Dopisy Děda Mráze

J. R. R. Tolkien

Dopisy psané typickým třaslavým písmem a končící podpisem Děda Mráze přicházely dětem J. R. R. Tolkiena každé vánoce počínaje rokem 1920, kdy byly nejstaršímu synu Johnovi tři roky. Ze skromných počátků se postupně vyvinuly v podrobná líčení Dědova domu, jeho přátel a veselých i dramatických událostí, k nimž v uplynulém roce došlo na severním pólu, a obsáhly mnoho dalších postav – Dědova věrného druha Ledního medvěda a jeho dva synovce, sněžné elfy, trpaslíky i dotěrné skřety, skrývající se v jeskyních pod Dědovým domem. Výběr z těchto okouzlujících dopisů, jež Johnovi a dalším třem Tolkienovým dětem chodily více než dvacet let, včetně reprodukcí barevných ilustrací a obálek k nim obsahuje tento svazek, připravený k vydání autorovou snachou Baillie Tolkienovou.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1995 , Mladá fronta
Originální název: The Father Christmas Letters, 1993

Komentáře knihy Dopisy Děda Mráze

Hor89
12.02.2026

Krásně zpracovaná kniha (mám limitovanou verzi od Arga) obsahující fiktivní dopisy Otce Vánoc Tolkienovým dětem. Nejstarší dopisy mě moc nezaujaly, ale postupně se z nich stávají krátké humorné pohádkové příběhy doplněné spoustou autorových kreseb. Cca od čtvrtiny mě kniha opravdu bavila, překladu nové verze od Arga nemám co vytknout (na rozdíl od původního vydání z roku 1995 - to nedoporučuji).

Moonlight221
04.01.2026

Knihu miluji já i dcera. Dokonce mě tímto pan Tolkien inspiroval ke psaní dopisů od fiktivních postav před Vánoci, které adresáty snad až dojímají. Čirá nostalgie

lilites
30.12.2025

Jak nejlépe zakončit rok, než s knihou, která zahřeje v srdci. Tolkienovy dopisy otce Vánoc, takovou knihou je..

Tyto dopisy psal postupně svým čtyřem dětem od r. 1920, kdy bylo jeho nejstaršímu synovi Johnovi 3 roky, až do r. 1943 kdy postupně vyrostla z kouzelného světa i nejmladší dcera , tehdy čtrnáctiletá, Priscilla.

Je z toho cítit nesmírná láska a nostalgie a samozřejmě úžasná fantazie samotného autora.

Setkáváme se zde se střípky života otce Vánoc a jeho pomocníků, ledního medvěda, tajemníka Ilberetha, medvíďat Paksu a Valkotukka, všech elfů, sněžných dětí atd.. samozřejmě nechybí ani tvrdé boje se skřety..

Několik dopisů je doplněno i nádhernými kresbami autora..

Krásná kniha pro krásný čas...

Knihotyna
25.12.2025

Na tuhle knihu jsem narazila náhodou, když jsem projížděla vánoční četbu naší knihovny - no bylo tam slovo "Vánoc" - tak jsem si říkala, že to musím zkusit!

A byla jsem totálně v šoku, jak krásná kniha je! Jedná se o přepisy dopisů, které psal J. R. R. Tolkien jako Otec Vánoc svým dětem. Krom přepisů jsou zde i fotografie původních dopisů, obálek a kreseb, které Otec Vánoc dětem maloval!

Krásné dětství, krásné vzpomínky, neuvěřitelná kreativita a představivost! Od příběhů, které Otec Vánoc a jeho pomocníci zažívají až po písmo, které má každý jiné - skvost v rodinném archivu a díky vydání ne jen v něm! :)

Svatoslav
22.12.2025

Klenot, který je třeba si šetřit na vánoční svátky. Z každého dopisu je cítit nefalšovaná otcovská láska a něha.
Nebyl by to ovšem Tolkien, aby z toho nečišela lingvistická preciznost a cit pro postupné budování fikčního světa.
Těším na další advent, abych se mohl prostřednictvím Tolkienovo dopisů přenést zpátky do dětství, kdy o kouzla nebyla nouze a naděje číhala na každém rohu.

85098211
22.12.2025

O těchto dopisech se dá napsat jen jedno: jsou překrásné, citlivě napsané a nadčasové. Autor je svým dětem psal během poměrně dlouhé doby, proto se v nich odráží nejen běžný život, ale také léta válečná. Ani nějak nevím, co bych měla ještě napsat dál, někdo zde z dopisů cituje, ale toho já se zdržím. Knihu tedy už jen stručně ohodnotím plným počtem a doporučuji všem bez rozdílu věku!

bookcase
19.12.2025

Prostě kouzelné, milé, hravé, vánoční.

