Drákula

Drákula https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400747/bmid_drakula-Dfq-400747.jpg 4 75 19

První vydání komiksové adaptace kultovního filmu Drákula Francise Forda Coppoly vyšlo již v roce 1992, tedy současně s premiérou filmu. Původní filmový scénář, převyprávěný legendárním Royem Thomasem a v té době vycházející hvězdou – Mikem Mignolou (který se na filmu podílel jako jeden z výtvarníků), se dočkal nadšeného přijetí veřejností. Neustále rostoucí věhlas tohoto zpracování byl ještě umocněn tím, že po dlouhou dobu nebyl vydán žádný dotisk. Tento komiks je tedy jedinou možností, jak vidět Coppolovo pojetí Drákuly v jeho pravděpodobně nejpůvodnější podobě, a zároveň také možností se seznámit s posledním velkým projektem Mikea Mignoly před stvořením Hellboye.... celý text

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Bram Stoker's Dracula , 1992


více info...

Přidat komentář

Hor89
07.04.2024 3 z 5

Knihu jsem kupoval hlavně kvůli kresbě Mika Mignoly, film samotný mě moc nezaujal. Příběh by byl docela dobrý kdyby neobsahoval spoustu zkratek a nedomyšleností - několikrát jsem v průběhu čtení listoval o stranu zpět jestli jsem něco nepřeskočil. Kresba je zajímavá a atmosférická, ale zároveň hodně specifická a není pro každého.

jirijanovotny
18.12.2023 3 z 5

Z kresby jsem nebyl ani nadšený, ani zklamaný. To samé platí i o ději. Prostě to ani neurazilo, ani nějak zvlášť nenadchlo. Ale ani se mi na to nechce psát pořádný komentář.


OldaB
09.04.2023 5 z 5

V podstatě film jedna ku jedné. Pro milovníky Draculy povinnost.

Knihomolka2009
05.03.2023 1 z 5

Je mi líto, ale mě toto grafické zpracování opravdu velmi zklamalo. Nemá to nic moc co do činění s dějem ( který se mi sice nelíbí, ale to už souvisí s filmem a já věděla do čeho jdu, když jsem komiks otevřela ) ale spíše tou grafikou jako samotnou. Jednotlivé obrázky byly jakž takž podobné scénám z filmu a ještě k tomu ne moc hezky nakreslené. K ději se tolik vyjadřovat nechci, protože to starost komiksu není, ale konec byl strašný, přijde mi, že neukázal vůbec pravou lásku a Jonathana mi bylo líto. Toto je jen můj názor a respektují pokud na to máte nějaký jiný, přeci jen je Drákula oblíbený film mnoha lidí.

666Jitka
24.05.2021 5 z 5

Úžasný komiks Drákula, o kterém by se dalo říct, že je takovým velmi povedeným průvodcem k světově známému filmu F.F.Coppoly, který natočil podle románu Brama Stokera. Grafické zpracování komiksu mě potěšilo, kresba otce komiksového HellBoye Mika Mignoly se mi líbí, k tématu skvěle sedí, atmosféra je hezky ponurá. Další pěkný přírůstek do mé upírské sbírky mi udělal radost.

Arkagas
13.05.2021 5 z 5

Je k tomu vůbec potřeba něco dodávat? Toto je vizuální předloha mého nejoblíbenějšího filmu, kde Drákulu ztvárnil Gary Oldman. Jak film, tak tento komiks jsou prostě dokonalé. Správně temné, s krvavými přechody. Tohle je prostě grafická lahoda. Text znalce filmu nepřekvapí, stejně jako znalce Draculy děj, ale pokud se tohle dostane do rukou někomu, kdo Draculu nikdy nečetl, ani neviděl, troufám si říct, že to v něm musí - prostě musí probudit jakousi lásku k tomuto dílu. Dokonalost, potřebuju nutně doma v Draculovské poličce.

lordchaos
23.03.2021 4 z 5

Kdo má rád Coppolův film, bude se mu líbit i Mignolův komiks. Akorát si nejsem zcela jist, zda výsostně ocení i uctívači Stmívání.

