Dospěj!

Dospěj! https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114937/dospej-114937.gif 3 108 21

Jasper má plné ruce práce. Končí střední školu, zkoušky na krku, matka na něj má přehnané nároky, každý týden musí navštěvovat psycholožku (které navíc od A do Z lže), na chatech je to samá prostitutka, na YouTube samé záznamy sebevražd a jeho kámoši se sjíždějí drogami a lijí do sebe levný alkohol… a navíc je jeho otčím nejspíš vrah a holka, co se s ní vyspal (jen jednou a totálně na šrot), zřejmě čeká mimino…Jak to má asi tak všechno zvládnout?... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež

Vydáno: , Jota
Originální název:

Grow Up , 2010


více info...

seiwaa
seiwaa
10.07.2019 1 z 5

Stěží jsem dočetla... Člověk musí celou dobu brát v potaz, že je to psáno 17 letým autorem. Párkrát jsem se pousmála (se sloganem, že se budu válet smíchy, nemůžu souhlasit), párkrát jsem se i dokázala vcítit do postavy, ale valnou většinu času jsem čekala na zápletku, která zkrátka nepřišla. Je třeba číst s velkým nadhledem ;)

Markéta:)
Markéta:)
28.10.2017 4 z 5

Kniha pobavila. Jasperovy hlášky byly skvělé, akorát mi chyběla nějaká ta zápletka. I přesto dávám čtyři hvězdy, protože se "text četl v podstatě sám" a kniha byla příjemnou oddechovkou.


Brambu
Brambu
21.09.2017 2 z 5

Ani pořádně nevím jak tuto knihu hodnotit... Příběh pojednává o životě puberťáka a jeho pohledu na život, na školu, na sex, na nevlastního otce a to vše pod rouškou drog. No rozhodně to bylo zajímavé a místy jsem se i bavila, ale člověk to musí brát hooodně s nadhledem.

Nejencocteme
Nejencocteme
06.07.2017

Nenávidím hodnocení knih. Ke komentáři se, ale odhodlám.
--
Kniha je krásná. Designově je prostě naprosto perfektně zvládnutá. Autor je ještě mladý hošík. Ale píše velmi dobře, neotřele, originálně i čtivě. Všechny knihy které od něj doposud vyšli se mi líbili a byli velmi čtivé. U této knihy nejde ani tak o příběh jako o pozastavení se nad tím jak dnešní svět funguje. S hlavní postavou budete chodit na terapie, pít, brát drogy, psát, navštěvovat priváty, číst "Hitlerovu knihu" a hledat ten "zkurvenej smysl života" na tomto "zkurveným světě"
--
KNIHU BYCH DOPORUČILA VŠEM CYNIKŮM, LIDEM PRO SMYSLEM PRO SARKASMUS

monita333
monita333
22.02.2017 4 z 5

Poprvé co jsem četla knihu tohoto typu (skoro by se dalo říct autobiografická že, Bene :D?) a překvapilo mě to. Opravdu. Dostala jsem ji jako dárek loni k narozeninám a dostala se k ní, ano až po roce. Ale dala jsem si slib, že to přečtu do svých 18tin, vzhledem k názvu "Dospěj" :D a to jsem splnila. Jinak Jasper má opravdu zajímavé myšlení, to jak se na některé věci dívá, někdy až moc přemýšlí no :D Ale musím se přiznat, že od té scény s kočkou jsem ho trochu nenáviděla :D Ale nevím, to jak nám tu vlastně Ben ukázal ten teenagerský život takový jaký je, není to už nic přibarveného, prostě realita Teda aspoň v Anglii no :D Každopádně dávám 4 hvězdy, protože já pořád radši ty přibarvené young adult knihy :D :) Ale rozhodně doporučuji :)

TheBonelex
TheBonelex
01.11.2016 odpad!

