Domácí lékař

Domácí lékař https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51771/domaci-lekar-51771.jpg 4 21 6

Moderní zdravovědný rádce. Praktický domácí rádce pro rozpoznání běžných chorob a základní ošetření při různých nemocech a zdravotních problémech. Uspořádala Jarmila Krivaničová.

Přidat komentář

heavy66
16.07.2023 3 z 5

Domácí lékař byl v 80.letech důležitou součástí naší domácnosti. Kdykoliv jsme s bratrem ochořeli, naše maminka vytáhla knihu z prestižního místa v knihovně a určovala diagnózu podle popisovaných příznaků. Jednou mě dokonce dovlekla do ordinace ORL, kde mi vypláchli obličejové dutiny. Nález byl negativní, díky Domácímu lékaři jsem byl totiž zcela zdráv.

los
11.07.2023 3 z 5

taky máte všechny příznaky?

víte, jak vést překotný porod ve vlaku?

samozřejmě dnes kniha velmi zastaralá a plná (úsměvných) bludů, současným hypochondrům poskytuje nesrovnatelně širší vyžití internet

ALE: v době vydání u mne zafungovala jako nečekaný nástroj výchovy a prevence! (jasně že jsem v ní v nepřítomnosti dospělých tajně hledal obrázky a informace o "rozmnožování"): jsou v ní totiž fotografie projevů různých chorob (byť malé a ve špatném rozlišení) a tady jsem poprvé ve svém životě (a snad taky naposled) uviděl syfilitický vřed na žaludu - ten obrázek mne pronásledoval celé dospívání!


Radka1911
25.05.2023 3 z 5

Knihu měli v knihovně moji rodiče a naštěstí jí prakticky nikdy nepotřebovali. V dnešní době je samozřejmě zastaralá a rady které trefně vypsala uživatelka jirinamac jsou spíš k smíchu.

draka
09.09.2020 5 z 5

Nejsem zdaleka žádný hypochondr a když mně někde něco zabolí nebudu určitě v knize vyhledávat a hledat co, kde, jak a proč. Nepoběžím k lékaři, nebudu volat záchranku zbytečně a nebudu se cpát sám sobě naordinovanými léky s bůhvíjakými účinky. Na druhou stranu musím znát své tělo, jeho reakce a signály. Měl bych mít nějaké základní všeobecné znalosti o svém těle a v případě, kdy je to třeba, včas vyhledat odbornou pomoc u lékaře. Péče o vlastní zdraví, zdraví své rodiny a zvláště dětí, je naší základní starostí a odpovědností. Tato zdravovědná publikace nám v tom může napomoci. Hlavní cíl pak u „Domácího lékaře“ vidím v předcházení nemocí zdravým způsobem života a správného poskytnutí první pomoci při záchraně života.

Jirinamac
27.02.2020 2 z 5

Můj úlovek v knihobudce. Knížka je vydaná v r. 1971 a divím se, na co bylo v té době upozorňováno v domácím lékaři, např.neoblékejte si spodní prádlo přes obuté boty a měňte si kalhotky nejméně 2x-3x týdně, kalhotky mají být světlé, hladké a vzdušné. Při bodné, sečné a řezné ráně je nebezpečí tetanu pro nedostatek přístupu vzduchu do rány. Podobných rád je tady více. To by v dnešní době snad ani nikdo takové rady nepotřeboval. Dneska všechny léčí doktor internet. :-)

vejmel
26.06.2017 4 z 5

Dobré čtení pokud vás jako laika zajímá medicína, choroby a léčebné postupy. Neocenitelná pomoc při nemocných dětech. Nečíst, když je vám zle- obvykle dojdete k tomu, že máte příznaky každé nemoci, včetně horečky omladnic a zbytnělé prostaty.