Dopisy z planety Země

Dopisy z planety Země https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17128/bmid_dopisy-z-planety-zeme-BkC-17128.jpg 4 98 23

Krátké dílo „Dopisy z planety Země“ napsal Twain na sklonku života, v těžkém období po smrti manželky a dcer. Jedná se spíše o soubor esejů, ve kterých kritizuje křesťanství, na kterém nenechává nitku suchou, zabývá se totiž absurditu a kritikou doslovného chápání křesťanství a bible. Na začátku sledujeme Stvořitele, který stvořil vesmír a andělé nadšeně sledují jeho dílo. Jedním z nich je i Satan, který je za trest poslán na Zemi, odkud píše dopisy dalším andělům, uvádí v nich vybrané absurdity uvedené v bibli. Začíná představou lidí o ráji, kdy na Zemi nikdo nevydrží v kostele déle než hodinu týdně, zpívat neumí, ale ráj si všichni představují jako věčný zpěv a drnkání na harfu ve věčném kostele. Další absurditou v pojetí ráje je mu to, že na Zemi se lidé nenávidí, ale podle všeobecného přesvědčení se budou všichni v nebi milovat. Dále prochází bibli a ukazuje absurditu vybraných biblických událostí. Zmiňuje třeba vyhání z ráje, kdy jsou za malý přestupek Adama a Evy potrestáni všichni jejich potomci, kteří jsou na jejich hříchu nevinní. Přitom jsou potrestaní tím stejným bohem, který nás učí odpouštět, ale sám není schopen odpustit ani Adamovi a Evě. Podobně si bere na paškál Noa a potopu světa, kdy milující bůh nemilosrdně zničí svá stvoření. Přesto vyvolí některé k záchraně, konkrétně farmáře, který laicky splácá loď a bůh ho nechává plavit se bez mapy a zásob. Bůh sice zničil vše špatné, ale přitom zachovává veškeré škůdce lidí, zejména otravný hmyz roznášející choroby. Lidstvo, které stvořil k obrazu svému vůbec neustále trápí nejrůznějšími pohromami, které lidé, s boží pomocí, překonávají. Každý člověk má jinou povahu, danou bohem, ale boží zákon je pro všechny stejné a tak jeden zasluhuje trest a druhý chválu za něco, na čem nikdo nemá podíl, protože je to dáno od boha. Sám bůh ale svoje příkazy dané lidem nedodržuje a přesto, že vše předvídá, stvořil Adama a Evu, které potrestal. A v Novém Zákoně přináší bůh způsob, jak trápit člověka i po smrti, totiž peklem. Na nebesích byl Bůh nelítostný a krutý, když sestoupil na Zem jako Ježíš, změnil se ve svůj opak, ovládla jej láska a tak vymyslel peklo, ve kterém trest nezměrně převyšuje přestupek. V závěru autor popisuje hrůzy, které by nastaly, kdybychom se začali chovat doslovně biblicky ve smyslu Starého Zákona. Autor převážně bojuje s absurditami doslovného výkladu bible, trnem v oku mu je zejména neschopností Boha odpouštět a to, že Bůh lidstvo neustále trápí. Dílo stojí rozhodně za přečtení, obsahuje zajímavé pasáže, které ale asi dnes už nikoho nešokují.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Historie

Vydáno: , Práce
Originální název:

Letters from the Earth , 1962


více info...

Tvurce001
Tvurce001
06.02.2024 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších bibliček atheismu. A nadto skvěle napsaná. Děkuji pane Twaine. :-)

Any935
Any935
28.09.2022 5 z 5

Tak to jsem nečekala. Skvělá kniha, sice pár pasáží bylo trochu zdlouhavých, ale vřele knihu doporučuji.


sasa.chetan
sasa.chetan
24.05.2022 4 z 5

skvele satiricke dielo.
aj preklad je zaujimavy nie vzdy sa humorne podane dielo podri aj dobre pelozit.

666Jitka
666Jitka
12.03.2021 4 z 5

Jsem moc ráda, že jsem po této knize díky čtenářské výzvě sáhla. Mark Twain si bere na mušku bibli jako takovou, některé biblické události, křesťanství, přikázání a nakonec člověka "pána tvorstva". Kniha mě pobavila a musím říct, že s velkou částí vyřčeného souhlasím. Jak by dobrá satyra měla, nabádá tento počin člověka k zamyšlení.