Norri
02.01.2021 3 z 5

Abych si knihu patřičně užil a mohl srovnávat, pustil jsem si po letech Coppolův film. Ten má úžasnou atmosféru a zejména v práci se stíny je velmi hravý. Angažmá Mignoly coby výtvarníka je na něm rozhodně znát. Jenže číst knihu hned po shlédnutí filmu není úplně dobrý nápad. Kniha je totiž, bohůmžel, doslovná adaptace filmu a scénář si tak těžko udrží vaši pozornost. Do komiksových panelů jsou převedeny i prvky, které nemají v komiksu odůvodnění a nebo bez znalosti filmu nedávají smysl. Místy byl komiksový scénář příliš zkratkovitý. Těžko si umím představit, jak bych tento komiks bez znalosti filmu vnímal. Až budu mít v budoucnu chuť dát si Drákulu znovu, pak raději zvolím Coppolův film než adaptaci Roye Thomase a Mikea Mignoly.

mirec88
15.12.2020 5 z 5

Vizuálna lahôdka. Je to síce navlas rovnaké ako film z roku 1992, ale dostalo ma to. Vrátane samozrejme kresby, ktorá je úchvatná a postavy sa až príliš nápadne pomáhajú tým filmovým. Kto má rád film, nesklame ho ani komiks a kto ho nevidel, tak má možnosť zhltnúť perfektný komiks ako úvod k filmu.

jarynek
31.10.2020 4 z 5

Tato adaptace by si zasloužila dvojitý rozsah. Mignola se svou temnou kresbou se k příběhu skvěle hodí a těžko v komiksovém světě hledat někoho jiného, kdo by dokázal hororovou atmosféru hraběte Drákuly lépe vystihnout. Bohužel z důvodu rozsahu knihy je děj občas vyprávěn trošku zkratkovitě, některé části příběhu jsou jen naznačeny v pár okýnkách. Příliš se spoléhá, že každý, kdo komiks čte, zná předlohu či ještě spíše film. Ale možná jsem jen myšlenkově líný a chtěl bych mít vše podáno na velkém talíři až k ústům s pořádně velkými špičáky:).

3DD!3
19.03.2020 5 z 5

Mignola si před vytvořením Hellboye splnil sen a nakreslil Draculu. Obrazy jsou fantastické, jinotajné, znepokojivé a ve spojení s původním scénářem, který je malinko drastičtější než film samotný na mě dýchla ta správná atmosféra gotická atmosféra, které je v dnešní době nedostatku.

Anushka1
14.03.2020 5 z 5

Pro obdivovatele Coppolovi verze Drákuly nutnost přečíst. Krásně zpracované. Úplně se mi vybavovaly scény z filmu, který miluju.

Kate18
24.02.2020 5 z 5

Mignolova ikonická kresba dává Draculovi ten správný hororový nádech, navíc barevné přechody a výrazná kontrastní krev mají tu pravou atmosféru. Na každé stránce jsem čekala, že vyskočí Hellboy a zasáhne do děje. Příběh Vlada “Napichovače” Dracula alias Draka je notorický známý. K ději není co dodat, zvlášť, když je komiks podle filmu, na kterém se Mignola sám podílel. Příběh o lásce, ztrátě, prokletí a bolesti ve své nejsurovější formě.

Lenka.Vílka
21.02.2020 5 z 5

"Dragula - Rob Zombie"

Tenhle komiks mě moc bavil. Kort když si dáte dohromady informace ohledně propojení Mignola, Coppolův film a původní kniha.

Protože děj je napínavý, strašidelný a totálně úžasný. Znáte to, prostě klasika. Jenom...jak je všechno zrychlené, nebyl tam čas na postavy a emoce. To je trošku škoda.

Kresba je krásná, tak jak jí můžete dostat jenom od Mignoly. A moc se mi líbily ty krvavé barevné přechody.

