Dotyky

Dotyky https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249419/bmid_dotyky-249419.jpg 4 18 5

Nejedná sa iba o poeziu ľúbostnú, i keď Válek v nej mal vždy ťažisko, básne sú nádherne pravideľné a metafory viacúrovňové

Přidat komentář

incognit
13.03.2024 5 z 5

Miroslav Válek je asi opravdu nejlepším slovenským básníkem- a pokud ne, tak je nejblížším alespoň pro mne. Objevil jsem ho někdy v 80 letech za gymnaziálních studií a opomenu-li Préverta a Ferlinghettiho, nenašel jsem od těch dob sobě bližšího. Jeho subtilní dílo i subtilní jednotlivé básně jsou pro mne koncentrátem doby, ve které jsem prožil své mládí a dozrávání.

Atanone
06.11.2023 4 z 5

Miroslav Válek mě v minulosti úplně minul. Stejně jako Lessanka jsem znala pár zhudebněných věcí, u některých jsem zkraje ani nevěděla, že jsou to jeho básně. Pak mi cestu zkřížila sbírka "Slovo", kde jsem projevila snahu, a to i přes věnování Komunistické straně, ale odložila jsem. Ke sbírce Dotyky mě, přiznám se, přivedla posmrtně vydaná píseň pana Lasici "List do vetra".
Souhlasím s Lessanou, že tato poezie je hodně melancholická, což mě v tomto dušičkovém čase neodhání, naopak mi to docela sedlo.


uminaa
04.04.2022 3 z 5

Zbierka Dotyky nie je moje čitateľské "tenkrát poprvé" od tohto autora, a hoci ide o dielo, ktoré stojí za prečítanie, pravdepodobne nebude moje obľúbené. Jednoducho som sa nenaladila na rovnakú vlnu s pánom Válekom. Mojou srdcovkou už asi navždy ostane báseň "Len tak", ktorá v tejto zbierke ale nie je.

Lessana
25.04.2020 2 z 5

Na Válka som sa chystala dlho. Odvšadiaľ som počúvala, že je to "náš najlepší básnik". No keďže poéziu (v písanom slove) nevyhľadávam, trochu mi trvalo, kým som sa k nemu dostala. Bod 14 "čtenářské výzvy" - kniha básní ma ale posúril :).
Zopár básní z tejto zbierky som poznala, keďže boli zhudobnené, ale väčšinu som čítala prvýkrát. Asi mi je aj trochu ľúto, že to musím napísať, ale neoslovili ma. Radšej by som poéziu oslavnú, radostnú, láskavú, plnú šťastia a šťastie rozdávajúcu, hoci aj bez umelých rýmov. Válkova (aspoň teda v tejto zbierke) na mňa pôsobila nostalgicky, smutne a miestami aj umelo vykonštruovane, bola plná "slzotvorného spleenu", aby som si vypožičala autorov obrat, ktorý ma zaujal. Chýbali mi v nej obrazy, metafory, skutočná poézia... Pôsobilo to na mňa, akoby sa autor potreboval "vypísať" z neradostných vzťahov so ženami. No... pri čítaní som sa cítila, akoby som pri tých zážitkoch nemala čo robiť, netýkali sa ma, boli to autorove súkromné bôle, do ktorých ma nič.
Neviem teda, či sa niekedy ešte budem mať chuť ponoriť do diela tohto "zafúľaného, večného učňa múz".

Silmarien
06.05.2017 5 z 5

Dlhé roky moja najobľúbenejšia básnická zbierka. Viac asi niet čo dodať.

ŠACHY
Ak sadnete si z dlhej chvíle k šachom,
pre šťastie lebo pre sklamanie hrať,
nezabúdajte, že je problém, na kom
závisí vaše šťastie či pád.
Neukazujte svojmu súperovi päty
a dámu strážte, ak ju máte rád.
Nepúšťajte ju samu na výlety
- nevieme nikdy, čo sa môže stať.
Nakoniec sa to zvrtne na zákone,
že silu umu zdolá sila zrád.
V partii často vyhrávajú kone;
jedine kráľ však môže dostať mat.

Štítky knihy

poezie

Autorovy další knížky

Miroslav Válek
slovenská, 1927 - 1991
1965  84%Milovanie v husej koži
1970  76%Do Tramtárie
1959  80%Dotyky
1987  84%Medová žihadla
1977  93%Z vody

Kniha Dotyky je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x