Odpad vedlejšího produktu!

karolina5333
karolina5333
05.09.2016 5 z 5

A mně se to moc líbilo! Já se pobavila a zavzpomínala na pubertu a myšlení ve stylu "no future" :D
Takže pokud nejste upjatí vychovatelé, určitě si knihu přečtěte :)

Pedruska01
Pedruska01
05.03.2016 1 z 5

Hned na úvod přiznávám, že absolutně nevím o co se autor snažil, pokud tam nějaké snažení je. Tahle kniha, kterou jsem tedy s přemáháním dočetla, za což si snad musím i pogratulovat, je snůžka naplácaných hovadin. Děj?, zcela žádný. Myšlenka?, neblázněte. Max. smutný obraz dnešní mládeže, která se nejradši jen sjede, dělá bordel a nemyslí na nic jiného než na uspokojování. Upřímně se divím, že něco takového, co ani nedokážu pojmenovat, vyšlo. A že má ten kluk, co tohle sepsal ještě dalších pět knih? To snad ne. Dle mého, o nic člověk nepřichází, prostě ztráta času, bohužel, nic jiného to není. Přesto, abych jen nehanila, tak se tam opravdu několikrát vyskytne úsměvný prvek, ale rozhodně "nechrochtáte" smíchy.

fons
fons
19.03.2015 4 z 5

Největší atraktivitu dodává knize fakt, že autor jí napsal v 19.
Čte se rychle, dobře, pobaví, ale světoborné dílo to není.
Každopádně bych další knihu od autora v českém vydání uvítal! :)

marasaj
marasaj
13.03.2015 4 z 5

Něměla jsem žádná očekávání, ale příjemně překvapila.. Je škoda, že u ná vyšla jen tato kniha, protože já bych určitě neváhala koupit si něco dalšího od Bena Brookse :)

eloušek
eloušek
22.12.2014 3 z 5

knížka mě ze začátku přišla docela slušná ne že bych chrochtala smíchy ale příběh byl zajímaví po půlce knížky už mi přišla hrozně zdlouhavá a nudná ..

dyger
dyger
12.11.2014 3 z 5

Kniha se dala přečíst, ale není to můj šálek čaje....

Majulenkaa
Majulenkaa
25.10.2014 3 z 5

Celkem jsem se bavila, ale dočetla jsem jí jen z povinnosti (byl to dárek).

Lunicko
Lunicko
23.08.2014 4 z 5

Já se tedy rozhodně bavila.

Amiran
Amiran
23.07.2014 4 z 5

Z počátku mě děj moc neuchvátil... Ale za půlkou se něco začalo dít a mě kniha konečně bavila. Teda chvilkama jsem si říkala, že to ani není moc vtipné a možná je to trochu pošahané... Některé pasáže mi přišly přehnané, ale potom, když jsem si přečetla od samotného Bena Brookse, že skoro vše je inspirované jeho vlastním životem, nějak jsem změnila pohled na knihu. Asi mě zaujalo, jaký životní příběh má už on ve svých 19. Na to, kolik mu bylo, je to vydařený kousek. :)

Juicyk
Juicyk
09.07.2014 3 z 5

Líbil se mi (jak už tu zaznělo) přímý styl psaní, ale tak vtipné, jak tu někteří píší, mi to zase nepřišlo. Asi mám trochu jiný styl humoru nebo nevím. V některých místech se mi kniha líbila víc, v některých méně.
Každopádně je to zajímavý pohled do světa pubertálního kluka, který si snaží život patřičně užít ale zároveň si uvědomuje, že život není jen velký mejdan.
Na nudné odpoledne proč ne, ale znovu jí číst neplánuji.

BooksLucyKing
BooksLucyKing
07.06.2013 5 z 5

Výborná knížka. Psaná hodně přímým stylem, má humorné pasáže, drsné pasáže, šílené pasáže, smutné pasáže. Prostě se vám tak nějak dostane do hlavy a pod kůži a přinutí vás myslet. Je to zvlaštní, když vezmu, že je vlastně o puberťákovi, kterej skoro celou knihu nedělá nic jinýho než, že fetuje, ale tak nějak dokáže se do vás provrtat svým myšlením. A navíc pro jednou je fajn číst knížku, kde je vše tak jasně napsaný, žádný obcházení, prostě všechno hezky na rovinu.

