Léčba ostrou břitvou

Léčba ostrou břitvou https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112472/mid_lecba-ostrou-britvou-ej8-112472.jpg 4 117 23

Dolní město série

1. díl >

První kniha trilogie Dolní město. Rigus je výstavní, nablýskaná metropole ve Třinácti zemích, její součástí je však i Dolní město, spleť úzkých uliček, temných průchodů a zaplivaných náleven. Tady se pohybují nebezpeční lidé a kraluje jim ošklivý muž, přezdívaný Správce. Bývalý tajný agent. Zapomenutý válečný hrdina. Nezávislý drogový dealer. Nález mrtvoly zavražděné dívenky v jednom z tmavých koutů Dolního města je však i na něj příliš... Nalézt vrahy není takový problém, záhy se však ztratí další dítě, Správce upadne do podezření a někdo začne vyvolávat děsivé stvůry z vnější temnoty. Ač má Správce po ruce několik přátel, jedno je jisté: v Dolním městě se nedá věřit nikomu... Léčba ostrou břitvou, první část trilogie Dolní město, je určena všem milovníkům temných fantasy příběhů z dystopického světa s neotřelou zápletkou, strhujícím dějem a drsnými hrdiny jako vystřiženými z noirové detektivky.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Fantasy
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Straight Razor Cure , 2011


více info...

Přidat komentář

tonysojka
18.08.2021 4 z 5

A mě se to prostě líbilo. Je to klišé, ano, hrdina co má víc problémů sám se sebou než s okolím, na co šáhne to zvorá, celý příběh se žene po falešné stopě, aby nakonec svou primitivní prostotou případ vyřešil.
A ano, jak níže uvedeno, jako bych četl knihu mého oblíbence Mirka Žambocha.
Skvělé odpočinkové dobrodružné čtení.

Veronika33
17.02.2020 2 z 5

No čo napísať k tejto knihe?Príbeh sám o sebe by nebol zlý, dá sa povedať, že bol aj dostatočne pútavý,ale... Neviem či bol na vine preklad, alebo autor písal svoju prvú knihu v nejakom poetickom amoku, ale to sa fakt nedalo, viackrát som ju chcela odložiť a dočítala som ju len vďaka tomu,že som mala kúpené aj ďalšie dva diely. V príbehu boli rušivé aj názvy miest, postáv a rás. (Doteraz mám v tom guláš a to som už sériu dočítala :P). Aj keď to malo v deji istý dôvod, dosť ma rušilo obdobie vojny, nebavilo ma to. Táto kniha fakt nie je pre každého.


Bangadang
13.02.2019 4 z 5

Líbí se mi to témné prostředí a i to jak má každá postava svoji skrytou, světlou stránku.

Janík511
12.02.2019

Přečetla jsem před časem jen první díl a to jen díky tomu, že má málo stran. Bohužel mě styl ani zápletka nezaujala. Hlavní hrdina mi ani trochu nebyl po chuti. Druhý díl už jsem vzdala. Tohle opravdu není nic pro mě!

LordSnape
07.10.2018 odpad!

Tak tohle fakt ne! Autor vás hodí do svého světa, začne házet jména a názvy jako byste je už měli znát a vše zabalí do naprosto debilně napsaného textu. Postavy jsou takové nijaké, skoro nic se tam neděje a hlavně se to fakt špatně čte. Je mi jasné, že se Polansky snaží tlačit na pilu, aby to bylo parádně noir a přihraje vám i mrtvolu kolem které se to vše točí, ale to by nás nejdřív muset seznámit s fungováním Dolního města a jeho postavami. Tady se neděje nic z toho. Je to vůbec ještě fantastika nebo prostě jen fikční detektivka? Nepochopil jsem, otevíral s naprostou nechutí, až jsem to odložil a nakonec i vzdal. Naprostá ztráta času. Jestli takhle píše i Žamboch, je mi ho líto.

Stanleysteel
03.12.2017 4 z 5

Ackoly fantasy nejsem uplnym fandou kniha mne nadchla a bavila.

Scharks
24.10.2017 3 z 5

Z této knížky mám lehce smíšené pocity... Zároveň mě to z části bavilo i nebavilo, pak mě to na několik stránek nadchlo a pak to zase opadlo a zase celé znovu... Každopádně to bylo zajímavé a časem se možná dostanu i k pokračování této série :)

Gerdik
22.10.2017 4 z 5

Dobře napsaná noire detektivka s prvky fantasy, dobře napsanými charaktery a nečekaným koncem. Nejlépe jsou v knize napsány flashbacky z minulosti. Správce je ten typ antihrdiny kterého si zamilujete (něco jako Punisher nebo Deadpool).

Misa25
11.05.2017 3 z 5

Kniha se cte celkem lehce, jen jsem se do tohto zanru musela dostat. Hlavni "hrdina" je sympaticky, asi jako osina v .... v mnoha situacich mi prisel jako maly kluk, a pak zase hned jako stary chlap..jsem zvedava na dalsi djl...ale mezitim si dam nejakou jinou knihu

Mark.
06.04.2017 2 z 5

Tak nějak nevím, jak hodnotit. Příběh je místy napínavý, ale po pár dnech si pamatuji pouze, že hlavní postava mi byla velmi "sympatická". Ze zápletky po týdnu nevím již skoro nic.
Kniha se nečetla špatně, místy jsem se nasmála, ale nic poutavého to zrovna nebylo. Ale zase nemůžu říct, že nepřečtu další díly. Něco mne na tom zaujalo, i když asi ještě nevím co.

