Doskočiště Protektorát

Doskočiště Protektorát https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311708/bmid_doskociste-protektorat-7wh-311708.jpg 4 62 32

Dramatické osudy parašutistů a českých odbojářů radikálně vyvracejí všechny zažité teorie o zbabělém českém národu, který umí jen ohýbat hřbet a za svobodu vůbec nebojuje. Tihle lidé bojovali a vsázeli to nejcennější! Nechte se vtáhnout do příběhu jednoho každého z nich. Osudy Josefa Gabčíka nebo Jana Kubiše znáte, ale kdo je Josef Valčík, Karel Svoboda nebo Jiří Potůček a další kolegové nejen z operace Anthropoid, ale i Silver A a Silver B? A co skrývají tajuplné názvy výsadků Out distance, Zinc či Bioscop? Co zažívali mladí muži, když se z úst jejich anglického velitele konečně zazněl dlouho očekávaný jasný povel: „Your dropping zone will be in the Czechoslovakia!“ Jak byli na svoji misi připraveni, kdo jim v Protektorátu pomáhal, jak se jim dařilo shánět základní potraviny, jak pracovali i bavili se, a jak se jim vůbec dařilo zůstat v utajení? Autorka se pokusila na tyto i jiné otázky najít relativně uspokojivé odpovědi. Nečekají vás žádná suchá fakta, ale dramaticky převyprávěné příběhy, které se snaží oživit dojmy a prožitky všech hrdinů, kteří už nám je sami nikdy neřeknou. Autentické osudy všech parašutistů z první vlny seskoků doprovázené jejich fotografiemi jsou tak pro čtenáře shromážděny na jednom „doskočišti“. Kniha vychází v září 2016 k 75. výročí prvního seskoku.... celý text

Přidat komentář

Swissman
07.01.2024 4 z 5

Kniha nabízí spoustu informací, které většina populace vůbec neví. Je dobře, že takové knihy vycházejí! Nicméně, je to týden, co jsem knihu dočetl a z těch osmadvaceti jmen si už zase pamatuju jen pár. A nejspíš ty, co jsem znal už předtím ;-) Je znát, že autorem je člověk s profesí pedagoga - kniha byla zajímavá a čtivě napsaná. Jen to moralizování nad osudem zapomenutých hrdinů nemuselo být v úplně každé kapitole.

Blíženec
28.07.2023 4 z 5

Medailonek kluků - skokanu. Kluci protože, jim bylo málo přes 20 let. Ale tím krokem , odhodláním překročit hranice Protektorátu a jít bojovat za vlast se z nich stali muži. Odvážní, odhodlaní, stateční. Kdo z nás by se dnes vzdal pohodlí a bezpečí a šel cestou jako oni...
Zároveň jsou tady ti všichni podporovatelé. V době nedostatku všeho dokázali zajistit jídlo, ubytování, doklady. V těžké době vše zajistili.
Všichni mají můj obdiv, uznání a pokoru.
Autorce jistě dalo hodně práce dohledat plno faktů. Děkuji za rozšíření informací.


Janadvorackova
21.04.2023 5 z 5

Víte, kdo provedl atentát na Heydricha? Víte, proč se neříká, že tento atentát byl spáchán? Nebyl. Byl proveden a to vysvětlení z prologu doslova řve. Až mě udivilo, jak o některých věcech, které si myslíme, nebo říkáme, vlastně vůbec nepřemýšlíme.

Znáte Gabčíka s Kubišem? Údajně se v této zemi najdou tací, kteří nevědí, neznají a zpochybňují. Ty poslední mám v práci. Odporné.

A znáte ty další? Desítky mladých mužů, z nichž jen málokdo přežil třicátý rok života. Našli se tací, to jo, ale v poválečné době se o nich nemluvilo, nebo byli veřejností špiněni. Na některé se zapomnělo.

Tahle kniha je originální v tom, že podrobně a nahlas vzpomíná. Jsou to zajímavé příběhy, i když mnohdy, pokud dojde na následky a členy rodin, hromadně smutné.

