Dom na paru

Dom na paru https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89437/bmid_dom-na-paru-tTR-89437.jpg 4 185 27

Inžinier Banks pozve plukovníka Munroa, kapitána Hooda a Francúza Mauclera na výpravu po severných častiach Indie. Ako dopravný prostriedok im má slúžiť obrovský oceľový slon poháňaný parným strojom, pôvodne vyrobený ako hračka pre bohatého radžu. Napínavý príbeh sa odohráva v Indii roku 1867. V tomto období sa chcú Indovia vymaniť spod Britskej nadvlády a získať samostatnosť.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

La maison a vapeur , 1880


více info...

Přidat komentář

Atak
19.02.2023 5 z 5

Tento příběh z pera Věrného jsem neznal, je to velice čtivé

Lothar.777
15.02.2023 4 z 5

Moc pěkné povídání o Indii, klasika Verne :-). Dobrodružství nechybí, happy end taky, je tam skoro všechno :-)


arcs
23.02.2022 5 z 5

Nejmilovanější verneovka, protože jsem se zamiloval do mechanického slona (jo, tak od té doby toužím po životě v maringotce!). Taky mi přišla dynamičtější než jiné, rozhodně krvavější (bože, co ti tygři?). Přivázání k dělu, to jsem dost prožíval. Verneovky taky znamenají illustrace od Benneta, bez nich by nebyly.

MonikaJanka
26.12.2021 4 z 5

Verneovka, ktorú sa oplatí prečítať.

former3980
22.11.2021 5 z 5

INDIA. Veľmi som sa tešil na túto knihu a nesklamala - je to absolútna pecka! India - ako ju väčšina z nás nepoznala. Vedeli sme, že bola pod britskou nadvládou, ale určite sme netušili, aké krutosti sa tam v tom čase odohrávali. Parádna jazda na sever (nielen za krásami Himalájí, ale najmä za zlosynom) v dvoch vagónoch, ťahaných mechanickým slonom z kovu na paru! Čo viac si čitateľ môže želať? Občas sa síce motáte v názvoch jednotlivých kmeňov či vo viacerých menách hrdinov - Nana Sahib alias Dandu Pant a podobne. Verne je opäť schopný opísať každý kameň na ceste, ale finále odbije na dvoch stranách. Ale toto už poznáme aj z predošlých kníh. Aj tak zaslúžených 95 percent z kúta zemegule, ktorý je pre väčšinu nás stále veľkou neznámou...

Meda77
21.11.2021 4 z 5

Verneho netřeba komentovat. Ve své době nadčasový autor s velmi reálnými vizemi. Jeho knihy došly až k filmové tvorbě. Všechny knihy jsou dobrodružně zábavné a zároveň lehce naučné v části zeměpisu a dějin. Hlavním cílem je pobavit a nenudí, což autor umí v každé knize. Mladší by měli z takovými začínat a my starší nostalgicky vzpomínáme. Poctivé 4.

zuzana4291
09.10.2021 4 z 5

Na knihu jsem narazila u svého kamaráda, který vlastní dokonce druhé vydání této knihy z roku . Takže je psaná ještě starší češtinou. Asi o to více se mi kniha líbila. Klasicky jsem u knihu totoho autora bojovala s popisovými části. Ale i tak má tato kniha své kouzlo.

st18321
06.09.2021 4 z 5

Méně známá kniha od Verna ale o to více mě překvapil parní slon, který táhne vozy. Příběh mě celkem bavil. Vadilo mě až příliš mnoho střílení nebohé zvěře jenom pro započítání skóre. A přiznám se že i záporákům jsem fandil více než hrdinům. Přece jen to byli okupanti, kteří v Indii neměli co dělat.

Luigi1
13.06.2021 4 z 5

Dopravní prostředek poháněný párou v podobě pochodujícího slona,který kde se ukázal budil až fanatickou zvědavost.Toto monstum bylo skonstruváno i pro pohyb na vodě.Je zde popsáno povstání sipáhijů,které vždy končí velkým krveprolitím jak na jedné tak na druhé staně.

ijcro
09.01.2020 5 z 5

Dobře odvyprávěný (a slušně přeložený) příběh s překrásnými Benettovými ilustracemi o cestě napříč Indií v kráčedle - rádžově hračce - s parním strojem pod kapotou slona, a to vše odehrávající se na pozadí dramatu sipahíjského povstání. Jen ten konec je dost morbidní, kdo by taky chtěl skončit na krku ocelového slona, který v nejbližším okamžiku vybuchne, že?
Je to výlet do dávno zmizelé minulosti, který ve své době přiblížil evropskému čtenáři téměř neznámou Indii.

