl. Styl psaní autorky je velice příjemný. Kniha mě pohltila hned na první stránce a než jsem se nadála, byla jsem na konci.

Gabusza
30.12.2022 5 z 5

Styl psaní od autorky mě sedl a kniha se četla perfektně.

Dojemný a silný příběh. Se čtyřmi sirotky se osud nepáral a zasadil jim kruté rány.
Děti trpící ztrátou rodičů, bídy a hladu, to je to nejkrutější co může být.
Jenže tyhle sourozenci měli velké štěstí a obrovský dar být silné a hledat po dlouhou dobu jeden druhého se vyplatilo.

Na další díl ze série se těším a určitě doporučuju!

miruska1
26.12.2022 5 z 5

Moc pěkný. Ze začátku jsem si myslela, že to nedočtu. Příběh plinul, tak nějak pomalu. Pak už jsem se začetla a líbilo se mi to. Ale ten závěr byl docela rychlej. V podstatě se vše vyřešilo v poslední kapitole - to mi vadilo.

Šánka
08.12.2022 4 z 5

To byla tak krásná pohádka, nic přeslazeného, toho zlého tam bylo také dost. Příběh je psaný takovým jednoduchým stylem, věřím, že si najde mnoho spokojených čtenářů. Nejde nijak do hloubky, ale čte se velmi dobře. A obálka je nádherná, přesně tak bych si představovala hlavní hrdinku Opal.
První část série ,,Drahé kameny" vypráví příběh čtyř sourozenců, jejichž životy se po smrti rodičů rozdělí a jsou poznamenány bídou, krutostí a nespravedlností, ale také spoustou šťastných až pohádkových náhod. A jestli i ten konec bude šťastný? Přečtěte si...
Já kdysi četla od autorky Přístav naděje, který mám i ve své knihovně, děj si už moc nepamatuji, vím jen, že se mi kniha líbila. Teď po dočtení tohoto příběhu doufám, že snad v mé paměti zůstane déle.

josska
03.12.2022 5 z 5

Kniha se mě moc líbila,,fandila jsem Opal a jejím sourozencum,bylo to napínavé,smutné,i slza mě ukápla,,těším se na další knihu z této serie...

Christian951
01.12.2022 5 z 5

Nádherný a dojemný příběh, který vás dotčené i k slzám. Nemam co vytknout ‍️

Maky806
01.11.2022 5 z 5

Nádherný přiběh, nechtěla jsem aby skončil, snad bude pokračování.

alnahu
30.10.2022 5 z 5

Krásný ,čtivý,emotivní příběh odehrávající se v Fenny Drayton v roce 1850,kde žila rodina Sharpových.Jejich rodinu osud roztrhal na kusy.Rodiče zemřeli a ze čtyř dětí se rázem stali sirotci a jsou vyhnáni z domova -jejich osud je velmi nejistý a musí se rozdělit.A přes všechny útrapy té doby,která je mimochodem v knize skvěle popsána,se snaží, aby se opět shledali-taková milá příjemna pohádka.Kniha se mi velmi dobře četla ,tak doufám,že další díl této série vyjde co nejdříve.

Arianachan
04.10.2022 4 z 5

Na to, jak pozvolně děj plynul, byl na mě konec dost uspěchaný. Těšila jsem se na nějaký vývoj vztahu Opal a Matthewa, ale nic takového. Škoda. Jinak je ale kniha opravdu krásná.

Bobina74
28.09.2022 5 z 5

Román je oddechovým, ale nádherným čtením, které vás určitě bude bavit. Na jedné straně bída, utrpení, hlad a na druhé lesk, sláva vyšší společnosti, ale také bezcitnost a krutost. Dojemné a barvité vyprávění vás okamžitě vtáhne do příběhu, v kterém se život s nikým nemazlí a osud rozdává rány všemi směry. Více v recenzi od Kniha za knihou. ;-)

alexis818
23.09.2022 5 z 5

No,tedy,to byla Nádherná kniha.Prekrasne se četla a byla hezky napínavá.Skoda,že u nás není přeloženo více knih od této autorky.Cetla jsem i Přístav naděje a to bylo taky moc pěkné.Tesim se na další díl této série.

Knižní střípky
21.09.2022 5 z 5

Ta kniha se strašně krásně četla, zapomněla jsem na současnost a ponořila se do druhé poloviny 19.století, nechtělo se mi od knihy odcházet. Hlavní hrdinové mi opravdu přirostli k srdci a já jim fandila od první stránky až do té poslední... Na první pohled se může zdát, že to bude nějaký obyčejný a plytký románeček, ale autorka velice věrně zachytila danou dobu, ukázala nám životy nejen bohatých vrstev, ale i těch, kterým osud příliš nenadělil. Doufám, že vyjdou i další díly.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

nada3314
19.09.2022 5 z 5

Já to miluji! To bylo tak překrásné čtení. Opravdu obrovské pohlazení po duši.

Celý příběh je tak emotivně napsán, že ho prostě neodložíte, dokud nedočtete na konec. Ty 4 malé sirotky nemůžete nechat samotné a chcete s nimi být a celé to s nimi prožívat. Nejradši bych si je všechny vzala domů a postarala se o ně :-)

Hlavní hrdinkou je nejstarší sestra Opal, která se musí po smrti rodičů postarat o své bratry a sestru. Za každou cenu se je snaží udržet pospolu, ale okolnosti a zrovna rozjetá epidemie ji nenahrává do karet. Když onemocní i ona, bratr Charlie vezme dva nejmladší sourozence a odnese je do chudobince, kde ví, že se dočká pomoci a o děti se postarají. Když se Opal uzdraví a zjistí, co Charlie udělal, slíbí si, že děti dostane zpět za každou cenu.

Ovšem to není tak jednoduché, jak se mohlo zdát. Opal a Charlieho čekají krušné časy a jsou rádi, že se postarají sami o sebe. Charlie udělá něco, co ho dostane do vyhnanství a Opal na vše zůstane sama.

Hltala jsem každou stránku, autorka nás celou dobu v pozadí příběhu seznamuje s tím, jak se mají, a jak a kde žijí její sourozenci. Opal to však neví a má o všechny pořád strach.

Tento příběh bych doporučila všem milovníkům rodinných ság.

Koukala jsem na Goodreads a autorka už na svém kontě má více knih a ve světě je hodně oblíbená. Pro mě toto bylo první setkání a jsem nadšená. Moc se těším na pokračování této série, pod názvem: DRAHÉ KAMENY, věřím, že bude stejně výborná jako tato, protože styl psaní autorky mi neskutečně sedl.