Ivana.Ka
27.01.2022

Slyšeno jako audio, naprosto super, stále by se o těchto Mužích mělo mluvit a psát... Škoda, že spousta z nich položila životy za naše blaho a národ na ně zapomněl, nedej bože, u těch na, které nezapomněl, polemizuje o jejich hrdinství...

jan.para
02.01.2022 3 z 5

Zajímavé medailonky několika parašutistů a subjektivní pohled na ně ze strany autorky.

radimch
08.11.2021 5 z 5

Dobře odvedená dokumentační práce. Beletristicky je to sice slabší, ale všichni odvážní skokani si plným právem zaslouží knihu. Děkuji.

Denny456
15.05.2021 2 z 5

Pani Neradova jako spisovatelka na me pusobi jako pismak a nemyslim to nijak zle. Pismak dokaze prostudovat spousty historicke literatury a udelat i kvalitni a bohate reserse. Pak je doplni svym pohledem na vec. Ten uz je velmi osobity a s historii uz nema nic spolecneho. Ve teto knize je vzdy u kazdeho parasutisty urcita cast prave takto doplnena, asi aby to melo stavu. Problem je, kdyz tato nadstavba neni radne oznacena a propleta se mezi fakta. Pak se z toho stava velmi zavadejici text. Zasadnejsi problem knihy je pak prace s textem a jazykem, ktera je velmi nizka a nekdy az na hranici ucteni.

ijacek.007
08.04.2021 4 z 5

zajímavě popsané životy lidí kteří pomalu ale jistě upadají v zapomění. přitom v životě udělaly mnozí činy které by jsme si měli pamatovat.

evelýny
09.08.2020 2 z 5

Celkový dojem z knihy: ROZPAČITOST
Nezpochybňuji odvahu českých parašutistů. Mně vadily vlastní úvahy spisovatelky, kdy rozvíjela teorii ,,co by, kdyby...“ V polovině knihy jsem již absolutně ztrácela přehled „kdo s kým, o čem, pro koho....“ Všechny životopisy mi splývaly v jeden a těch „nešťastných náhod“ bylo na můj vkus víc, než dost.
Moje uznání nepatří autorce. Patří všem těm stovkám bezejmenných, kteří bez speciálních výcviků, beze zbraní a kapslí s jedem, pod rouškou smrti pomáhali statečně a nezištně všem těm smělým hochům-parašutistům, co odpovědnost za svůj život častokrát vložili do rukou těch, kteří mnohdy neměli ani možnost volby.

Každý svého štěstí strůjce. Opravdu...?

P.S: Odvaha jenom nestačí. Vždy je důležité, kdo vám kryje záda.
P.P.S.: V této knize by mohla být směle uvedena i jména mého dědečka a otce

m.zirhut
21.03.2020 2 z 5

(audiokniha) Aniž bych chtěl jakkoli zpochybňovat hrdinství českých parašutistů, tak mě tato kniha bohužel zklamala. Autorka se uchyluje k plno domněnkám a parašutisté jsou zde přehnaně idealizováni. Jejich stinné stránky jsou záměrně přehlíženy a omlouvány. Každý máme nějaké chyby, takže nechápu, proč jsou tito hrdinové představováni v tak ideálním světle. Pokud je například jeden z nich vyhozen svým ukrývatelem, s podezřením, že má nějaké pletky s jeho ženou. Je to domněnkami autorky zlehčováno a omlouváno, že neshody mohly být způsobeny jen z všeobecné nervozity a stresu a možná si to taky jen pantáta vymyslel.

