Domov a dálava: Kulturní totožnost a obecné lidství v české filosofii

Domov a dálava: Kulturní totožnost a obecné lidství v české filosofii https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43301/domov-a-dalava-kulturni-totoznost-a-obecne-lidstvi-v-ceske-filosofii-43301.jpg 4 12 2

Kniha je bilancí dvou století novodobé české národní totožnosti s důrazem na filosofické myšlení a dějinný počin.

Přidat komentář
J.Frei
J.Frei
15.05.2021 2 z 5

Psáno s velkou erudicí a láskou k českému národu, ale přece jen: Kniha je věnována Karlu Skalickému, který svého času rozlišil ne méně než šest „smyslů českých dějin“ – ale pro Koháka jako bychom měli jen pořád nově vyprávět ten jeden příběh začínající husity a vrcholící Masarykem.

jezekk
jezekk
14.07.2020 4 z 5

Autor má výjimečnou schopnost srozumitelně popsat filosofické téma, to je pak radost číst - velice vzrušující tak pro mě byly kapitoly o Masarykovi a Patočkovi. Bohužel má také sklony být občas mnohomluvný a poněkud (omlouvám se za to slovo, ale skutečně to tak vnímám) "rozbředlý". Zvlášť poslední jednu dvě kapitoly jsem četl v zrychleném tempu, abych už to měl za sebou. Co jsem ale jako agnostik (se sklony k ateismu) zvlášť ocenil, byl autorův nedogmatický přístup ke křesťanské víře a opakovaná kritika do vlastních řad. V Kohákovi jsme přišli o jednoho z posledních intelektuálů klasického střihu.


Štítky knihy

české dějiny národní identita češství

Kniha Domov a dálava: Kulturní totožnost a obecné lidství v české filosofii je v

Přečtených16x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x