Dom návštev

Dom návštev https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22648/bmid_dom-navstev-V8b-22648.jpg 3 20 2

Dom návštev je zvláštna súčasť pracovného tábora, v ktorom sa vybraní väzni mohli na jednu noc stretnúť so svojimi manželkami. Martin Amis vytvára komorný príbeh dvoch bratov, ktorí pred uväznením, počas pobytu v tábore i po prepustení na slobodu bojovali o jednu ženu. O zvláštnom ľúbostnom trojuholníku rozpráva formou listu nevlastnej dcére starší z bratov, osemdesiatšesťročný smrteľne chorý muž. Amis využíva túto rozprávačskú metódu nielen na množstvo reminiscencií a návratov do tragických osudov hlavných postáv románu, ale aj na rozsiahle reflexie, v ktorých sa pokúša diagnostikovať minulosť i súčasnosť Ruska. Postavy bratov zároveň symbolizujú dva protikladné ľudské charaktery – bezohľadného karieristu a naivného rojčivého idealistu, pričom autor akoby programovo nadväzoval na tradície ruskej literatúry, najmä na Dostojevského.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

House of Meetings , 2006


více info...

Přidat komentář

karel9045
10.04.2018 4 z 5

Kniha je koncipována jako autorův dopis (nevlastní?) dceři. Čtení to není zrovna lehké, protože se nejedná o lineární vyprávění, ale spíš o sumu postřehů a zvláštní filozofie, v níž se mísí psychologie s literaturou, sexem a dokonce i geografií. Možná že tak si Amis představuje tu pověstnou širokou ruskou duši. Přiznám se, že jsem někdy obtížně hledal smysl vět a slov, ale potom jakoby se příběh rozjasnil a vše zapadlo na své místo. Dokonce i velmi obtížně uchopitelnou povahu autora, jsem začal lépe chápat. Vyprávění je vlastně zpověď starého muže, který si jako mnoho jiných Rusů prožil nejkrutější okamžiky v dějinách 20. století. Přežil stalinský teror 30. let, přežil válku, která ho zavlekla až do Německa, přežil gulag, kam byl po jejím skončení internován. Mezitím se stačil zamilovat do dívky židovského původu a až v táboře, kde se po mnoha měsících setkává se svým bratrem zjistil, že se stala jeho manželkou. V anotaci se dočteme cosi o milostném trojúhelníku, ale žádné romantické drama se nekoná, ani žádný boj o ženu. Autorovy myšlenky se točí především kolem bratra, Zoji (zmíněná dívka), sestry, rodiny a Ruska. A úvahy a reflexe to nejsou vůbec optimistické.

valentýna
19.11.2013

Kniha se mi začala víc líbit až ke konci, a to nejspíš proto, že jde více méně o vyprávění, bez dialogů. Podruhé bych ji nečetla a ani ji nedoporučila, nevyhovoval mi moc ani styl psaní.


Štítky knihy

gulagy anglická literatura Sibiř

Autorovy další knížky

Martin Amis
anglická, 1949 - 2023
2016  86%Zóna zájmu
2001  75%Peníze
2003  82%Šíp času
2007  76%Londýnská pole
1996  72%Jiní lidé: Tajemný příběh

Kniha Dom návštev je v

Přečtených27x
Doporučených2x
Knihotéce32x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x