Zpackaný únos

Zpackaný únos https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280347/bmid_zpackany-unos-bxt-280347.jpg 4 46 17

Dortmunder série

< 3. díl >

Druhý ze čtrnácti dílů takzvané dortmunderovské série, pojmenované podle hlavní postavy příběhů — smolařského zlodějíčka Johna Dortmundera. Patří k nejznámějším autorovým propojením humoristického a kriminálního žánru.

Literatura světová Detektivky, krimi Humor
Vydáno: ekniha , Cosmopolis
Originální název:

Jimmy the Kid , 1974


více info...

Přidat komentář

slawa.cap
31.08.2022 5 z 5

Poslouchal jsem jako audio.
Dortmunderova parta jsou opravdu borci a odborníci na slovo vzatí, bohužel jim osud neustále háže po nohy klacky. Tentokrát si Wastlake nedělá legraci jen z gaunerů a policie, ale v prvé řadě ze sebe.
Líbilo se mi, že je tentokrát skupina menší a o to větší dostali všichni prostor. Jde tu vidět i nějaký vývoj postav a všechny mám čím dál raději. A paní Marshová neuvěřitelně válí.
U této série, celkově mně udivuje ta lehkost vyprávění a i krizové a napínavé situace mají vlastně veselý průběh.
Knižní předlohu akce bych si s chutí přečetl, třeba se někdy dočkáme i překladu.

Peter73
29.09.2021 5 z 5

Vtipná kniha na jeden nádych. Zlodejíček Dortmunder, ktorý má vo všetkom smolu, ale vždy z toho unikne, sa dá nahovoriť na únos podľa knihy. Kniha ma bavila bola vtipná, postavy sú trochu jednoduchšie, ale takí sú aj reálni ľudia. Záver je prekvapujúci, kto z únosu profitoval. Vedel by som si to predstaviť ako krimikomédiu, Westlake píše knihy, ktoré majú humor a pobavia.


Vendula39
01.01.2019 4 z 5

Dobrá knížka se zajímavým dějem. Ale divím se, že si mysleli, že jim ten plán vyjde bez problémů.

trudoš
22.11.2018 5 z 5

Donald Westlake je génius. S lehkostí sobě vlastní spřádá jednoduchý příběh, v němž si nápaditě utahuje z vlastní tvorby, když se parta zlodějíčků nechá inspirovat jednou z jeho knih, napsanou pod pseudonymem Richard Stark. To, co následuje, není nic menšího, než bravurní eskapáda, kterou člověk ocení na maximum, sleduje-li vývoj postav od prvního dílu. Možná že vyprávění dějově příliš nepřekvapí a závěr je už málem obehranou písničkou, ovšem pořád to má v sobě tolik energie, že by si o tom desetkrát rozsáhlejší romány mohly nechat zdát. Navíc musím přiznat autorovi jedno - takhle bavit umí jen on. Přitom jde častokrát jen o situační dialogy, obličejové mimikry nebo krátké skeče, co mě dostávalo do kolen. Dortmunderova parta je už prostě sehraná, a objeví-li se kdokoliv z nich na scéně, nedá mi to, a mimoděk se musím usmívat v očekávání katastrof příštích. A že ty za to stojí. Tohle je zkrátka srdcovka, ve které nevnímáte slabší chvilky, protože si příběh užíváte jako dokonalý celek.

IHT
22.09.2018 4 z 5

Jsem moc rad, ze jsem vydrzel u Dortmundovy serie. Tahle kniha je opet zabavna, nenudi presprilis dlouhymi popisnymi pasazemi (ve srovnani s Uloupenou bankou), postavy maji vtipne dialogy a zapletka vesele graduje. To vse je v souladu s prvnim dilem (Jak neuloupit smaragd) a snad i zbytkem serie. Vesele dovolenkove cteni na destive odpoledne :)

Aymira
01.04.2018 5 z 5

Geniální dílo! Opravdu se mi moc líbilo, četlo se samo. Zaujalo mě projimani dvou dějů naráz - "reálného" příběhu s knižním příběhem. Dortmunderova parta se opět ocitá v bizarních situacích a zda se, že únos za účelem získání vykupneho už nemůže být méně povedený. Ale celé skupince dokonale sekunduje otec, policie a dokonce i FBI. Kniha je tak skvělým oddychovym čtením.

