Dopisy

Dopisy https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245872/bmid_dopisy-245872.jpeg 5 2 2

Obsahuje celkem 130 dopisů – jednak císaři Traianovi a jeho odpovědi, a také dopisy běžného života přátelům, politikům včetně dopisů úředních a politických.

Přidat komentář

sika444
20.06.2023 4 z 5

Pozoruhodné. Vhled do myšlení příslušníka římské elity přelomu 1. a 2. století. Velmi zajímavé jsou popisy Pliniových vil, přírodních krás, vzpomínky na výbuch Vesuvu roku 79. Jak myslel tento rétor a milovník života? Jaké byly jeho vztahy? Dopisy jsou stylizované, věděl, že budou zachovány pro budoucí generace. Velmi mu záleželo na tom, aby po něm zůstala v dějinách stopa. A z toho, na čem si tolik zakládal, se přitom dochoval zlomek, totiž z jeho slavných řečí.
V závěru knihy je zařazena korespondence s císařem Trajánem. Právě v tomto kontextu jsou zajímavé i Pliniovy poznatky o křesťanech, které tak snadno posílal jako císařský legát s prokonzulskou pravomocí v Bithýnii na smrt. Pokládal je za spiklence proti státu, kterých bylo zřejmě po Domitianově hrůzovládě hodně.

BGolias
18.04.2020 5 z 5

Dopisy jsem si zamiloval a četl si je několikrát. Je to v podstatě autentický náhled do prvního století našeho letopočtu. Života nám už tak vzdáleného, že si ho ani neumíme představit a přesto skrze tyto dopisy tak blízkého a reálného, až vám přijde, že cestujete časem. Dopisy navíc jsou velice zajímavé, nejen historicky, ale filozoficky. A jako bonus se tu nachází dvě ceněná svědectví (a jediná) o zkáze Pompejí. Vřele všem doporučuji sehnat. 95%