Dr. Máma: Zpověď pediatričky prvorodičky

Dr. Máma: Zpověď pediatričky prvorodičky https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500685/bmid_dr-mama-C5n-500685.jpg 4 28 12

Inspirující návod, jak přežít mateřství – z pohledu pediatričky prvorodičky Když se žena stane mámou, svět se jí změní k nepoznání. A vlastně nejen svět – i ona se s mateřstvím stává novou verzí sebe sama. Přicházejí totiž situace, pocity i stavy, které si do té doby neuměla ani představit. Klára Sekyrová mateřství nahlíží optikou nejisté prvorodičky, která je zároveň dětskou lékařkou, což přináší spoustu pozoruhodných i vtipných paradoxů. Kniha Dr. Máma je deníkem, zpovědí a rekapitulací všech představ, emotivních prožitků a strachů, kterými si v těhotenství a prvním roce mateřství prošla. Své upřímné líčení každodenních radostí i strastí autorka doplňuje cennými radami obohacenými o vlastní zkušenosti s lékařským prostředím, které mohou být pro nás ostatní velice nápomocné, inspirující a především značně uklidňující. Kniha totiž přináší ujištění, že když budeme důvěřovat svým pocitům a řídit se v náročných situacích srdcem, vše nakonec zafunguje tak, jak má…... celý text

Přidat komentář

MissiPippi
20.07.2023 4 z 5

Psáno stručně a srozumitelně. Věřím, že každou prvorodičku to může uklidnit v pocitech a v tápání, které může prožívat, že v tom není sama. Ke každé kapitole je vždy pár rád nebo odbornější popis různých neduhů, minimálně jedna ze zkušeností se určitě bude někdy hodit. Což mi přijde skvělý.

Mrzí mě jen absence vtipu. Ke mě se bohužel kniha už dostala v pozdějším věku dítěte, tak mi to již moc nepřineslo.

Knihu bych nazvala kamarádkou na papíře, pokud ve svém okolí nemáte nikoho, kdo si prochází stejným obdobím.

veronika9761
01.02.2023 2 z 5

Lehke nenarocne ctivo.


ckamusa
15.01.2023 5 z 5

Skvěle napsaná kniha od pediatričky všem maminkám. Úžasně přibližuje svět novopečené mámy a já jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst v mém šestinedělí a určitě se k ní v průběhu následujícího roku budu vracet. Některé přiblížení například ohledně očkováni či růstu zoubků určitě využiji. Stoprocentně doporučuji všem nastávajícím maminkám.

Ren95
14.01.2023 5 z 5

Stručná knížka, která nabízí pohled pediatričky a prvorodičky v jednom. Líbí se mi, ze v ní člověk najde nějaké rady, které by se mohly hodit a zároveň i stručné a přehledné vysvětlivky. Mne se kniha jako prvorodičce s čerstvým miminkem moc líbila!

Andynka
13.01.2023 3 z 5

Příjemné zavzpomínání na začátky s miminkem. Určitě by bylo lepší, kdybych knihu četla v těhotenství, nebo na začátku. S dvouletakem se mi vsechny tyhle problemy, co jsem resila , kdyz byla miminko zdají vtipné.
Od knihy jsem upřímně čekala víc humoru. Ale bylo to spíš poučné. Dozvíte se zde, jak reagovat na nemoc a podobně. Nic podrobneho, ale par figlu zde je. :-)
Nejvíc vtipné byli úryvky z ordinace. A upřímně bych si z nich klidně dokázala představit knížku. Která by byla záživnější.
Ale jak píšu, číst to v těhotenství, nebo na začátku mateřství. Tak by me kniha určitě oslovila.

Ena
21.12.2022 5 z 5

Skvělé pro čerstvé maminky,nejen že se v příbězích často poznají,ale získají i spoustu dobrých rad a klid na duši, že to stejné prožívá každá maminka.

Ctenar1202
03.12.2022 5 z 5

Klára Sekyrová je maminka, spisovatelka a hlavně paní doktorka, která napsala knihu Dr. Máma. Jde o zpověď pediatričky prvorodičky. O miminkách, těhotenství a rodičovství věděla díky svému studiu a praxi mnoho. Ale vlastní zkušenost je k nezaplacení a po narození syna se rozhodla napsat knihu, aby všem maminkám přiblížila své zkušenosti.

Čtení bylo skvělé. Sama mám dvě děti a tak jsem si s úsměvem na rtech zavzpomínala i na svá těhotenství a první rok života dětí. Klára píše velice poutavě, s lehkostí a pohledu nejen mámy, ale i paní doktorky. A přiznává, že se jí v určitých ohledech názor na prvorodičky a nezkušené maminky změnil. Protože v knihách najdeme spousty rad a doporučení, ale vlastní zkušenost je prostě vlastní zkušenost.

Na konci každé kapitoly jsou uvedeny navíc velice cenné rady novopečeným rodičům. Např. ohledně spánku či příkrmů. Ano, najdeme toho spousty na internetu, ale líbí se mi, že to je v knize takto sjednocené a spojené s poutavým příběhem.

Knížku bych doporučila všem ženám, které teprve potomka čekají a určitě všem rodičům, kteří si chtějí čtením vybavit svoje zkušenosti, přešlapy, omyly a pokroky v nejtěžší životní roli, kterou je rodičovství.

Evina25
16.11.2022 3 z 5

Pro mámy ideální čtení při chvilkách klidu :) Je to jako číst dlouhý příspěvek na instagramu, takové vypovídání se z nových zážitků.