Kokoska92
26.11.2025

“Předpokládám, že John ještě naposledy vyvěsí punčochu, i když je mu už přes 14; já ale na lidi nezapomínám, ani když z punčoch vyrostou, tedy dokud nezapomenou na mne.“

Milé a dojemné dopisy, které psal pan Tolkien svým dětem každý rok jako Otec Vánoc, mi při čtení doslova naplnily srdce radostí. Z knížky se člověk dozví nejen něco málo z autorova soukromí, ale také o době, ve které žil. Musím říct, že každému dítěti na světě bych přála takového tatínka, jakým byl pro své děti právě Tolkien.

ornemalin
24.01.2025

Tak třeba ten z roku 1926:
"Třesu se letos víc než obvykle a může za to medvěd! Byla to největší rána na světě a nejpříšernější ohňostroj, jaký kdy byl. Severní pól ZČERNAL, všechny hvězdy vypadaly ze svých míst, Měsíc se zlomil na čtyři kusy a člověk z Měsíce mi řachnul na zahradu. Spořádal půlku mých vánočních čokolád, než prohlásil, že už je mu líp, a vylezl zpátky nahoru spravit Měsíc a uklidnit hvězdy. Pak jsem zjistil, že se mi utrhli sobi. Běhali po celém okolí, zamotávali otěže a provazy a trousili dárky. ..."
(ten otřesně roztřesený rukopis D.M., jeho obrázky, obálky dopisů a známky ale uvidíte až v knize)

Knižní střípky
16.01.2025

Krásné to bylo, bylo mi s DOPISY OTCE VÁNOC moc hezky. Ukládám do knihovny k dalším vánočním knihám a myslím si, že mám k dispozici další z vánočních stálic, ke kterým se budu pravidelně vracet.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

Laxik
12.01.2025

Odteď čtu každé Vánoce aspoň kousek.

drakamena
06.01.2025

Vím, že to účelem knihy nebylo, přesto mě rozbrečela. Co všechno Tolkien pro své děti dělal. To, jak postupně vyrůstaly a přestávaly Otci Vánoc psát. Dopisy z období druhé světové války. A pak poslední dopis na rozloučenou Priscille. Brečela jsem jak želva ;_;

SilviiM
01.01.2025

Nádherná kniha, která je v této hektické době pohlazením po duši.

Nawim
27.12.2024

Nádherná kniha, nádherně zpracovaná. Je pohlcující pozorovat vývoj dopisů v čase, přibývající postavy a rozrůstající se příběh, který na sebe navazuje a nezůstává jen epizodními vánočními pozdravy. Ke konci se člověka měkce byť zřetelně dotkne i otisk probíhající války, až jsem zalapal po dechu, když mi došly souvislosti. Zmínky o ní nejsou nepatřičné, naopak, bez nich by dopisy zůstaly pohádkou, zatímco jejich přítomnost obrací člověka do života a příběhu vdechuje opravdovost jaká je typická pro Pána prstenů.
Nakonec člověka napadne: a proč vlastně ne? - Kniha není příběhem velkého autora prvoplánově určeného k vydání, ale putováním po stopách otcovské lásky - a tak vlastně inspiruje a povzbuzuje, že podobné příběhy svým dětem, by mohl vyprávět každý z nás.

Mermaida
21.12.2024

Krásná kniha - zaujal mě obal knihy i ilustrace v ní.
Bylo to nenáročné čtení plné vánoční atmosféry. Líbilo se mi pojetí knih a styl psaní. Kniha je spíše určena pro děti, ale i dospělý si v ní najde své a k tomuhle vánočnímu období je tou pravou odpočinkovou knihou.

// ČV 2022 = Kniha autora, který prožil 1. světovou válku

1Klárka1
22.11.2024

Obal knihy „Dopisy Otce Vánoc“ ma okamžite uchvátil – je taký jednoduchý a zároveň tak čarovný, presne ako Vianoce samé. Keď som sa ponorila do jej strán, pocítila som teplo a nostalgiu týchto krásnych sviatkov. Prekrásny príbeh, ktorý prichádzal každoročne v období Vianoc, ma veľmi potešil. Čítanie týchto listov, ktoré Tolkien písal svojim deťom od roku 1920 do 1943, mi otváralo dvere do jeho rodinnej intimity a fantazijného sveta.

Spočiatku sa mi zdalo, že ide len o milý vianočný príbeh, ale čím viac som sa do toho ponárala, tým viac som si uvedomovala, aké to bolo geniálne. Počas 23 rokov, každé Vianoce, sa príbeh o Otcovi Vianoc znovu oživil a dostal nové dimenzie. V každom liste som objavovala nielen túžbu po magických chvíľach, ale aj lásku a snahu otca, ktorý sa snažil spríjemniť svojim deťom sviatky. Tieto dopisy sú cenným pokladom, ktorý mi pripomína, aké silné sú rodinné putá a ako malé čaro dokáže urobiť svet krajším.

Odporúčam túto knihu všetkým, ktorí hľadajú kúzlo Vianoc a zároveň chcú nahliadnuť do duše jedného z otcov modernej fantasy.

Ellissabeth
08.11.2024

Naprosto nádherná kniha. Příběhy jsou moc milé a krásné. Je nádherné v dopisech vidět vývoj jeho ostatních příběhů...

Vanocni_skritek
29.07.2024

Krásná kniha, leč místy bolavá, pokud znáte Tolkienuv osobní příběh a vnímáte přicházející válku. Příběhy, ilustrace, autorův neobyčejný svět a vlastní jazyk, to vše v nádherné sbírce o čase vánočním. Něco, co si ráda přečtu znova a co rozhodně hodlám číst mému synovi.

Hema
21.03.2024

Jsem překvapená, Tolkien se mi vždycky četl obtížně, ale toto je něco docela jiného. Milé, laskavé plné emocí. Je to především o vztahu rodičů k dětem. O tom, co jsou schopní ovlivnit. Dojemné.

Kopta
04.02.2024

Pro fanoušky Tolkiena povinnost. Vlastně spíše taková roztomilá myšlenka v knize, která je hezká k přečtení k nějaké milé ukázky otcovství a láskyplnosti k dětem.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi