Velký risk

Velký risk https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97904/velky-risk-97904.jpg 4 8 4

Doug Selby série

< 8. díl

Detektivní příběh, jehož hrdinou je tentokrát okresní prokurátor Doug Selby, měřící své síly s prohnaným a úplatným advokátem. Okresní prokurátor malého amerického města stojí před nevyřešeným případem zdánlivé sebevraždy. Podezřelý, za kterým stojí nechvalně známý obhájce zločinců, má zdánlivě dokonalé alibi. Teprve v soudní síni odhalí okresní prokurátor skutečný průběh zločinu a skvělou dedukcí usvědčí pachatele. (www.mlp.cz)... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Papyrus
Originální název:

The D. A. Takes A Chance , 1949


více info...

Přidat komentář

konicekbily
04.02.2024 3 z 5

Příběh napsaný autorovým stylem, vhodný pro příběhy s advokátem s Perrym Masonem, se mi moc nelíbil. Zpočátku se jeví, že to bude horror nebo thriller se stoupajícím napětím, ale tempo postupně upadá a i trochu nudí. Podle mne průměr.

archivářka115
14.08.2022 3 z 5

Ze začátku jsem byla nadšená. Knížka se mi líbila. Hezky se mi četla. Oželela jsem, že se tam nevyskytuje Perry Mason.
Ke konci se mi bohužel přestala líbit a nudila jsem se. Naštěstí byl
konec


kapr
14.04.2018 4 z 5

Velký ESG. Jako obvykle nezklamal. Jeho velice slušný průměr byl dodržen. Příběhu tentokrát dominuje koncert okresního státního zástupce Douga Selbyho, kterému sekunduje šerif Brandon. Protistranu klasicky zastupuje prohnaný advokát známý jako abeceda - ABC, Alfons Baker Carr.
Samotný počátek příběhu mne poněkud zmátl. Paní Doris Kane, která před třemi dny oslavila devětatřicáté narozeniny přijíždí do Madison City, městečka, do kterého se poměrně nedávno provdala její nyní devatenáctiletá dcera Paula. Protože ohledně svých narozenin nedostala od dcery žádnou zprávu, což ji znepokojilo, rozhodla se zjistit, zda je s dcerou všechno v pořádku.
Když přijede k domu, kde dcera s manželem, Jamesem L. Melvinem bydlí, zarazí ji to, že na stisknutí tlačítka zvonku nikdo neodpovídá, a navíc v poště leží celá kupa novin a časopisů, přičemž některé z nich již počínaly žloutnout. Pode dveřmi navíc nachází následující vzkaz mlékaře:

Nemá cenu, abych vám ještě nosil mléko. Tady na schodech zkysne. Až se vrátíte, dejte mi vědět a objednejte si další dodávání

Čtenář se nejprve vžívá do kůže paní Kane, která je na jedné straně plna starostí o dceru. Na druhé straně k ní právě přijíždí poprvé na návštěvu, a snaží se pojímat svojí roli tchyně tak, aby se nechovala jako slon v porcelánu, a ani dceři, ani jejímu manželovi nezpůsobila těžkosti a nezkomplikovala život.

Následně je čtenář převáděn do pokračování příběhu, který se postupně stává doménou státního zástupce, šerifa a advokáta.

Vzhledem k tomu, že jsem se jako čtenář na samotném počátku vcítil do pocitů tchyně, měl jsem následně docela problém s tím, abych se na příběh začal dívat z hlediska skutečné, autorem míněné hlavní postavy, okresního státního zástupce Douga Selbyho.

Tuto skutečnost pokládám svým způsobem za chybu mého oblíbeného autora.

Knihu jsem pravděpodobně již kdysi četl, a stejně jako tehdy, ani tentokráte mne z výše uvedených důvodů nezaujala do té míry, jako to bylo pravidlem snad u naprosté většiny autorových ostatních knih.

Vzhledem k výše uvedeným faktům dávám 3,51/5, tedy to bude, částečně i s přihlédnutím k ostatním autorovým knihám za 4 * .

Domnívám se, že moje pocity celkem korespondují i s hodnocením ostatních uživatelů DK, které je v tomto okamžiku na 70%.

Tak, a teď si jdu přečíst všechno, co kdo z uživatelů o knize napsal.

Jinak tento můj pokus o komentář píši, a současně při tom sleduji, tedy spíše poslouchám retrospektivní film o životě Miloše Formana, který včera zemřel. V jeho případě šlo z mého pohledu zřejmě o poslední velkou postavu českého a světového filmu, kterou jsem měl opravdu moc rád. V komentáři ke knize jde určitě o nevhodnou zmínku, přesto jsem se jí v tomto případě nedokázal ubránit.

Z textu mi poněkud vypadla vynikající role reportérky, která příběh znamenitě doplňuje a koření.

Nikdy mne žádná z knížek tohoto autora nezklamala, dokonce jsem měl i jedno takové období, kdy jsem, až na vzácné vyjímky, četl prakticky pouze jeho knihy. Nikdy se mi nepřejedly, spíše jsem vyčerpal celý sice poměrně dlouhý seznam přeložených knih, který ale zdaleka nepokrývá celé autorovo dílo. Zkoušel jsem číst mnoho různých knih v originále. Bohužel jsem zjistil, že u dvou žánrů je zapotřebí mít znalost jazyka nejméně o jeden stupeň lepší, nežli je ten můj. Jde právě o detektivky, ale také o humoristické romány. Proč, protože stačí když vám chybí správné pochopení jediného slova, jediné věty, a celý příběh se rázem začne vznášet ve vzduchu, a pochopení celé knihy, i dobrý pocit z ní je rázem ve psí.

pepa4081
08.10.2017 4 z 5

Jedna z knih bez Perryho Masona. Tentokrát vyšetřují státní zástupce, šerif a šikovná reportérka. Opět skvěle napsané a velmi napínavé. Moc pěkná detektivka pro mne na jednu noc - nedokázal jsem přestat číst. Velmi uspokojivé.

Kniha Velký risk je v

Přečtených10x
Knihotéce9x
Chci si koupit2x