Čas bratrství

Čas bratrství https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34982/bmid_dragonlance-legendy-cas-bratrstvi-uf4-34982.jpg 4 77 9

DragonLance - Legendy série

1. díl >

1. díl série: DragonLance – Legendy (celkově 4. kniha) Válka Kopí skončila. Temnota pominula. Nebo snad ne? Jeden muž, mocný čaroděj Raistlin, připravuje její návrat. Zastavit ho mohou jen dva lidé. Jedním je Crysania, krásná kněžka dobra, již Raistlin přitahuje jako oheň noční můru. Druhým je jeho bratr-dvojče Karamon, který musí nejprve poznat sebe sama, než bude moci napravit svého bratra. Spolu s nezvládnutelným šotkem Tasslehoffem podniknou tito tři nebezpečnou cestu do minulosti, do dnů těsně před Pohromou. Ve městě Ištaru, nad nímž zkáza visí na vlásku, temná kouzla a ještě temnější ambice bojují s láskou a sebeobětováním nejen o záchranu světa, ale, což je důležitější – o záchranu duše.... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy

Vydáno: , Návrat
Originální název:

Time of the Twins , 1986


více info...

Přidat komentář

Aivinka
16.04.2022 5 z 5

Absolutně dokonalá klasická fantasy. Prostě mě to chytilo od prologu a nepustilo. Už dlouho se mi nestalo, že bych se do něčeho tak moc zažrala, jako do tohohle příběhu. I když jsem nečetla Kroniky, docela rychle jsem se zorientovala, protože kniha většinu věcí vysvětlila. Navíc jsem si moc oblíbila styl, kterým je kniha napsána. Žádné zbytečné popisy, příběh hezky ubíhá a i když mi tam Tas (šotek) moc nesedl, dodával příběhu komediální, odlehčený prvek. A nakonec ty vztahy... přiznám se, že mě daleko víc zaujal vztah Karammona a Raistlina (dvojčat) než Crysanie a Raistlina. Asi chápu, o co se autoři snažili, ale Crysanie je prostě zvláštní, a moc jsem jí ty její zamilované trable nevěřila, ale možná to byl účel, uvidíme, jak to vysvětlí druhý díl. Já jsem prostě nadšená a modlím se, aby brzo dotiskli i první serii (Kroniky), protože mě neskutečně zajímá backstory všech postav.

Amolein
24.10.2021 4 z 5

Po velkém zklamání z Kronik přináší začátek nové trilogie Legendy trochu lepší vyprávění. Příběh je tu mnohem sevřenější, zbytečně se nerozplývá nad zbytečnými událostmi z druhého konce světa a točí se kolem menšího počtu postav. Díky tomu se můžete nechat lépe přenést do světa DragonLance.
A protože jde o pokračování, už většinu postav znáte. Bohužel je opravdu znáte se vším všudy. Opět tu chybí nějaký vývoj postav. Prakticky u všech dokážete předvídat, jak budou reagovat, jak se zachovají. Menší změnou si zde prochází Karamon, tak jsem zvědavý, jestli se bude jeho charakter vyvíjet i nadále.
Klišoidní příběh o temném mágovi, který si hodlá podrobit temnotu, je zde okořeněn vztahem dvojčat. A tak vztah mezi Raistlinem a Karamonem byl pro mne hlavním tématem knihy.
Přestože knize chybí nějaká přidaná hodnota (zajímavé postavy, dějové zvraty, neokoukaný příběh), jde o kvalitní fantasy.


Gordonlord
02.08.2019 3 z 5

Plusem je opět Raistlin, to je beze sporu zajímavá postava a člověk se vyloženě těší na pasáže, ve kterých se vyskytuje. Karamonova dějová linka měla dobrý vývoj, i když je znát, že tenhle hrdina je ještě větší pablb než dřív a tentokrát díky jeho slepičímu uvažování ještě o něco méně sympatický než v Kronikách.

Příběh je slušný, opět klasické devadesátkové fantasy, zajímavě popisující vztah obou dvojčat.