Andi
Andi
26.01.2021 4 z 5

Dopisy kolegům andělům na nebesa. A další autorovy zápisky a ták. Až na ty dopisy se mi zdálo, že si všechno píše spíš pro sebe jako terapii proti lidské blbosti. Dílo berte s nadhledem, jde o autorův pohled na věc. Ale no jó ta slepá víra pánbíčkářů ... něco na tom je, že jo ...

LuciNka93
LuciNka93
29.11.2020 4 z 5

Mě osobně se nejvíce líbila první polovina knihy u který jsem se opravdu hodně nasmála. Druhá polovina mě tolik nebavila, protože se tam Mark Twain obrací na tamější myšlenkové vzory a zvyky které mi do dnes nic neříkají.

Lessana
Lessana
04.09.2020 4 z 5

Interesantné čítanie, len čo je pravda. Od Twaina som poznala len Toma Sawyera a Huckleberryho Finna, asi ako väčšina čitateľov. Pochvalnými komentármi som sa tu však inšpirovala a siahla aj po inom type textov tohto autora. Neľutujem, no zrejme som (u seba) nevystihla ten správny čas. Lewis, ktorého som čítala prednedávnom, nasadil latku s podobnou tematikou poriadne vysoko...
V každom prípade chápem autorovu potrebu vyrozprávať/vypísať sa z postrehov o svete, cirkvi a o človečenstve (a mnohokrát absurdite jeho uvažovania a konania). Oceňujem výber témy a Twainov štýl (na svoju dobu musela byť táto kombinácia nesmierne odvážna), jeho britký humor, ostrú satiru, kritiku cirkvi i ľudstva. Mal dar popísať dôležité veci trefne, bez servítky, no nie vulgárne, a zároveň vtipne. Občas vylúdil trpký smiech, skoro cez slzy. A trpké je rovnako poznanie, že sa (ním popisovaní) ľudkovia, motkajúci sa po Zemi, od jeho čias veľmi nezmenili...

Slovenka
Slovenka
17.08.2020

Mark Twain v tomto diele dokázal trefnou satirou otriasť najhlbšími základmi náboženskej morálky. Úspešne paroduje biblický mýtus o vývoji ľudstva pred potopou sveta a poukazuje na absurditu a protichodnosť Biblie. Kniha je zároveň alegorickou satirou na vývoj Spojených štátov, jej demokracie a tiež dezilúzia spoločnosti, v ktorej sa terčom posmechu autora stala morálka priemerného amerického meštiaka.

Hyacint
Hyacint
26.06.2020 3 z 5

Adam a Eva skvělí, Satanovy dopisy jakbysmet, plus ještě modlitby srdce a nejvyšší/nejnižší živočich, za to bych dal i pět z pěti. I proto, že text vyznívá hodně současně. Zbytek útlé knížky je spíše doplněn drobnostmi, které neurazí, ale já jsem se už moc nebavil. Takže tak tři a půl. Každopádně je škoda, že je Twain u nás trochu opomíjen, on to opravdu není jen Tom a Huck...

Worbitka89
Worbitka89
16.05.2020 5 z 5

Druhá ekniha, kterou jsem přečetla. Nechápu, že mě na ní dříve nikdo neupozornil. Tolik pravdy na tak málo stránkách, doporučeno celé lidské rase, aby se nad sebou rozesmála na začátku a zamyslela na konci. V době napsání to musela být velká odvaha.

broskev28
broskev28
19.04.2020 5 z 5

Rok prvního vydání 1909, nemýlím-li se. Mnohé již bylo mnohokrát, opakovaně řečeno, ale bez výsledku. Uplynula příliš krátká doba na to, aby se něco změnilo:

"Kdyby teď Eiffelova věž znázorňovala stáří světa, pak by vrstvička nátěru o rozloze špendlíkové hlavičky na samém jejím vrcholku představovala podíl člověka na celém tom stáří, a každý by si myslel, že tu věž vystavěli kvůli téhle vrstvičce. Předpokládám, že ano, ale nevím." (Byl svět stvořen pro člověka?)

"Člověk je jediný patriot. Uzavře se ve své vlastní zemi, pod svou vlastní vlajkou a opovrhuje ostatními národy a drží si s velkými náklady zástupy uniformovaných vrahů, aby uchvátili kusy země jiných národů a zabránili jim v uchvácení kusů své vlastní země. A v přestávkách mezi vojenskými kampaněmi si smývá krev ze svých rukou a propaguje bratrství lidí celého světa - hubou." (Nejnižší živočich.)

Naštěstí jsou tu i Satanovy dopisy, takže máme spoustu příležitostí k smíchu. Vyzkoušejte sami!

