Domy pana Sartoria

Domy pana Sartoria https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429964/bmid_domy-pana-sartoria-Ts6-429964.jpg 5 1 1

Naivní hrdina hry, mladý lékař Trench je pohoršen, když zjistí, že jmění jeho snoubenky Blanche Sartoriové pochází z nekalých zisků jejího ovdovělého otce, který v sešlých domech na periférii vybírá přemrštěné nájemné. Když však zjistí, že i jeho bezpracná renta pochází z kapitálu, který do Sartoriova podniku vložila jeho rodina, změní názor a zapojí se aktivně do podnikání svého tchána. Stává se tak ideálním manželem pro jeho přitažlivou, ale i dravě živočišnou dceru. Shaw tak poukazuje na souvislost sexuální přitažlivosti a moci peněz. (Zdroj: Wikipedia)... celý text

Divadelní hry
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Widowers' Houses , 1892


více info...

Přidat komentář

JulianaH.
04.01.2020 5 z 5

Když jsem na střední škole mívala praxe v antikvariátu, často jsem narazila na klenot v krabici s knížkami po koruně. Tohle je jeden z nich. Velkou část hry jsem přečetla ještě ten den za kasou.
Je to břitká, přímá a plynulá komedie o třech dějstvích. Repliky i děj mi připadaly úžasně přirozené, bez vyumělkovanosti a hledanosti. Jen nad marxistickým doslovem Franka Tetauera (jinak shawovského odborníka a nadšeného příznivce GBS už od dob první republiky) jsem se nestačila divit, co si ke klasikům režim dovolil.

Děj (spoiler je označen): Doktor Trench, mladý, ale chudý aristokrat, se plaví po Rýně s přítelem Cokanem. Tam potká dceru milionáře Blanche Sartoriovou a zamiluje se do krásy živočišné, chtivé dívky. Ve druhém dějství dorazí do Sartoriovu domu náhodou právě ve chvíli, kdy Sartorius vypovídá Lickcheese, výběrčího činže v Sartoriových předražených nehygienických domech pro chudinu, jelikož Lickcheese nechal opravit nebezpečné schodiště. Trench se pohorší nad nemorálností byznysu svého potenciálního tchána. Ten mu však triumfálně odhalí, že i jeho vlastní šlechtický důchod pochází z těchto domů a že „jinak nelze“. [pozor, SPOILER] Ve třetím dějství (kdy se z Lickcheese stává úspěšný podnikatel v témže odvětví) se Trench, původně morální a sympatický, ale slabošský, nechává přesvědčit, že společenská bída je krutá nutnost, a vrhá se do podnikání spolu se svým tchánem:
„Musí tak být – nelze-li jinak!“