Doteky duše

Doteky duše https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59876/doteky-duse-59876.jpg 4 13 3

Podtitul: Snový deník o vzestupu lidské duše Zřídka se objeví text, navíc z pera akademického profesora, který je ve své podstatě konfesí, pokornou výpovědí člověka o vědomí dalšího života duše. Knížku Vladimíra Sadka můžeme chápat jako osobní vyznání člověka, jenž se svým pojetím "láskomoudrosti" připojil k široké rodině duší těch, kteří jsou schopni "rozmlouvat beze slov se šípkovým keřem" .... celý text

Přidat komentář

asakz
27.02.2023 4 z 5

Myslím, že toto je další z knih, jejichž anotace není právě šťastná. Aspoň já jsem od knihy na jejím základě očekával něco trochu jiného, než co nakonec nabídla. To však neznamená, že bych byl zklamán - je to určitě velmi zajímavý text, který však ani tak nepojednává o mystickém vzestupu duše, lucidním snění či jungovské interpretaci snů v procesu individuace (s tou autor spíše nesouhlasí), ale především o komunikaci duše pozůstalé s duší zesnulou. Kniha je založena na autorových vlastních zkušenostech setkávání s duší jeho milované první ženy, okrajově pak také s dušemi dalších lidí (matka, učitel apod.). Jedná se tedy skutečně o velmi intimní výpověď a autor sám konstatuje, že se mu do ní příliš nechtělo (a k vydání knihy nakonec mohlo dojít až po jeho smrti).

Autor zde tedy předkládá částečný návod ke komunikaci prostřednictvím snů, pojednává o překážkách této komunikace a ve stručnosti se nemůže vyhnout ani určitým kosmologickým úvahám, do nichž by zarámoval své osobní zkušenosti. Zde se odkazuje především na kabalu a Swedenborga (v závěru knihy je pak kapitola věnovaná literatuře, která autora nejvíce oslovila).

Jak už to u těchto věcí bývá a jak to i sám autor zmiňuje, zprostředkování duchovních principů pomocí konceptuálního myšlení musí být vždy jen nedokonalé přiblížení nekonečné a neuchopitelné realitě všehomíra. I tak se jistě jedná o cenný příspěvek pro každou duši putující tímto údolím stínů :-)

ziv
21.12.2020 3 z 5

Zajímavá kniha, která je sice intimní ale velmi inspirující.


martinekczech
28.05.2020 5 z 5

Doporučuji tohle čtení. Hodně to člověku dá a porozumí věcem, kterým dřív nedával vůbec žádnou pozornost. Myslím, že hodně lidem pomůže.

Kniha Doteky duše je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x