Dopravní prostředky, které pohnuly světem

Dopravní prostředky, které pohnuly světem https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462692/bmid_dopravni-prostredky-ktere-pohnuly-s-bHL-462692.jpg 4 8 5

Ilustrovaná historie dopravy pro všechny zvídavé kluky a holky. Každý z nás někdy cestuje – ale zatímco dnes si můžeme pohodlně vybrat třeba mezi autem, hromadnou dopravou nebo letadlem, vždycky to tak nebylo. Popovídejte si v doprovodu nádherných ilustrací se svými dětmi o tom, jak se naši předci přemisťovali v nedávné minulosti i před mnoha staletími! Čekají na vás slavní vynálezci a jejich nápady, které rozpoutaly technické revoluce, i velkolepé moderní stroje, díky nimž se lidstvo dotklo hvězd.... celý text

Přidat komentář

puczmeloun
23.02.2024 3 z 5

Jedna z těch knížek, kde kdybych počítal každé přečtení, mám díky zájmu pidižvíka roční výzvu na počet přečtených knih rovnou hotovou... Dopravní prostředky jsou dostatečně různorodé a ilustrace velmi povedené (a i hezky porovnávají více druhů stejného prostředku), aby to i nejmenšího čtenáře udrželo v pozornosti. Od lodí přes nejrůznější automobily a vlaky po letadla i raketoplán. Potud skvělé a moc nás to baví.

Horší hodnocení (přesto silnější 3*) pak míří za neujasněnou koncepcí knihy (nebo nejasné zaměření na mladou či dospělou cílovou skupinu), kdy se mísí texty populární s částmi technickými a zároveň stránky zaměřené na samotné dopravní prostředky s kapitolami spíše o událostech, které nějak pohnuly světem. Např. hned u dvou motorek jde v jednom případě spíše o člověka, než jeho prostředek, a v tom druhém o film pro pamětníky, jen s letmou zmínkou o značce. To by nemuselo vadit, ale celé to má být pro čtenáře od 9 let a onen mix všech zmíněných částí není úplně vyrovnaný. Umím si to představit třeba tak, že by u každého z prostředků byla jedna půlka o "stroji" a druhá o "příběhu". Pak by si každý přišel na své...

Karola050716
14.11.2022 3 z 5

Někdy zajímavé, někdy děs. Jestli ještě jednou v blízké budoucnosti uslyším spojení spalovací motor, tak si vystřelim mozek.


xxtom
28.11.2021 4 z 5

Hezká kniha (pro mladší čtenáře) o významných dopravních prostředcích doplněná povedenými ilustracemi. Škoda jen, že není delší.

Atlantis
16.03.2021 4 z 5

Hodně povedená kniha. Ne perfektní, ale o tom až na závěr. Dopravní prostředky, které pohnuly světem mají naprosto fenomenální ilustrace. Výborně balancují na hraně obrázku v dětské knize a technického zobrazování vozidel. Na knihu se tak opravdu krásně dívá. I text je příjemný, prošpikován zajímavostmi, ale mne nesedlo, že se kniha nedokáže rozhodnout, na jaké publikum cílit. Občas je psaná rádoby pro první stupeň základní školy, ale potom se zde operuje s výrazy typu "rozevláté květinové děti" a tomu žádný čtvrťák rozumět nebude.

knihomolka239
24.02.2021

Knížka vás pravděpodobně zaujme hned na první pohled právě díky krásné obálce. Ilustrace na ní působí realisticky, zároveň je ale stále poznat, že to je ilustrace a nikoliv fotka. Ve stejném duchu se nese celá kniha a právě ilustrace jsou jednou z hlavních složek.

Úplně na začátku najdete obsah, kde je ke každé kapitole (každému dopravnímu prostředku) rovnou napsaný i rok vzniku. Obsah je tedy i časovou osou. V knize jsou všechny vynálezy řazeny chronologicky, začíná se tedy u lodí, pokračuje se k horkovzdušnému balonu přes první metro až k autům, vrtulníkům a motorkám. Každý milovník dopravy si zde jistě najde to své a pakliže nejste přímo nadšencem do dopravních prostředků, stejně jako já se alespoň dozvíte něco nového a budete moct obdivovat již zmíněné ilustrace.

Na každé dvojstraně najdete velkou ilustraci (a často i nějaké menší navíc) a samotný text, který popisuje, k čemu se daný subjekt využíval. Kniha je určena pro čtenáře od devíti let a tomu je přizpůsoben i text. Není ho příliš a vyhýbá se složitým popisům nebo nesrozumitelným technickým detailům.

Štítky knihy

dopravní prostředky

Kniha Dopravní prostředky, které pohnuly světem je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce1x
Chystám se číst4x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x