Dotek Anthropoidu

Dotek Anthropoidu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341006/bmid_dotek-anthropoidu-Di4-341006.jpg 4 78 22

Neobvykle koncipovaná kniha sestavená ze zpráv dobového tisku, policejních vyhlášek, výslechových protokolů gestapa a krátkých prozaických útvarů se touto kombinací snaží čtenáři přiblížit atmosféru protektorátu Čechy a Morava. Pro bližší vhled do atmosféry Prahy v těžkém roce 1942 je kniha doplněna bohatým obrazovým materiálem.... celý text

KnihoSny
KnihoSny
11.05.2023 4 z 5

Dozvěděla jsem si věci které jsem necekala či nevěděla

jan.para
jan.para
21.01.2023 4 z 5

Je to spíš takové muzeum v knize. Pěkně zpracovaná knížka s řadou dobových dokumentů, které se týkají nejen atentátů, doplněné z beletristické texty Jiřího Padevěta. Je škoda, že autor nezpracoval celou operaci Anthropoid v historickém románu, protože to bych si určitě rád přečetl. Potenciál tam dle mého názoru je veliký, tak se snad jednou dočkáme.


R47
R47
16.01.2023 3 z 5

Po zklamání z jiné knihy Jiřího Padevěta (poznámky k dějinám) musím přiznat, že tahle mě bavila a oslovila. Padevět skládá obraz atentátu na říšského protektora úplně jinak. Jako koláž z dobových hlášení a novinových výstřižků. Kniha tak má neuvěřitelně vtahující atmosféru, díky níž autorovi odpustíte fabulace kolem zírání parašutistů na skvrnu od rozlitého čaje v jednom z konspiračního bytů (mimochodem podobné momenty jsou přesně to, co mi vadilo v Poznámkách k dějinám; tady to ale funguje).

ujira
ujira
01.12.2022 4 z 5

Knihy Jiřího Padevěta jsou neotřelými učebnicemi dějin naší republiky. Tato kniha o protektorátní době a atentátu na Heydricha díky vkládání dobových dokumentů, fotografií a novinových výstřižků se až mrazivě dotkne čtenáře a navodí děsivou atmosféru válečné doby.

MaxQ
MaxQ
12.11.2022 3 z 5

Já nevím. Pochopil jsem, že dobové výstřižky z novin, dokumenty, fotografie mají navodit atmosféru protektorátu za heydrichiády. Asi to na mě nějak nefungovalo. A přijde mi strašná škoda, že do tak tlusté knihy, se toho vlezlo tak málo. Ale jako dokreslení událostí proč ne.

Batigol555
Batigol555
02.04.2021 5 z 5

Jiří Padevět mě opět nezklamal. Krásně napsaná a zpracovaná kniha.

icewind
icewind
13.12.2020 5 z 5

Ten dotek je skoro hmatatelný....vložené krátké příběhy opět předpokládají od čtenáře buď znalost jmen a událostí příp. ho chytrým způsobem navedou k tomu si některé okolnosti zjistit, ostatně s tím jsme se už setkali např. v knize Sny a sekyry včetně citací z dobového tisku. Zde je vše doplněno autentickými reprodukcemi....pro ty, kteří tomuto tématu propadli už dávno přínos nebude v nějakých nových informacích, ale právě v tom propojení krátkých příběhů co se asi tak mohlo některých akterům honit hlavou v kontextu s dobovými reáliemi a úředními materiály německé okupační moci. V tom je kniha poměrně unikátní. Pouze mi trochu vrtá hlavou proč je na stranách 168 a 240 stejný přepis Böhmeho zprávy o likvidaci Lidic....zda v tom druhém případě vzhledem k časové posloupnosti neměl být spíše materiál týkající se Ležáků...

marky4
marky4
12.04.2020

Co dodat... Jiří Padevět je prostě mistr v oboru a klobouk dolů ať už za jeho knihy nebo za Krvavá léta na Streamu. Jeho knihy mě nikdy neomrzí. A dle mého názoru, patří k předním českým historikům, co se týče období 2. světové války, spolu s panem Jaroslavem Čvančarou.

