Dopisy poslance bavorského zemského sněmu

Dopisy poslance bavorského zemského sněmu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112434/dopisy-poslance-bavorskeho-zemskeho-snemu-112434.jpg 5 5 2

Vynikající německý satirik, spolupracovník proslulého týdeníku Simplicissiimus, napsal v této knížce jednu ze svých nejlepších. Je to fingovaná korespondence bavorského poslance-sedláka, vychytralého primitiva vyslaného do sněmu klerikály. Autor v ní rozpoutává pravý ohňostroj vtipných nápadů, aby nemilosrdně tepal jak je, tak ty, kdo jim poslušně a tupě slouží. Dílko je neodolatelné také jazykem, jímž je psáno.... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Brief wechsel eines bayerischen Landtagsabgeordneten , 1909


více info...

Přidat komentář

kralika
25.01.2018 4 z 5

Portrét poslance křesťansko-katolické bavorské strany - primitiva roznerovského typu, který "musí vládnout", ale absolutně nemá páru o co vastně jde, co má dělat, jak to má dělat a proč. Proto dělá jednu volovinu za druhou, a když něco opravdu řeší, jde doslova o ptákoviny (ftákoviny). Těch sto let se na humoru podepsalo, ale na poslání této satiry se nezměnilo nic. Stále velmi aktuální.
Jo, a poklona panu překladateli. Přeložit do češtiny bavorský dialekt protkaný pravopisnými chybami byla jistě ohromná výzva!

"Milá Maryšo já jsem nakonec přece jenom na tó zem naplul, protože to ináč nešlo a ten druhé pán zvolal pruvodčiho a pré esli se to muže, ale pruvodči si na mě netrófal dyž su poslanec."

"Milá Maryšo, ono to vládnuti nebévá pořát pěkny, kolikrát to člověka aji dožírá dyž negdy ani nevi co po ňem doopravdi chcó, protože to vijó jenom ti hlavoni ale dyž vozim ten hnuj tož vim co chcu a žádnimu po tem nic néni a mužó mňe všeci polóbnót v kapcu..."

de_baques
17.07.2015 5 z 5

Jednoznačně doporučuji, jedna z nejvtipnějších knih co jsem kdy četl. Výborné je i rozhlasové zpracování.


Autorovy další knížky

Ludwig Thoma
německá, 1867 - 1921
1966  92%Dopisy poslance bavorského zemského sněmu
1941  0%Všivák Ludva a teta Frída
1916  %Zápisky uličníkovy

Kniha Dopisy poslance bavorského zemského sněmu je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst6x