FilDaV
16.06.2019 5 z 5

Dobrodružství parního slona a jeho pasažérů je opravdu další lahůdka z mistrovy dílny. Nejen že poznáte Indii, tamní zvyky, ale také zažijete napínavou a nezapomenutelnou cestu napříč touto zemí! Nejlepší je scéna, kdy se slon potápí v řece a gentlemani si rozdávají a mastí karty :)

danny_21
20.12.2018 3 z 5

Jedna z těch povedenějších Verneovek v lepším průměru, která umně kombinuje dobrodružství, techniku a zeměpisno-historické popisy. Jízda parním slonem divokou Indií, při honbě za 50-tkou skolených pruhovaných šelem a podlým vůdcem vzbouřenců Nánou Sáhibem ( samozřejmě z pohledu Angličanů ) - 60 %

chlo0opek
16.11.2017 4 z 5

Pohodová kniha s hezkým příběhem (i když místy byla možná trochu víc naivní, než by se slušelo) odehrávající se v poutavé indické přírodě společně s obrovským slonem v jedné z hlavních rolí... co víc si může mladé srdce čtenáře přát? Ale věřím, že i dospělejší si v této knize najdou něco, co uspokojí jejich touhy po slušném literárním zážitku. Takový klasický styl Julese Verna...
Slabčí 4*.

Tarzan1978
08.07.2017 4 z 5

Indické názvy měst a provincií mi dávaly zabrat,kniha se mi začala líbit od 5 kapitoly když parní slon vyrazil na cestu džunglí.

hanak_v_exilu
27.04.2017 4 z 5

Jako děti jsme si s kamarádem každý koupili knížku od Verna. Po přečtení jsme si ji na vypůjčení vyměnili. Ale bohužel kamarád moji ztratil a nechal mi svoji. Nevydělal jsem na tom, protože za vynikající Cestu do středu země mi zůstal tenhle cestopis ozvláštněný popisem mechanického slona. Zemí šelem není špatná verneovka a možná proto že jsem měl doma jenom dvě (spolu s 20 000 mil pod mořem), tak jsem si k ní za několikeré přečtení vybudoval zvláštní vztah. K těm nejlepším se ovšem řadit nemůže.

Džerkys
08.02.2017 5 z 5

Krásná Verneovka četla se sama

mira.l
18.09.2016 3 z 5

Zemí šelem už dneska vidím jako takový průměrný román od Verna, který nepřináší (tedy krom mechanického parního slona) nic mimořádného. Je to román spíš cestopisný s řadou zeměpisných detailů, trochu dějově "řízlý" vzpourou domorodců, po které se časově odehrává. No a taky je to tak z 25 - 30 % lovecká příručka o tom, kterak střílet divoká zvířata jen tak, pro zábavu.

minirock
08.07.2016 4 z 5

Ve verneovkách mám velké mezery, četl jsem jen ty nejznámější, a proto když jsem se dostal k této knížce, neváhal jsem. Mám Vilímkovo vydání z roku 1948 s krásnými Burianovými obrázky, bohužel bez obálky. Kniha je to pěkná, pojednává o dobrodružné cestě několika evropanů po Indii ve dvou vozech tažených "parovlakoslonem" v době krvavých povstání domorodých obyvatel proti anglické nadvládě.

choze
09.01.2016 3 z 5

Spolu s Patnáctiletým kapitánem moje nejoblíbenější verneovka, byť extrémně zatížená zeměpisnými popisy. Samozřejmě mě dostával hlavně parní slon tahající pojízdné domy, v nichž hrdinové podnikají poznávací-loveckou výpravu napříč koloniální Indií. No, kdo by si to nedal líbit, že. Ale zajímavá byla i drsná podzápletka se zmasakrováním žen vzbouřenci, jejich naházením do studny a šílenou Bludičkou.

woodward
16.08.2015 4 z 5

Parní slon je skvělej. Ale Verneovým příběhům moc nesvědčí zápletky, v kterých se vyskytuje "skrytý" zrádce, protože jaksi nijak moc skrytý nebývá. Ještě Ayrton v Dětech kapitána Granta zůstal jakž takž zamaskovaný až do posledního okamžiku, ale tenhle zloduch byl jasnej od první chvíle. Soutěž v zabíjení tygrů - to patří k době, kdy byl román napsaný, ale i to mi bylo při četbě trochu proti mysli. Nicméně je to verneovka a ty mám rád už od předškolních let. Dávám čtyři hvězdy.