Velkým mínusem je natahování textu zbytečnými slovy, popisy a drobnými událostmi, které nemají smysl ani význam. Hodně to brzdí přirozené "flow" příběhu. Rovněž Je docela otravné když už od třetího slova víte, kudy se bude ubírat a jak skončí vyprávění události roztažené na dvě a půl stránky. A přitom by se to dalo shrnout v jednom krátkém odstavci bez natahování.

Osobně bych po zredukování a vyházení veškeré vaty dal možná i čtyři hvězdy. Ale to by kniha měla sotva 1/4 rozsah. Ovšem opět - pokud nejste příznivci klišé tradiční 90´s fantasy, uberte si z mého hodnocení jednu hvězdičku.

špulo
29.09.2018 4 z 5

Toto som čítal pred "Drakmi" v období, keď som fantasy ešte len poznával. A nebylo to špatné. S odstupom času to hodnotím ako pekný úvod rozprávky pre väčšie deti. Aj pre také veľké ako som ja:-)))

Sási
27.05.2017 3 z 5

Jak již psal někdo níže, tu knihu zachraňuje hlavní "záporák" Raistlin a šotek Tass (ten si lže do kapsy, jak když já mám něco udělat do práce). Karamon je prostě ožralej ufňukánek, kterej se v druhé půlce knihy trochu vrátí do formy a ke konci se dokonce i lehce nasere na svýho bráchu Raista (váu). Nicméně opravdu "zvláštní" dojmy ve mně vyvolala "ctěná dcera Paladinova", protože takhle mě snad léta žádná postava nesrala! Klerička, která si myslí, že všechno, co dělá je pro dobro světa a lidu. Sama sobě nakecá, že se honí za Raistlinem jenom proto, aby ho přivedla na stranu dobra. Snaží se působit jako svatá ženská, která nedává najevo emoce a zjevně si myslí, že si z toho každej sedne na prdel, bohužel působí pouze jako zblblá kráva, co je půlku knihy rudá ve ksichtě, neboť na ní Raistlin rozjel psychologii. Za mě tedy tři hvězdy, což znamená, že kniha určitě není špatná, ale kdovíjak mě nenadchla. Uvidíme, jak na tom budou další díly.

Shock
25.10.2013 5 z 5

Kniha je prvním dílem trilogie Legendy a popisuje události, které se staly po Válce kopí. Výsadní postavení v příběhu zaujímají Karamon, Raistlin a šotek Tasslehoff. Ostatní známé postavy se zde jen lehce mihnou nebo je o nich jen malá zmínka. Komu se líbí knihy ze série DragonLance, tak tato kniha by ho neměla zklamat.

BooksLucyKing
16.06.2013 5 z 5

Úžasné pokračování tentokrát provázeno Karamonem,Raistem a Tasem (já Tase proště žeru, konečně jsme si ho pořádně užila :D a oblíbila jsem si konečně Karamona, zato Crysanie mi lezla pěkně krkem). Tento příběh po celé válce kopí byl takový méně nasilný, víc pohádkový, navázal na styl úplně první knihy téhle série. Moc mě bavil. Nemůžu se dočkat pokračování, teď jsem dočetla a už lituji, že jsem si minule v knihovně rovnou nevzala další díl.

Jochwald
19.03.2013 4 z 5

Pro fanoušky Dragonlance je to výtečný doplněk pro vývoj vztahu Raistlin-Karamon. Člověk ale musí být zasvěcený do problémů světa Dragonlance, aby si knihu náležitě užil.

Nevimm
13.03.2013 3 z 5

Nebýt Tasse a hlavně Raistlina tak je to doslova břečka...uvidíme co bude dál....Mimichodem Válku kopí jsem zatím vzdal. 3/5

Autoři knihy

Tracy Hickman
americká, 1955
Margaret Weis
americká, 1948

Kniha Čas bratrství je v

Přečtených134x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených10x
Knihotéce135x
Chystám se číst20x
Chci si koupit7x
dalších seznamech4x