Josh
Josh
25.10.2019 4 z 5

Po knize Dva proti Říši od Jiřího Šulce je tato kniha ani ne doplněním, ale spíše souběžným svědectvím o Protektorátu a Atentátu na H. Na jedné straně recepty, doporučení na výsadbu ovoce nebo filmy, na druhé straně dokumentace nacistů, zabíjení elity (skutečné elity) národa.... Jakoby 2 světy, které nemohli fungovat, ne nemohli, museli fungovat pokud jste chtěli přežít. Něco jiného je jak lidé osobně žili své životy - hrdě a statečně NEBO udavačsky? Seznam osob navržených k vyplacení (58 lidí !!!! a to bez Čurdy) s německou pečlivostí zdůvodněné odměny (doporučuji také pečlivě číst jaké situace, možná hasiči u kostela pod dohledem 700 nacistů se nějak pochopit dají) by si asi měl přečíst každý Čech a pak se zamyslet, jak jednáme dnes. Nejde o dobu, kdy máte smrt za patami, o které všichni věříme, že se nebude opakovat, ale o dobu míru a kvalitu života a vztahů dnes. Tato kniha není jen svědectvím doby, ale i svědomím lidí.... naší země.

Jsme hrdý národ jen, když vyhrajeme MS v hokeji?? Když cizinec chválí krásy naší vlasti?? Jak často se stavíme za kolegy v práci, když se jim děje příkoří, za přítele, který je na dně, jak se chováme v rodinách při dědictví i když jde o "pár korun", jak se vymlouváme, že nemáme rádi nemocnice či pohřby jen abychom nemuseli čelit i své budoucnosti a přitom nehledíme na ty jež čelí v bolesti přítomnosti, atd. Nemusí být válka, abychom jednali správně, nebo špatně.... Jen si přeji pro náš národ (i pro sebe), aby nemusel projít zkouškou doby, která ho opět prověří.... i když co vlastně znamená rozdělení národa....

Byla to 1.kniha od Jiřího Padevěta, ale jeho další práci znám, mj. Krvavá léta a skupina Anthropoid už není jen papír, ale reálná místa... Chci najít vhodný (otevřená mysl a také nebojácné srdce) čas pro jeho další knihy. V každém případě to co dělá dělá skvěle a myslím, že vždy upřímně a s hrdostí Čecha i přes vědomí, co vše bylo a je naší součástí a klobouk smekám před silou, kterou musí sebrat pokaždé, aby našel smíření. Pro nás čtenáře a posluchače je to velká výzva, velká ale potřebná....

Paulus.1987
Paulus.1987
31.03.2019 4 z 5

Velmi zvláštní kniha, s jejímž hodnocením mám poněkud problém.

Kniha přesně odpovídá tomu, co je uvedeno v její anotaci. Jedná se o koláž dobových novinových článků, fotografií, zpráv gestapa a textů autora. Grafické stránce knihy nelze nic vytknout, skvěle vystihuje tísnivou a depresivní atmosféru protektorátu.

Podle mého názoru kniha počítá s tím, že má čtenář o operaci Anthropoid, zúčastněných osobách a tehdejších událostech jisté povědomí. Ačkoliv jsem již o tomto něco málo četl a viděl, měl jsem s autorskými texty problém v tom smyslu, že jsem často nevěděl, o kom je řeč. Proto jsem musel jména zmiňovaných lidí vyhledávat na internetu, abych se o nich a jejich osudech dozvěděl víc. Například když jsem v knize četl novinové články o otravě proněmeckých novinářů, věděl jsem, o co jde jen díky tomu, že jsem se o tzv. chlebíčkové aféře dozvěděl teprve nedávno. V tomto směru by knize možná pomohl poznámkový aparát. Zprostředkování pocitů se však autorovi daří skvěle.

Na konci knihy mě velmi zaujal seznam "jidášů" a jejich odměn za "obětavou činnost". Netušil jsem, že jich bylo tolik...

Knihu určitě doporučuji, ale spíše jako doplněk pro dokreslení atmosféry k některé jiné publikaci, která se operací Anthropoid zabývá podrobněji.

Prey
Prey
28.02.2019 3 z 5

Velkou předností i slabinou knihy je její impresionistický styl. Jedná se o koláž dokumentů, textů, fotografií. Po sto jiných titulech o atentátu, beletristických i faktografických, dává pocitové pojetí smysl. Ale stejně mi tam nakonec alespoň nějaké základní ukotvení (třeba seznam vyobrazení a osob) chybělo. Ne všechny střípky jsem si byl schopný správně zařadit, ne všem jsem věřil, že byly právě tak prožité. O dvojím citování jedné listiny ani nemluvě. Takže výsledek je působivý, ale trochu nedotažený.

