Dopisy Milady Horákové z pankrácké cely smrti

Dopisy Milady Horákové z pankrácké cely smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241293/bmid_dopisy-milady-horakove-z-pankracke--241293.JPG 5 58 11

Publikace představuje 10 dopisů, které Milada Horáková napsala ve dnech 24- až 27.června 1950 svým blízkým z cely smrti. Poslední dopis napsala 3 hodiny před popravou.

Přidat komentář

kristyna.havlov
17.04.2024 5 z 5

Není co dodat. Opravdu dojemné dopisy, co napsala Milada svým nejbližším. Při poslechu audio knihy jsem měla knedlík v ruku, tohle nejde ani popsat slovy, to se musí opravdu přečíst/poslechnout.

Limonadovyjoe
13.07.2023 5 z 5

Dá se vůbec rozloučit s životem na několika listech papíru? Miladě Horákové se to povedlo v deseti dopisech věnovaných otci, manželovi, dceři, příbuzným a přátelům. Není to patetické loučení plné pláče. Je to neskutečně inspirativní a dojemné čtení plné krásných a laskavých slov, rad a obrovského klidu a smíření. Milada Horáková opravdu odešla s hlavou vztyčenou a s klidem v duši.
Moc mě mrzí, že dopisy byly vydány dceři až o 40 let později a k většině se taky poslední slova rozloučení nedostaly.

Čteno jako brilantně podaná audiokniha.


E_Lan
15.01.2021 5 z 5

Neskutečné dílo! Měl jsem trochu pochybnosti jestli mi vstup do posledních slov této neskutečné ženy přinese něco zajímavého a nepůjde jen o rozloučení se životem a blízkými. Až snad na jeden dopis je to ale vynikající předání vědomostí a rad na své nejbližší. Tolik moudrosti v tolika málo slov, neskutečné obdivuhodné množství životních zamyšlení a moudrostí. Vynikající, podle mě povinná četba.

Lenny.Wolf
06.07.2020 5 z 5

Milada byla velmi statečná a inspirativní žena. Její příběh by měl znát každý a tohle bych povinně pouštěla ve škole, aby se stále připomínalo, jakých zvěrstev byl schopný komunistický režim. Dlouho budu mít její slova v hlavě.. byl to velmi silný zážitek tato kniha.

Jane89
28.02.2020 5 z 5

Tohle se vážně nedalo přečíst bez slzy ... M. Horáková - hrdinka. Všechno, za co bojovala, bude mít smysl po několik dalších generací. Její poslední slova blízkým byla srdcervoucí, cítila jsem neskutečnou bezmoc a nespravedlnost za to, co člověk dokáže udělat člověku - člověku čistému, laskavému, inteligentnímu, úžasnému - přesně takovému jako byla MH.

Rihatama
23.02.2020 5 z 5

"Pozlátko se někdy tak oslnivě leskne.... někdy dokonce se tak lstivě zablyštilo, že člověk upustil z ruky již uchopené ryzí zlato a sáhl či pachtil se po pozlátku."

Od prvních řádků je z doktorky Horákové cítit nesmírná odvaha a síla. Žít a život milovat za jakýchkoli okolností. Nelze si přitom nepřipomenout ty, kteří svůj život dobrovolně ukončí, když mají pocit, že už pro ně ztratil smysl. Horáková dokládá, že smysl svému životu dáváme jen my sami. Nakonec všechno musí jednou skončit... ale kdo se s ním a se svou rodinou a přáteli dokáže tak vřele rozloučit, jako právě Milada Horáková? Kdo v okamžicích blížící se smrti myslí víc či pouze a jedině na své blízké, a ne na sebe?

Více než obžaloba zvráceného komunistického režimu, více než ukazování prstem, Horáková vzpomíná a loučí se v dopisech rodině s takovou pokorou a láskou, s tak upřímnou omluvou svým blízkým, že jeden až přestává dýchat. A tak režim, který se chtěl zbavit nepohodlného kverulanta, pomohl odhalit světu hloubku a sílu oné bytosti, kterou se pokoušel zlomit a kterou musel zavraždit, protože neuspěl. Komunisté tak bez skrupulí dokonali to, k čemu nedospěli nacisté. A to jsem si myslela, že si jsou rovni...

Mimochodem, jednotlivé dopisy je lepší si dávkovat. Jinak hrozí, že vás spláchne tsunami emocí. Člověku to zpočátku nedojde, ale ani první vlna tsunami ze série nebývá tou největší a nejsilnější.

