Doteky ve tmě

Doteky ve tmě https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21120/doteky-ve-tme-21120.jpg 4 9 2

Novela zavádí čtenáře do různých prostředí raných devadesátých let, od blyštivého světa podnikatelů, bank a advokátních kanceláří až po drsnou realitu obvodní ordinace nebo psychiatrické léčebny. Potkáme v nich postavy často neobvyklé, ale živé, a sdílíme s nimi nálady vážné i humorné, poetické i drsně zemité. Tomáš, který si rád užívá přirozené radosti a nemá přehnané životní cíle, snadno získá čtenářovy sympatie, zvlášť když je svou věcnou poctivostí a lidskostí vtažen do téměř hrdinského zápasu. A je skoro nemožné ubránit se pohnutí, když se mu některé sny hroutí a místo nich prožívá docela nečekané zvraty svého osudu. ... celý text

Ctv
Ctv
14.06.2021 4 z 5

(SPOILER) Příjemný příběh, hezky a velice čtivě napsaný. Pan Kříž píše příjemně, má bohatou slovní zásobu, čtení se mi opravdu líbilo.
Kniha popisuje příběh Tomáše, který nenadále přišel v restituci k vile. Tomáš je člověk neotrkaný v oblasti podnikání a bankovnictví divokých devadesátek a proto se zamotá do problémů. Ze kterých nakonec vybruslí, takže všechno oukej. V knize mi visí několik nedotažených motivů, které by, myslím, stály za rozpracování. Prvním byla podobnost Alžběty s Blankou a její sestrou. V této lince bylo něco naznačeno, ale už nedořečeno. Potom to byly obrazy. Neustálé zmínky o nich mi dávaly tušit, že obrazy (respektive jejich hodnota) budou hrát v příběhu nějakou roli. Nehrály. Dalším motivem byla minulost Tomášovy rodiny. Bylo nazančeno mnoho otázek, ale nedostali jsme na ně odpovědi. Vlastně ani nehrály v příběhu vůbec žádnou roli, jen byly zmíněné.
Kniha se mi líbila, ne že ne. Ale zmíněné věci by myslím stály za rozvedení. Buď knihu natáhnout, nebo udělat druhý díl. Vzbudily ve mě zvědavost, která nebyla ukojena :-).

Věro
Věro
22.11.2017 5 z 5

Jsem rád, že jsem konečně v té záplavě detektivek, sci-fi, kriminálek a červené knihovny trefil na docela obyčejný, ale krásně napsaný příběh všedních lidí. Doufám, že podobných knížek najdu víc.


Autorovy další knížky

Jaroslav Kříž
česká, 1939
2010  83%Život na úvěr
2004  80%Doteky ve tmě
2011  75%Hotel. Posel. Loď
2007  67%Sestra Mneme
2005  70%Kruhy na vodě

Kniha Doteky ve tmě je v

Přečtených15x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x