Doširoka otevřené

Doširoka otevřené https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25202/mid_dosiroka-otevrene-ylZ-25202.jpg 4 16 4

Pozoruhodný román britské autorky je mozaikou několika tragikomických lidských příběhů, odehrávajících se na zpustlém ostrově na Temži. Nehostinný ostrov Sheppey s několika zchátralými staveními a neudržovanou pláží se stal útočištěm skupinky ztroskotanců, lidí, kteří jsou narušeni fyzicky či duševně. Každý z nich je jinak zranitelný, každý z nich touží po lásce a po spáse. Jejich bolestné osudy a bezcílná putování se v tomto místě věčných mlh a nočních můr setkají, aby dospěly k překvapivé katarzi. Mladá britská autorka (1966) byla za tento román odměněna prestižní Mezinárodní dublinskou cenou IMPAC za rok 2000, a to plným právem. Její literární dílo je velmi výmluvné, plné ironie, hořkého humoru a tvůrčí imaginace, napsané v působivém narativním stylu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Wide Open , 1998


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
07.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha, která se nedá jen tak "zhltnout", je třeba ji číst a přemýšlet u ní. Děj je něco na způsob, jak se několik různých příběhů postupně spojí a prolnou, ale jaksi jsem tušil (a nemýlil se), že bude chybět nějaké jasné, čitelné vyvrcholení a rozuzlení. Z tohoto důvodu jsem trochu zklamaný. Ostatně v doslovu Hany Ulmanové se píše: "Třebaže se v průběhu vyprávění odlupují vrstvy lží a předsudků a částečně se odhaluje pravda, autorka nám odmítá sdělit podstatné informace o postavách a příčinách jejich trápení."
Jedná se rozhodně o zajímavý a nevšední román, ale mně prostě úplně nesedlo rozuzlení, zakončení. 70-75%, 7. 1. 2024.

poulet
21.09.2021 5 z 5

Touhle knížkou začala moje láska ke Světové knihovně nakladatelství Odeon. Po letech jsem se k ní vrátila a vidím to stejně. Není prvoplánová, je překvapivá, člověk u ní musí přemýšlet, ale zároveň je hodně čtivá. Ideální kombinace.


Disease
15.11.2019 4 z 5

Kdysi mě to chytlo víc, dokonce jsem přečetl 2x během asi 14 dní. Ale pořád je tu kvalita a určitě se budu vracet.

Eli.s
15.05.2013 4 z 5

Jakási snová atmosféra, zmatenost a procítěnost pečlivě obalena brilantním jazykem. Každý z nich má jiné trápení, bolest a strach, které je nakonec do jednoho dovedou na jedno zapomenuté místo obestřené mořem, kamsi za hranice poznání sebe sama. Barkerová DOŠIROKA OTEVÍRÁ dveře nových tvůrčích postupů moderní literatury.

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy knížky

Nicola Barker
anglická, 1966
2001  74%Doširoka otevřené

Kniha Doširoka otevřené je v

Přečtených22x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst20x
Chci si koupit4x