Tuhle knihu jsem dostala k Vánocům od jednoho místního uživatele. Dík. Moc :)

Ivan Kučera
20.01.2020 3 z 5

„Svět je plný temnoty, ale je v něm i trocha světla.“ Ja vlastne ani neviem, ako by som to hodnotil. Na jednej strane pre mňa bez debaty úžasný, kultový film a legenda menom Mike Mignola (jedná sa o jeho posledné "iné" komiksové dielo tesne predtým, ako sa - navždy? - ponoril do svojho fiktívneho sveta Hellboy Ú.P.V.O. atď.). Na druhej v podstate doslovná (a tým pádom fantáziu a iné veci totálne ubíjajúca, postavy vyzerajú ako ich hereckí predstavitelia, z čoho som mal veľmi zmiešané pocity) adaptácia filmu, ktorý notoricky poznám. A za seba musím dodať aj možno značne kontroverzný fakt, že som dodnes Mikeovej kresbe neprišiel na chuť. Prebal OK, obal super a k tomu záložka červená ako... no, veď vy viete ako čo. Pekné, dobre, lahodne sa tým listovalo, ale príbeh ma nudil, čo nedokázali zamaskovať ani celkom fajn prepracované postavy, z nich každá je charakterovo iná, vďaka čomu čítanie získava predsa len ako-taký svieži nádych. Nepomáhajú ani divné skoky, kedy nevieme, ktorá postava kde práve je alebo sa ocitne v boji, vyzerá to s ňou bledo, zrazu strih, niekoľko strán sa postava vôbec neobjaví a potom odrazu áno a tvári sa, akoby sa vôbec nič nestalo. Keď stokerovskú komiksovú adaptáciu, tak radšej geniálny Skutečný deník Jonathana Harkera od Radima Kočandrleho.

puml
06.01.2020 5 z 5

Skvělá kresba i scénář. Škoda jen, že to nevyšlo ve větším formátu. Ale i tak je to výborný komiks. Doporučuji.

Ditules
01.01.2020 4 z 5

Nádherné ilustrace podle nejlepší filmové verze Drákuly.

Terva
24.12.2019 5 z 5

Můj milý je mrtev.
Bez něj nemá
smyslu žít.
Bůh nás znovu spoj
v nebesích.

Tohle je klasika všech klasik. Hrabě Drákula v krásném provedení mistra Mignoli, který nám jej představuje ve světě barev. Černá je víc temná, krev je více rudá a i další barvy jsou temně tmavé. Příběh je, jak jsem již napsal, klasikou. A pamětníci si mohou opět připomenou osudy Jonathana a jeho snoubenky. Připlutí lodi Demeter do Londýna a v neposlední řadě i příchod Abrahama van Helsinga.

Malá ochutnávka:
Kraj, do nějž mám namířeno, leží na hranici tří knížectví: Transylvánie, Moldávie a Bukoviny, přímo uprostřed karpatských hor. Jedná se o jeden z nejdivočejších a nejméně probádaných krajů celé Evropy.

Původní verze filmu se nedochovala, a tak je tento komiks jedinou možností, jak vidět Coppolova Drákulu v jeho pravděpodobně nejpůvodnější podobě, a zároveň také seznámit se s posledním velkým projektem Mikea Mignoli před stvořením Hellboye.
Kniha obsahuje i velmi povedenou Galerii, u které se ještě můžete dokochat.

Citát: Nechť vymítání započne!

DennisMoore
25.10.2019 5 z 5

Když jsem knihu otevíral, otázka nezněla, jestli si Mike Mignola s Drákulou dobře poradil, nýbrž jak moc dobře si s ním poradil. A výsledek? Nepřekvapil mě. Každá stránka ujišťuje, že tohle téma bylo pro (tehdy ještě nastávajícího) Hellboyova taťku jako dělané. A to ho Mignola přitom "jen" kreslil, navíc podle záběrů z Coppolova filmu (na němž se ale také podílel)! Nicméně pořád je to stoprocentně jeho práce, ten nezaměnitelný hororový smrádek, jaký známe z Hellboye i Baltimora, moc pěkně stoupá i z tohohle krví potřísněného kousku. Nezklame Mignolovy fanoušky ani ty, kteří prostě stojí o perfektní adaptaci Stokerova majstrštyku.