Safira7
30.01.2019 5 z 5

Velmi emotivní záležitost.

chamyl
26.11.2018 5 z 5

Dechberoucí statečnost a obdivuhodná inteligence, tváří v tvář smrti přecházející v nadčasovou moudrost. Paní Milada Horáková v nejtěžších chvílích osobně. Už chápu, proč se jí komunisté tak báli.
Přeji nám více takových dam.
Nezapomínejme na tyto hrdiny.

Damato
13.11.2018 5 z 5

Po předchozích komentářích asi nemá cenu cokoli dodávat. Jen mě tak napadlo, kolik z nás jednou ..."před soudem svého svědomí obstojí"

Paulus.1987
05.07.2018 5 z 5

Minulý týden jsme si připomínali 68 let od smrti JUDr. Milady Horákové. Ve stejný den prezident republiky jmenoval vládu, která se s největší pravděpodobností bude opírat o důvěru strany, která doktorku Horákovou poslala na smrt. O tři dny později zemřela JUDr. Dagmar Burešová, která se významně zasadila o nalezení a předání dopisů Milady Horákové jejich adresátům. To jen tak na úvod.

Už dříve jsem uvažoval nad tím, čím si Miladu Horákovou připomenout, jak se o ní něco dozvědět. Literatury faktu o jejím životě a smrti je jako šafránu, filmu jsem s ohledem na vesměs negativní recenze nevěnoval pozornost. Sáhl jsem tedy po jejích dopisech z pankrácké cely smrti. Člověka přece jen nejlépe poznáte z jeho vlastních slov.

Jako první mě napadlo srovnání s Husovými listy z Kostnice. Na rozdíl od nich jsou dopisy Milady Horákové ryze osobního charakteru. Pisatelka v nich vystupuje nejen jako sestra, dcera, matka, snacha, manželka a přítelkyně, ale především jako žena plná citu a lásky. Kromě samotného loučení se svými blízkými Milada Horáková ve svých dopisech také v několik náznacích vyjadřuje, jak zásadní je pro ni otázka svědomí. Patrně nejvíce mě zaujal dopis adresovaný dceři Janě, který má v sobě sílu oslovit všechny mladé lidi. Umím si ho představit zarámovaný a pověšený ve školních třídách.

Nechci tu opakovat již tolikrát opakovaná slova "musíme si připomínat" a "nesmíme zapomenout". Připomínat a nezapomínat se totiž dá i pouhým listováním v kalendáři, což nestačí. Já bych k tomu spíše dodal "musíme následovat". Slovy Milady Horákové konkrétně "planout také pro širší a větší věci než jen osobní a rodinné".

Na závěr chci přidat ještě tento citát:
"Nelitujte mne! Žila jsem krásný život! Svůj trest nesu odevzdaně a podrobuji se mu pokorně, před soudem svého svědomí jsem obstála a doufám a věřím a modlím se za to, abych obstála i před soudem nejvyšším, před Bohem."

Jana283
08.11.2017 5 z 5

Po shlédnutí kontroverzního snímku Milada, který se na čsfd zmítá mezi ohodnocením 5 hvězdami a odpadem, jsem se potřebovala Miladě přiblížit a sáhla jsem pro tento útlý leč mnohokrát čtený svazek. Neznám člověka, který by své svědomí a povinnost tak dokázal povýšit nad vlastní potřeby a touhy. Vždy čestná, stojící si za svými názory... až na smrt. A zároveň milující, láskyplná, vřelá. Tak jí to alespoň teď "opepříme", když už se nemůže bránit . Češi hrdiny nepotřebují a nesnášejí. Paní Milado, kdyby nic jiného tak z těch vroucích řádků si odnáším: Žila jsem tak, abych měla čisté svědomí... Nic víc si pro svůj život nepřeji.

Štítky knihy

dopisy stalinismus 50. léta 20. století politické soudní procesy Milada Horáková, 1901-1950 totalitní režimy zločiny komunismu třetí odboj (protikomunistický, 1948-1989) komunistický režim

Autorovy další knížky

Milada Horáková
česká, 1901 - 1950
2012  97%Dopisy Milady Horákové z pankrácké cely smrti
1990  96%Dopisy Milady Horákové

Kniha Dopisy Milady Horákové z pankrácké cely smrti je v

Přečtených75x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených10x
Knihotéce20x
Chystám se číst45x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x