Draci a trpaslíci

Draci a trpaslíci https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128983/draci-a-trpaslici-128983.jpg 5 5 1

Lesní lid série

< 6. díl

Vyprávění o nesvárech mezi obyvateli Dračí země a vesnicí trpaslíků je určeno začínajícím čtenářům, ale především předškolákům.

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Fortuna Libri (ČR) , Fortuna Print
Originální název:

The Woodland Folk in Dragonland , 1984


více info...

Přidat komentář

jitka_dankova
05.12.2023 5 z 5

Závěrečný díl ze světa lesních zvířátek a hlavně ze světa trpaslíků. Ach, první díl jsem četla jako sedmiletá a poslední díl dočítám se synem ve 37 letech, to je osud, no. Zpočátku nám trvalo, než jsme se v knize zorientovali. Očekávali jsme návaznost na Filutův výlet na jednorožci z minulého dílu. Namísto toho jsme začali poznávat tajemnou dračí zemi s dinosaury a zlým trpaslíkem ve vyhnanství. Celkově se tento díl nesl v duchu násilností a války a ne každému to téma sedne. Naštěstí ho trpaslíci a dračí král vyřešili celkem, inu, politicky, řekla bych. Syn knihu četl ve čtvrté třídě a docela ho fascinovaly důmyslné bojové stroje, které zvířátka a trpaslíci vymysleli. Ano, i tento díl obsahuje půvabné a komplexní ilustrace od úžasného Antonio Lupatelliho.
Čtení bylo pro syna tentokrát náročnější, v příbězích je zbytečně moc nových slov (saurosobot, nějaká speciální vejce) a jména dinosaurů a draků jsou velmi krokolomná. Najdete tam i nelogické věci (kokosové ořechy, které dozrají za týden), nepříjemné chování ke zvířatům (zotročení draka, vytrhnutí zubu krokodýlovi jen kvůli sázce) i fyzický trest pro dítě (dráče), což už v moderních knihách naštěstí nebývá. Měla jsem co vysvětlovat a hodně jsme tyto věci se synem probírali. Přes všechno toto byl ale syn i z tohoto posledního dílu nadšený a sérii Lesní lid si velmi oblíbil. Jen je to boj sehnat tyhle knížky ať už v knihovnách (rok a půl jsem čekala na zařízení meziknihovní výpůjčky od naší knihovnice na vesnici a nedočkala se) a nebo po antikvariátech (ani se neptejte, kolik mě ty knížky stály). Třeba sérii někdy někdo znovu vydá, dokáže totiž oslovit i dnešní děti.

Autorovy další knížky

Tony Wolf (p)
italská, 1930 - 2018
1992  93%Lesní majáles
1994  90%Poplach v trpasličím lese
1991  100%Má velká kniha
1999  92%Draci a trpaslíci
2007  0%Můj adventní kalendář

Kniha Draci a trpaslíci je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x