Zdeničkačteráda
07.11.2017 4 z 5

Vtipná knížka plná vtipných situací, aneb "to nevymyslíš". Já byla spokojená, docela oddychová literatura, která neurazí. Spíš nadchne.

Nelly
03.09.2017 3 z 5

Úsměvná knížka se zajímavým námětem. Začátek trošku zdlouhavější, ale pak už se to dalo. Jako oddechovka dobré.

karel0684
19.03.2017 4 z 5

Westlake a jeho knihy jsou skoro zárukou dobrého humoru. Zatím mi vždycky zvedly náladu. To platí i o této knize, kde se znovu setkáme s Dortmunderem a jeho partou. Tentokrát se rozhodnou pro únos podle knihy Richarda Starka (což je Westlakeův pseudonym). A to by nebyli oni, aby to vše nedopadlo jinak, než jak si plánovali... Jestli si radši neměli přečíst O'Henryho Výkupné za rudého náčelníka.

ThomasRuhe
24.12.2016 3 z 5

Zpackaný únos mi příběhově přinesl asi to co jsem od něj zhruba očekával. Když jej srovnám s ostatními díly, tak z toho vychází spíše hůř.
Zajímavé je, že Dortmunderova parta použije k únosu jako šablonu, knihu od Richarda Starka, což je pseudonym který občas používá právě Donald Westlake.

soukroma
12.12.2016 4 z 5

Příjemný návrat k Westlakovým smolařům - pomalejší rozjezd a celkem předvídatelný konec, jinak tak akorát konverzační a situační komedie. Ale nic extra, to ukradená banka byla velice originální.

happy-smile
08.10.2016 4 z 5

Jsem moc ráda, že u nás konečně vyšly další díly Dortmundera. Je to takové příjemné oddychové čtení, které nezklame. Rozumná délka, není to natahované a nemá hluchá místa. Westlake má skvělé nápady a opravdu ví, jak těm chudákům tu šichtu vždycky pěkně zpackat. :-) Jimmy a jeho otec neměli chybu.

Baiba
30.09.2016 4 z 5

Příjemné, oddechové čtení. Všechny postavy jsou nějakým způsobem sympatické, slovní přestřelky mezi nimi dobře fungují, ale vůbec nejlepší je ten unesený kluk :)

mikika
17.07.2016 4 z 5

Aby těch vtipů v téhle knize nebylo málo, kniha podle které parta unese skutečné dítě, má být od Richarda Starka, což je Westlakeuv pseudonym, takže vlastně odkazuje sám na sebe...

ruzer
15.05.2016 5 z 5

Rád čítam obľubených spisovateľov mojích obľúbených spisovateľov. V príipade Westlakea som bol po prečítaní Jak neuloupit smaragd vcelku sklamaný ako bolo tam par vtipných situácii ale nič extra. Oproti tomu Zpackaný únos bol super, zhltol som ho v podstate skoro na jeden záťah. Perfektá oddychovka, super humor. Teším sa na dalšie Dortmunderovky.

reznickova77
07.05.2016 5 z 5

Po přečtení první knihy jsem byla zvědavá, co bude dál...Autor neopakoval staré vtipy, ale vymýšlel nové, nekopíroval zápletky, ale vytvářel originální spleť neuvěřitelných situací.
Kromě dokonalých reálií New Yorku jsem ocenila i spoustu vtipných dialogů.
Zkrátka a dobře Zpackaný únos Donalda Westlaka je román plný akce a vtipu a určitě pobaví všechny, kteří již Johna Dortmundera poznali, ale i ty, kteří o něm zatím nikdy neslyšeli.

hana1070
18.11.2015 4 z 5

Opět detektivní klasika s vtipnými scénami a dialogy navíc. Nic pro příznivce severské krimi: nečekejte žádnou krev, drastické scény ani mrtvoly, zato si užijete zločince, který neumí pravopis, nahlédnete do zlatého fondu kinematografie a pobaví vás přezaměstnaný makléř z Wall street, který o výkupném za svého syna smlouvá (profesionální deformace).