Donské povídky

Donské povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24694/donske-povidky-24694.jpg 4 26 6

Kniha je souborem povídek z oblasti Donu, které popisují charakterové vlastnosti a chování donských kozáků. Šolochov ve všech jeho dílech také velmi barvitě popisuje oblečení donských kozáků, jejich nářečí a v neposlední řadě krajinu v oblasti Donu. Šolochov ve svých povídkách vyjadřuje svůj postoj k revoluci, přičemž v jeho díle ani jednou není ústřední postavou, jež by stála proti Revoluci, mladý člověk. Šolochov sahá do nejžhavějšího středu událostí, nevyhýbá se ničemu, ani hrůze, ani strachu a už vůbec ne smrti. Líčí skutečnost bez příkras a zamlčování. Důkazem toho všeho je většina jeho povídek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Rannije rasskazy , 1925


více info...

Přidat komentář

eraserhead
23.10.2023 4 z 5

I když se odmyslí to propagandistické zaměření, pořád jde o formálně a stylisticky hezky napsané dobové příběhy.

Jrsnbl
06.11.2022 5 z 5

Tak tohle byl absolutní masakr. Chladné příběhy z dob nám vzdálené nás nutí zamyslet se nad tím, do jaké míry nás vůbec politika ovlivňuje. Šolochov se zaměřuje na osudy venkovanů, které rozděluje jejich vztah k Říjnové revoluci. Kdysi milí sousedé se stali ze dne na den nepřáteli a dialog rázem nahrazuje kudla.

Něco tak drsného jsem dlouho nečetl. Povídka Červotočina mě obzvlášť dostala na kolena tím, jak byl její konec absolutně nepředvídatelný. Nebo respektive předvídatelný byl, ale člověk si jej nechtěl připustit.

Donské povídky doporučuji přečíst všemi deseti!


žlučníkář
22.11.2020 4 z 5

Tuhle jsem v Albertu u kasy viděl zaparkovanou kozáckou vodku za směšnej peníz. Hele jestli kozáci tohle pijou bez džusu, tak to musej bejt vostrý hoši. V týhle brožuře se o nich píše, tak jsem to trošku prověřil.
Hele fakt vostrý jsou a v každý povídce zjistíš, že se nebojej někoho sejmout na jakejkoli způsob a je fuk, jestli jde o vlastní rodinu. Jedem, nebo serem, to je úplně jedno. Taky se úplně přesně neví, jestli jsou lepší rozdíly mezi lidma, prachy, popové, statky, nebo třeba Lenin. Je to kolikrát takovej spor, že z toho jde skoro pokaždý někdo pod zem. Co je dobře, to neni jasný. Furt se dřepí na schůzi a prd z toho.

Kdyby se víc věnovali tý vodce, bylo by to možná doma lepší. To by se třeba jenom dalo starý pár facek. Ale i tak to šlo hezky až na konec, a to bez nudy vážení.

haki34
26.11.2016 5 z 5

navrat k tichemu Donu....90%...široka ruska duše, široka jako step...

Franc
10.04.2016 5 z 5

Krásné vyprávění, tragické, smutné příběhy lidí, kterým do života nemilosrdně zasáhl běh dějin.

Kniha je historickým obrazem doby, kdy bezpráví a beznaděj kráčely ruku v ruce s nadšením a vírou v lepší zítřky.

Autor nestraní ani jedné ze stran. A právě díky této nestranosti vyzní tragičnost jednotlivých příběhů silněji.

vitavita
31.05.2012

Povídky o kozácích jsou výstižné, citlivé bez politiky ...

Autorovy další knížky

1960  79%Osud člověka
1952  92%Tichý Don
1950  70%Rozrušená země
1962  71%Azurová step
1967  82%Donské povídky

Kniha Donské povídky je v

Přečtených37x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst9x