Dopis z Yorku

Dopis z Yorku https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304257/mid_dopis-z-yorku-fj8-304257.jpg 2 12 5

Dokumenty nalezené v anglickém Yorku vrhají nečekané světlo na klíčové okamžiky české historie… Vše začíná u rektora pařížské Sorbonny jménem Adalbertus Ranconis de Ericinio – neboli Vojtěch Raňkův z Ježova. V důmyslně vystavěném příběhu se střídají kapitoly ze 14. století s dobou normalizační, kdy už jen dopis ze zámoří mohl vzbudit podezření a zájem státní bezpečnosti. Detektivní thriller připomínající slavnou Šifru mistra Leonarda je plný napětí a překvapivých odhalení.... celý text

Přidat komentář

Tejeja
31.03.2020

Dojem z knihy? Jsem ráda, že to mám za sebou. Asi tak. Historii mám ráda, spíš tu vzdálenější (v této knize husitskou) než tu nedávnou (z dob komunismu). V Dopisu z Yorku se prolínají obě a to způsobem nesourodým, který se ani na konci knihy nesetká...pravda je to první část, přesto bych u samostatné knihy čekala nějaké uzavření i kdyby byl konec otevřený. Ale vzhledem k tomu, že kniha vlastně nemá žádný děj, není se čemu divit. Nebýt čtenářské výzvy a svého zvyku knihy neodkládat, nedočetla bych... A přitom autor psát umí, jen by to chtělo řád, hlavu a patu.

Alma-Nacida
10.06.2018 2 z 5

Za mě naprosto nesnesitelná forma útržkovitého přeskakování, která jinak dobré knize hodně ubírá na čtivosti. Možná se to ke konci i zlepšilo, možná ne, nevím, protože jsem nedočetla.


bilamyska
28.05.2018 4 z 5

Knihu jsem si vybrala jako thriller odehrávající se v Yorku. Ani jedno kniha nesplnila. Ale nevadilo mi to, protože i poklidné historické romány mám ráda a jinak bych se nejspíš ke knize nedostala.
Propojení dvou rovin bylo zajímavé. Ke konci možná už příliš natahovaná rovina autorova, odbíhající mimo téma.
Hlavního hrdinu jsem si nezamilovala, ale historická část byla o to lepší. Hemžící se velkými jmény a charaktery. Je těžké jim fandit, když víte, jak to dopadne. Ale kdyby historie byla jiná, my bychom nebyli, tím kým jsme, a proto jsem jejich linii sledovala s velkým zájmem a nemohla jsem knihu odložit.
Knihu jsem dočetla spokojená z obohacení o zajímavý kus historie. Zklamalo mě zjištění, že se jedná jen o první díl a nemožnost zjistit, jestli nějaký druhý díl bude.
Těžko říct, jestli dokumenty a příběh autora je skutečný, ale nic není nemožné, a také doufám, jako milunka21, že se to jednou vyjasní :)

alabra
02.01.2017 2 z 5

Propojení událostí docela nedávno minulých s kořeny husitství. Zajímavé spojení. Dál už kniha nestála za čas s ní ztracený. Jen málokdy nedočtu rozečtenou knihu, tady jsem se musela přemáhat, popoháněla mě víra, že se objeví vyústění, které vše propojí. Marně, zmatek nad zmatek, nemělo to hlavu ani patu.

milunka21
22.07.2016 5 z 5

Dostala jsem mnohem víc, než jsem čekala.Tato kniha vás donutí přemýšlet a hledat.Autor je mi naprostou záhadou a doufám, že jednou vyjde na světlo kdo to je i dokumenty, díky kterým vznikla tato kniha.Je čtivá a chytlavá a je podle skutečnosti.Rozhodně doporučuji.