Lenka4
Lenka4
11.04.2020 4 z 5

Satanovy dopisy i deníky prarodičů jsou velmi zábavným příkladem toho, že ne všechno se má brát vážně a doslova. Anglický zápisník spíše zaujme ty, kteří popisovaná místa dobře znají.

Rihatama
Rihatama
28.03.2020 4 z 5

Prý úsměvné eseje. Prý satira. Miluju eufemismy. Katolickou církev a Boha Twain podrobuje ďábelské, pardon ďáblově sžíravé kritice. Boží dogmata a zákony cupuje na titěrné kousky a snaží se prokázat jejich absurditu. A jde mu to docela dobře. Sarkasmus, ironie, cynismus... ani nevím, čeho je v knize víc. Twain má na Boha fakt pifku a ať dle Bible udělal, co udělal, bylo to špatně, a to od samého počátku stvoření světa. Fakt dost špatně. Vlastně je to hodně vtipné. Pasáž, kde popisuje rozdílnou potenci mužů a žen stojí rozhodně za čtení. I když ne moc bohulibé. Na Bohu jednoduše nenechá nit suchou coby původce všech neřestí, nemocí a válek aj. aj. Bůh je prostě padouch, zlořád, pokrytec a vrah. A mnoho jiného. Noeho patálie jsou popsány brilantně. A Adamův deník? Dokonalá taškařice. Kapitola Nejnižší živočich je snad ještě lepší. Twain kritikou homo sapiens kritizuje právě a jedině Boha. No ano, jsou zde hluchá místa. Celkově nejde o právě sourodý počin. Ale vybrané kapitoly/dopisy to vyvažují.

"Ano, Noemova rodina byla zachráněna, ale nebyla na tom nijak slavně, protože každý její člen byl plný mikrobů. Plný až po kořínky vlasů, tlustý mikroby, obézní mikroby, nafouklý mikroby jako balón."

"Mezi živočichy je člověk jediný, který si pamatuje urážky a křivdy, úporně na ně myslí, čeká, až se mu naskytne příležitost a pak se za ně mstí."

"Podívejme se na člověka - na toho ubožáka. Je to živočich s parukou, s trepanovanou lebkou, s naslouchátkem, se skleněným okem, s lepenkovým nosem, s porcelánovými zuby, se stříbrnou průduškou a s dřevěnou nohou - kreatura pospravovaná a záplatovaná od hlavy až k patě."

Greenfingers
Greenfingers
11.03.2020 5 z 5

Naprosto skvělé! Úvodní povídka se stejnojmenným názvem nasadila knize laťku hodně vysoko. Satanovy dopisy jsou ze Země jsou sžíravou satirou pranýřující náboženství a jeho dogmata. Bible pohledem Twaina vychází jako neoriginální slepenec jen stěží uvěřitelných skazek.
Další povídky si také zachovávají vysoký standard. Deníky Adama a Evy (publikované i v jiných Twainových sbírkách povídek) nemají chybu. Považuji je za velmi osobité a zábavné.
Humor, satira, parodie - to jsou hlavní autorovy v boji proti nabubřelému povýšenectví, dogmatismu a falešné morálce.
Doporučuji všemi deseti!

kap66
kap66
06.01.2020 5 z 5

Ošemetná věc! Napsat, jak jsem se nahlas smála u sarkastických Satanových dopisů či se usmívala u velmi laskavého až něžného popisu soužití Adama a Evy, aniž bych se dotkla citů věřících? Jenže mě to opravdu zajímalo i bavilo, stejně jako mě bavil Monty Pythonův Život Briana a Lister-Cloister ("Hle, zavedu vás na Fušál…") v Červeném trpaslíkovi nebo mě zajímalo Poslední pokušení Krista. Už jsem dost stará na to, abych si mohla dovolit být nedůvěřivá vůči tabu v čemkoliv, takže i v uchopení bible, říkám si. Zkrátka: Twainova knížka je "proklatě lidsky" humorná (vypůjčila jsem si z doslovu), mile i ostře - obojí ve vztahu k výkladu bible i k člověku, což vlastně těsně souvisí. Myslím, že Stvořitel to unese :-).

hermína14
hermína14
15.10.2018 4 z 5

Smích v první části vystřídalo lehké mrazení (Twain se s nikým nepáře) a skončila jsem s vážnou tváří, neb "člověk je jediný krutý, hrabivý, pomstychtivý tvor bez rozumu...", což bylo experimenty v kapitole poslední dokázáno:)...no, moudrý nadhled a sžíravá satira...