Limonadovyjoe
28.10.2022 3 z 5

Jsem cynik! Bože já jsem takový cynik! ..

Knížku jsem si koupila ještě v těhotenství, ale než mi ji pošta doručila stala se ze mě máma - zdravotní sestra - máma. Poučena všemi kolegyněmi jsem ochotně po porodu všem zatajovala, že jsem zdravotník, protože přesně větu “ale to všechno už znáte “ jsem slyšet nechtěla.

A tak ji čtu v šestinedělí. Od knihy psané doktorkou jsem očekávala trochu nadhledu, inteligentního humoru možná, a trošku jinačí pohled na mateřství. Místo toho knížka obsahuje “milé” zážitky novopečené maminky (řekla bych místy s mlíkem místo mozku ale nemám tyhle řeči ráda) jakých je plný internet na maminkovských webech.
Co naopak oceňuji, jsou odborné rady následující za každou kapitolkou k danému tématu. Hezky a stručně napsáno, a jako první knížka, kterou si nastávající maminka koupí, to může opravdu pomoct.

Za každou kapitolou je pak nějaký úryvek rozhovoru z dětské ordinace - opět ne příliš vtipné a zbytečně přidávající další poloprázdné stránky. To jednotahové ilustrace jsou mnohem příjemnější, i když opět uměle navyšující už tak nízký počet stran knihy.

Ale jak říkám, jsem cynik..

MamaKnihomolka
05.10.2022 5 z 5

"Těhotenství nelze nikdy ideálně načasovat. Dítě není objednávka, kterou vyšleme do vesmíru a ona nám dorazí na předem zvolené datum."

Autorka, pediatrička a hlavně máma. O tom všem je tato kniha. O stastech a štěstí. O strachu a nejistotě. A rozhodně i o úsměvných situacích, kterých s dítětem není nikdy málo.
•••
Psáno tak jak pusa narostla, tudíž se kniha hrozně moc dobře čte. To vše doplňují úžasné ilustrace jedním tahem, které jsou vhodně zvoleny a do knihy vážně pasují. Tento typ ilustrací mám hrozně moc ráda.
•••
Autorka vás ujistí, že mít obavy z velké životní změny, jako je těhotenství je úplně normální. A to se mi líbí nejvíc — autorky střízlivý pohled na svět a pokora. A jako porodní asistentka a sestra na novorozeneckém oddělení jsem jen kývala hlavou na souhlas v kapitolách o porodu, šestinedělí a kojení. Opravdu nádherně napsáno.
Její příběh cesty k vysněnému děťátku doplňují i často úsměvné vzpomínky na studium medicíny nebo na práci v pediatrii.
Na konci každé kapitoly je také vysvětlení, informace nebo tabulka s body, které se fajn si zapamatovat, ať už od mámy nebo pediatričky. Jako třeba co je fajn si zabalit do porodnice, na co myslet při cestování s malým dítětem nebo jak a čím srazit horečku mi přijde velice originální a praktické. Věřím, že nejedna žena (ať už plánující miminko nebo s dvěma dětmi jako třeba já) do knihy nakoukne znovu.
•••
Jednu výtku bych přeci jen měla. Proč nebyla delší? :D

Doporučuji všem ženám ať už plánujícím miminko, s mimčem na cestě nebo už v náručí.

terryaknihy
29.09.2022 5 z 5

Chystáte se mít mimčo? Nebo si vzpomínáte, jaké bylo to poprvé? Těhotenství, první pohled na vaše mimčo a následný rok různých radostí i strastí? Přesně tohle popisuje Klára Sekyrová ve své knize Dr. Máma :).
Před pár dny se mi díky spolupráci s @nakladatelstvi_rosier dostala kniha do rukou a já jí potřebovala ihned otevřít. Obálka mě ihned zaujala, jemné tóny a kniha je navenek i uvnitř nádherně graficky zpracovaná. Uvnitř knihy se totiž nachází krásné kresby, takové tím jedním tahem, které krásně podtrhují téma, kterému se kniha věnuje.
Klára je sama pediatričkou a myslela si, že jí studia na vše připravily. Bohužel každý je úplně jiný a nikdy se asi nejde připravit na vše. O to více se mi líbilo, že nám Klára svůj příběh vypráví i s dávkou humoru a čtení je tak velmi příjemné. Kniha se věnuje těhotenství a prvnímu roku života. Hrozně moc oceňuji rady, které Klára v knize doporučuje a je mi jasné, že si knihu rozhodně ještě v budoucnu otevřu, jelikož to bude dobrý průvodce s přípravou. Ať už na tašku do porodnice, cestování, kojení či domluvení si laktační poradkyni. Moc se mi líbily i části, kde jsou zmíněny příběhy z její ordinace :).
Mám ke knize asi jen jedinou výtku - mohla být delší, klidně o 200 stran :D! Dokázala bych si s láskou představit, že s knihou strávím více času :).

martiiinkajjj
23.09.2022 5 z 5

Knihu jsem měla přečtenou za 2 hodiny až mě mrzelo, že byla tak krátká . Dobře se četla, ale možná jsem čekala trošku něco více. I tak dávám ******.

Štítky knihy

20.-21. století péče o děti porod mateřství autobiografie zdraví a hygiena dětí pediatři, pediatričky rodičky

Autorovy knížky

Klára Sekyrová
česká, 1991
2022  82%Dr. Máma: Zpověď pediatričky prvorodičky

Kniha Dr. Máma: Zpověď pediatričky prvorodičky je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce34x
Chystám se číst28x
Chci si koupit7x