EvaH88
EvaH88
20.01.2019 5 z 5

Zajímavě zpracovaná kniha. Velmi oceňuji autentické úřední záznamy.

hoesch
hoesch
19.01.2019 5 z 5

No Jiří Padevěte , klobouk dobu.

MildeZ
MildeZ
23.12.2018 5 z 5

Jemně zpracované velmi těžké téma...výborný počin!

pamik111
pamik111
13.12.2018 5 z 5

Jednoznačně 5*. Ufff...
Kniha má krásné zpracování, úžasné fotografie. Knihu si užíváte, rochníte si při každém otočení stránky, snažíte se to záměrně protahovat... Z každé strany na Vás dýchá hustá atmosféra Protektorátu. Novinové zprávy mi občas daly zabrat, stejně tak zprávy z Gestapa. Ale co mě fakt dostalo, tak krátké prózy, ve kterých ve mně autor dokázal rozproudit směsici pocitů. Použil krátkých a stručných vět, dokázal je poskládat takovým způsobem, že zapůsobili naprosto přesvědčivě a úplně mě emočně dostaly.

A jak napsala "milamarus", nejde o dotek, ale o sevření, ze kterého se Vám nechce ven.

Citace 1: Kulky vykusují ze zdí chrámu omítku a cihlový prach. Ticho z kostela se někam vytratilo a víra v zítřek se na poslední chvíli sotva protáhla pod dveřmi chrámu. Adolfa Opálku napadne, že ta chvíle vypadá přesně tak, jak si ji vždycky představoval. Je šedivá prachem a voní kostelními svíčkami.

Citace 2: Metař se snaží koštětem vyhnat papíry a nedopalky z ulice. Strach se zamést nedá, naděje taky ne.

slunicko1958
slunicko1958
06.08.2018 5 z 5

Zajímavá kniha. Jsem velmi spokojená. Autorovi se podařilo navodit atmosféru doby protektorátu. Bylo pro mě velmi poučné číst novinové výstřižky (včetně milých rad hospodyňkám) nebo písemné zprávy gestapa. Depresivně na mě zapůsobil seznam 58 "vlastenců", kteří si vysloužili jidášskou odměnu za udavačství. Bylo mi líto i stařičkého a nemocného prezidenta dr. Emila Háchy. Z oněch dobových zpráv musel mít člověk pocit, že to byl největší zrádce v dějinách, ale my už dnes víme, že to bylo trošku jinak.
Krátké prózy na mě působily jako osvěžení: autor se doslova "mazlil" se slovy a podařilo se mu zapůsobit na čtenářovu představivost. A ty fotografie! Nádhera.

Doporučuji! Je to úplně jiná kniha, než na jaké jsme zvyklí.

Ali_xy
Ali_xy
08.06.2018 5 z 5

Tak tahle kniha je snad tou nejlepší od J. Padevěta. Krásná obálka, skvěle řazený obsah na tvrdém papíru, prostě nádhera, je vidět, že si s tím vyhráli.
K obsahu - kniha se dá přečíst velmi rychle, jde o novinové úryvky, zprávy gestapa a také minipovídky samotného autora, doprovázené krásnými fotografiemi. Jde o chronologicky řazené záznamy před a po atentátu se všemi jejími hrůzostrašnými následky. Prostě skvělá kniha!

rottovat
rottovat
25.02.2018 5 z 5

Moc pěkné provedení, krásný papír a síla dobových materiálů. Skvělé doplnění k již známým informacím ohledně atentátu. Přesto si myslím, že je kniha určena pro ty, kteří už o dané události mají širší povědomí, pokud ji čte někdo, kdo neví zatím nic, může nabýt po přečtení pocitu zmatenosti, neúplnosti apod.

milamarus
milamarus
17.12.2017 5 z 5

Dotek? Spíš pevné sevření, které mi po otočení poslední stránky schází. A chci, aby to vyznělo jako poklona čtenářky autorovi, nikoli válkychtivě.

SteveK
SteveK
06.08.2017 2 z 5

Já jsem vyloženě zklamanej. Knihy z období Protektorátu sbírám a ty od Jiřího Padevěta řadím hodně vysoko. Tady se bohužel šláplo tvrdě vedle. Grafické zpracování je svěží a moderní, avšak některé materiály ale nelze přečíst celé. Vyfantazírovaná beletristická cvičení do takové knihy nepatří. Čekal jsem takový výcuc z bichlí Vojty Šustka a bohužel.