whack
whack
15.09.2017 4 z 5

„...ľudstvo sa rozrastalo a rozrastalo a dosiahlo počet niekoľkých miliónov. No Boh sa v ľuďoch sklamal. Znepokojovala ho ich morálka, v niektorých ohľadoch nebola o nič lepšia ako jeho. Ba ľudia napodobňovali jeho mravy až nelichotivo verne. Boli to veľmi zlí ľudia, a keďže nevedel, ako ich napraviť, múdro sa rozhodol, že ich zničí. Toto je jediná naozaj osvietená a znamenitá myšlienka, ktorú mu Biblia pripisuje.“

Listy zo Zeme, to je vlastne iba prvá kapitola tejto knihy, nemá viac ako 49 strán. Čítala sa mi dobre, je to o tom, ako kedysi bol Satan za svoje poznámky na nejaký čas vyhnaný z nebeských kruhov a keďže vo vesmíre nemal čo robiť, išiel sa pozrieť na Zem, kde práve Stvoriteľ vytváral život. Čudoval sa, ako ľudia ponímajú pojem „Boh“ a preto zaznamenával ich činy do svojich listov, ktoré posielal hore. Alternatívny (svojvoľný) preklad tejto kapitoly vyšiel v samostatnej knihe „Satanove listy“ vydavateľstva Eko-konzult.

Ďalších asi 100 strán knihy (v slovenskom vydaní) so Satanovymi listami nesúvisí, tieto kapitoly som skôr prelistoval, nebavili ma. Prakticky, s jeho listami už nesúvisí celý zbytok knihy, no predposledná kapitola „Prekliate ľudské pokolenie“ stála za to rovnako ako tá prvá.

„Mnohí ľudia vedia rozmýšľať, ale v náboženských otázkach túto schopnosť nikto neuplatňuje.“

pepa4081
pepa4081
05.02.2017 4 z 5

Netuším, jak mi mohl ujít tak skvělý spisovatel, jakým byl Mark Twain. Náhodou jsem sáhl po téhle jeho knížce povídek a už jsem polapený a nedám si pokoj, dokud nepřečtu celé jeho dílo. Styl mi připomíná nejvíc mého oblíbeného Stephena Leacocka. Úžasný britský humor bez chvilky nudy. První Část je víceméně parodií na biblické příběhy, druhá na evoluční teorii. Autor vše převrátil naruby a je to velmi vtipné, ale po zamyšlení i VELMI PRAVDIVÉ. Vrcholně uspokojivé.

regenka
regenka
09.02.2016 4 z 5

"Některé moje experimenty byly docela pozoruhodné. Při čtení jsem narazil na případ, který se stal před mnoha lety. Několik lovců uspořádalo na našich Velkých planinách lov na bizony pro pobavení nějakého anglického lorda - jednak proto, aby ho pobavili, a jednak proto, aby opatřili čerstvé maso pro jeho spižírnu. Bylo to pěkné povyražení. Pobili dvaasedmdesát těchhle obrovských zvířat, část jednoho z nich snědli a ostatních jednasedmdesát nechali shnít. Abych určil rozdíl - jestli nějaký existuje - mezi anakondou a lordem, zařídil jsem, aby do klece anakondy přivedli sedm telat. Vděčný plaz okamžitě jedno z nich uchvátil a polykal a pak spokojeně ulehl. Dál už o telata neprojevil žádný zájem ani náznak, že by jim chtěl ublížil. Opakoval jsem tento pokus s dalšími anakondami. Výsledek byl vždycky stejný. Potvrdila se skutečnost, že rozdíl mezi lordem a anakondou je v tom, že lord je krutý, kdežto anakonda nikoli."

MaxQ
MaxQ
01.09.2015 2 z 5

Jako věřícímu člověku se mně tato kniha nehodnotí lehce. Problém je evidentně v tom, že Twain bere doslovně Starý zákon a zesměšňuje jeho absurdity, přitom neznám nikoho, kdo by SZ bral ještě dnes doslova. Bible je především legenda, ne popis historie, což tvrdí sama církev. Nevím, jak SZ společnost brala před sto lety, kdy byla tato kniha napsána. Je možné, že existovalo plno věřících, kteří doslovnost bible tvrdě a fanaticky hájili a pak bylo napsání této knihy opodstatněné. Ale dnes bych odpůrcům církve doporučoval jinou literaturu.
Mimochodem, křesťanství staví především na Novém zákonu a o tom by šla podobná kniha napsat velmi těžce.