U osudu asi šestnáctého (z třiceti) výsadkáře, už jsem poslech vzdal. Bohužel tomu přispěl i přehnaně naléhavý přednes pana Zahálky, ale i třeba zbytečné moralizování dnešní společnosti.

karaliene
20.12.2019 4 z 5

Kniha je bezesporu skvělým počinem, leč autorka mě nepřesvědčila, že je dobrou spisovatelkou. Kdekoliv proložila životopisy parašutistů svými postřehy, myšlenkami či pocity, s rozpaky jsem se pozastavovala nad jednoduchostí až klišovitostí daných vět.
Nicméně jádro knihy vidím jinde než v literárním stylu - a to v příbězích parašutistů, které by neměly být zapomenuty. A za jejich zpracování autorce patří velký dík.

swon
12.11.2019 5 z 5

Myslím, že tuto knihu lze směle zařadit do škatulky "povinná četba pro každého Čecha" a vlastně i Slováka. Samozřejmě se nejedná o vysokoškolskou studii - nicméně pořád je to velmi zdařilý populárně-naučný text.
U mnohých osudů mě mrazilo, bylo mi skoro do pláče. Zcela marně jsem se snažila vžít do situace. Což bylo absolutně nemožné, ten strach si nedokážu, nechci a naštěstí ani nemusím představit.
I tak mě ale blažilo na srdci, že jsme země, která má své hrdiny. Musíme ale o nich vědět a vážit si jich. To zatím není pravidlem.Bohužel...
Prosím, učme naše děti a studenty více moderní dějiny! Tohle přece musí znát.

chaera
05.10.2019 4 z 5

Určitě bych ocenila, kdyby knih na toto téma bylo napsáno více, když už se ve školách tomu nevěnuje dostatečná pozornost. Bohužel mi moc nesedla forma knihy a po přečtení mi hodně příběhů splývá dohromady. Právě proto po ní určitě ještě sáhnu. 4/5

CyrusSmith
30.06.2019 3 z 5

Určitě hodnotná kniha, ale spíše pro začátečníky s touto tématikou. Myslím, že naprosto výstižný popis uvedl v komentáři níže uživatel Crimble.

Rada825
19.06.2019

Paní Neradová vzala spoustu různého materiálu z různých období a splácala z něho tuto knihu. Neříkám, že členové paravýsadků nezaslouží úctu a uznání, ale než toto, tak raději nic. Tolik polopravd, zavádějících informací a vyložených nesmyslů vycucaných z prstu jsem dlouho nečetl. Vše zabalené do jakéhosi česko-vlasteneckého, až nacionalistického, obalu...

MildeZ
14.04.2019

Smlsnuto jako audio kniha a jedním slovem díky za takovou publikaci!!

Crimble
13.02.2019 3 z 5

Potřebujeme více takovýchto knih? Jsou v knize zajímavé informace? Podporuje kniha národní hrdost, vlastenectví? Zcela jistě, tisíckrát ANO!
Druhá věc je literární kvalita tohoto díla, a tam už si zdaleka nejsem jist. Je to celé takové školní vyprávění, profily parašutistů mi přijdou příliš stručné, charakteristiky opakující se (mladý zdatný muž, děvčata se kolem něj točila, sportovně nadaný). Čtenář nedostane šanci vytvořit si k hrdinům hlubší vztah. Příliš mnoho frází.
Ale na závěr: zcela jistě hodnotná a maximálně potřebná publikace.

Opatov
03.02.2019 5 z 5

Krasna obalka, ktera okamzite upouta. Kapitoly jsou venovany postupne jednotlivym parasutistum, clenum jednotlivych vysadku. Top je myslim Dva proti Risi. Ale tahle kniha vypravi osudy i tech mene znamych, a to velmi podrobne. Libilo se mi moc.

chamyl
03.07.2018 5 z 5

Jen více těchto knih!
Jen více těchto lidí ve školních učebnicích!
Možná si pak dokážeme za největšího Čecha zvolit i někoho jiného než Járu Cimrmana.

TomášGrossman
02.07.2018 5 z 5

Velmi pěkně napsaná kniha. Řekl bych že výborný základ pro čtenáře který se začíná zajímat o ČS zahraniční odboj a jeho činnost v protektorátu. Autorka nejde až na ,,dřeň" osudů jednotlivých bojovníků jako Čvančara, Jelínek a další, nicméně kniha je velmi čtivá. Takže autorce tleskám a ve své knihovně ji zařadím vedle Čvančary, Šustka, Jelínka, Padevěta kam zapadne velmi dobře.