Arianne
Arianne
25.05.2013 3 z 5

Wow. Toto jediné citoslovce stačí na to, abych plně vyjádřila, jakým způsobem na mě kniha zapůsobila. Když jsem si prohlédla obálku, ještě jsem netušila, že obsah knihy bude navlas stejný. Hrozně mě vyděsil klaun a zaujal podnadpis "doing drugs doing sex doing life". Otevřela jsem ji jednoho sobotního pracovního dopoledne jako náplast na nedostatek činnosti a hned první odstavec se mi dostal pod kůži: "Jsou 2:46 v noci a já nespím. Nespavost může pramenit z nadměrný činnosti štítný žlázy, z cukrovky, silných svalových stahů, konzumece těžkýho jídla nebo nadměrnýho příjmu kofeinu. Také to může pramenit ze stresu. Já vystresovanej jsem. Myslím totiž na Keitha a na to, jak zabil svoji exmanželku."
Román napsal devatenáctiletý Brit, jeho hrdinou je sedmnáctiletý Jasper, který nedělá nic okázalého oproti jiným teenagerům z předměstí a výběrových škol. Hodný kluk hrající si na tvrďáka a necitu, jen aby byl zajímavější pro kamarády, opačné pohlaví i pro svět. Vymetá různé párty, kde si sem tam šlehne ketaminu nebo průmyslového hnojiva a nejdůležitějšími lidmi na světě pro něj jsou kamarádka Tena a máma, kterou se snaží svým způsobem chránit před novým manželem, o němž je přesvědčen, že je vrah.
Absurdita, ironie a životní nadhled tryskající ze stránek činí z knihy neuvěřitelně vtipné dílo, ačkoli situace v ní uváděné sami o sobě vtipné nejsou, Jasper je popisuje s tak vážným výsměchem, že nemáte na výběr a musíte se smát spolu s ním. Celým vyprávěním se táhnou až neskutečné vulgarity, na něž se jen těžko zvyká, ale bez nichž by byl smysl poloviční.
Nečekané skoky z přítomnosti do minulosti, z reality do snu udržují stálou pozornost čtenáře. Jsou chvíle, kdy čtete naslepo a čekáte, jestli je to pravda nebo halucinace, minulost nebo budoucnost. V žádné části vyprávění si nemůžete být jedním či druhým úplně jisti.
Kniha je celá založená na protikladech: sex-láska, drogy-rodina, realita-sen, přítomnost-minulost. Ani myšleny nejsou výjimnkou, ve světe sedmnáctiletých se střetává naivita a životní optimismus ("Co takhle přestěhovat se do Francie? Můžeme si krást jídlo a šukat s vesnickýma holkama. Nebo můžeme odjet do Kanady, najít si tam nějakej srub u jezera a nacpat ho po střechu vínem a děvkama.") s filosofickým nadhledem člověka, který už prožil celý život
("Četl jsi někdy Bibli, Jazi?
Ne.
Já čtu Tóru, čtu Bibli, čtu Korán. Ty nic z toho nečti, jasný?
Jasný.
Jsou to všechno slova tisíciletý hry na tichou poštu. Hráli jste někdy ve škole na ticou poštu?
Párkrát jo.
Učitel vždycky začne nějakou jakože normální větou, že jo?A pak je pár děcek, co to od svýho souseda slyší úplně dobře, ale mají za to, že bude vtipný, když to změní. Vrznou tam nějakou tu prdel, péro nebo kozu, co? Není to tak?
Jo, já si to pamatuju.
Ty děcka to dělají, aby předvedly, jak jsou cool. Však ty děcka znáš, co tam tu podělanou slovní bombu hoděj, ne? Ty děcka jsou supersráči.
Zaníceně přikyvuju. Podává mi brko.
A přesně tohle je bible, Jazi. není to slovo boží. Je to slovo boží s nějakejma těma pérama, kozama a prdelema navíc. Až na to, že v Bibli není napsaný ani péro ani prdel. Víš, co je tam napsaný? Je tam napsaný ,Ženo, zakryj si hlavu, a vy, maníci, shořte v pekle!").
Pokud máte chuť jen tak vplout někomu do života, aniž byste znali začátek a po určité době z něj opět vyplout, aniž byste životně museli znát konec, rozhodně sáhněte lebce klauna na žlutém pozadí. PS: Kniha se nedoporučuje osobám s přecitlivělou duší, osobám na odvykačce či jedincům přestávajícím s kouřením. Mohla by silně podkopat jejich hodnoty.

Niki
Niki
28.02.2013 5 z 5

Velice zajímavá kniha o životě teenagera. Jsem velice ráda, že se autor zmínil o mé oblíbené kapele Crystal Castles!

Freedyn
Freedyn
24.12.2012 5 z 5

Kniha psaná z pohledu pubertálního kluka? Jo proč ne? :)