trudoš
22.08.2016 3 z 5

Kdyby Daniel Polansky nebyl prokazatelně žijícím spisovatelem z Baltimoru, považoval bych Léčbu ostrou břitvou za další román Miroslava Žambocha. Sice nemá takový drive, ale jinak je tam vše co si od fantaskní noirovky přát. Autorovi se navíc nedá upřít správně cynický podtón, snad jen, že v jeho podání nezní vždy úplně přesvědčivě a to i přes podporu ich-formy a rychlého spádu. Možná by neuškodilo se míň soustředit na cool hlášky a spíš si nechat zápletku ještě jednou projít hlavou. Výsledek mohl být o dost lepší. Takhle jsem si sice užil různorodé figury, ale děj už příliš nevnímal. On totiž vývoj událostí je snadno odhadnutelný, nehledě na to, že finální demaskování padoucha působí, jakoby nezbyl už nikdo jiný, kým by šlo čtenáře překvapit.
Asi bych nakonec hodnotil lépe, nejít o násilnou kombinaci fantasy s detektivkou. V prvním případě chybí lépe rozehraná epika, v druhém zas magie znemožňuje rozumné pátrání. Mimoto ale standard pro ukrácení dlouhé chvíle při čekání na konec světa.

BeyondHorizon
12.06.2016 3 z 5

Nevím jak ostatní, ale identitu vraha jsem až do samého konce netušila. Prostě by mě to nenapadlo, už jen proto, že jsem na tu postavu úplně zapomněla. Kniha se dobře četla a celkově mě bavila. Trochu oživením mi byl hlavní hrdina se sarkastickým přístupem. Takové postavy jsou mi sympatické, nicméně mi přišlo že tu byla až přehnaná snaha o to, aby byl hlavní (anti)hrdina cool.

Mentiri
31.01.2016 3 z 5

Je špatné když od prvního setkání s tou osobou víte, že je vrahem, ačkoliv se to autor snaží všemožně tajit a napínat vás. Překvapení se nekoná, pouze pokrčení ramen.
Také mi moc nesedlo nakombinování období, kdy vedle továren na textil jsou chudé pradleny, granáty nejsou nic zvláštního, ale nejpoužívanější zbraní je meč a vedle křišťálového lustru osvětlují domy pochodně.
Ale jinak bych řekla že vcelku obstojný debut.

aishimizu
17.07.2015 1 z 5

Zatím ta nejhorší kniha, kterou jsem četla.
Postavy se nijak nevyvíjely, popis opravdu jen aby se neřeklo, charakteristika nulová, o městě ani nemluvím. Žádná akce, vše bylo na stejný lajně. A to jsem se těšila na hezkou knihu, podle ostatních.
Obrovské zklamání, ještě ke všemu většina kapitol začíná slovy "Když jsem se probudil...".

Lorrainee
28.06.2015 3 z 5

Nerikam ze byla spatna, ale tak nejak se me blbe cetla. Zadna postava me nejak neoslovila a nakonec ani ten zaver nebyl az takove boom. Asi jsem cekala vic.

alfinha2321
16.03.2015 4 z 5

Ač podobně rozervané hlavní hrdiny nevidím příliš ráda, tenhle mi kupodivu tolik nevadil. Je pravdou, že děj mohl být hutnější, ale celkově se mi kniha četla docela příjemně. S největší pravděpodobností se ke knize ještě vrátím.

Lenka.Vílka
11.11.2014 4 z 5

Knihu nazvu prijemnym prekvapenim...neco jsem od knihy ocekavala a dostala neco uplne jineho a to se mi uprimne libilo mnohem vic...mezi moje oblibene postavy knizniho sveta patri John Taylor (Nocni strana) a spravce mi ho svym chovanim a myslenim dost pripominal...hlavni hrdina je pro me polovina uspechu a dej se mi taky libil...vetsina novych veci a vyrazu bylo v deji vysvetleno, takze jsem nepovazovala za nutne je hned v dalsi vete po prvnim zmineni vysvetlovat...me to nevadilo, prave naopak :)...no, tesim se na dalsi dil, to rozhodne...

cwrcekk
29.05.2014 5 z 5

Taká dystopicko fantasy detektívka,kde hlavný hrdina neoplýva skoro žiadnymi kladnymi vlastnosťami a aj tak som si ho obľúbila. Je to živé,svieze,putave, určite to vyniká medzi zaplavou YA romanmi ktoré sú teraz produkovane ako na bežiacom páse.
Jediné co mi tu chýbalo boli lepšie opisy prostredia,mesta,ríše,kde sa to všetko odohrávalo. Zopár náznakov tam bolo ale mne by sa žiadalo viac. Ma to pokračovanie,tak snáď to autor este stihne rozvinúť.

SONP
15.04.2014 3 z 5

Jakási noirová detektivka s mečem a magií. Jako doprovodný příběh počítačové hry by to snad obstálo, ale kniha je to veskrze průměrná. Postavy jsou buď nepříliš zajímavé nebo jakoby zkopírované odjinud, akce je nezáživná a detektivní zápletka místy nedává smysl. A tak jsem si z celé knihy asi nejvíce užil diskuse hrdiny s hlavou "čínské" mafie v asijsky květnatém slohu. Místy jsem se ale opravdu nudil. Třeba se autor v budoucnu ještě vyšvihne, zda mne ale přesvědčí k četbě dalších dílů, to se uvidí.

caldap
17.02.2014 4 z 5

hezky psaná kniha, dobře se četla.

Autorovy další knížky

Daniel Polansky
americká, 1984
2012  72%Léčba ostrou břitvou
2019  78%Stavitelé
2013  71%Zítra se bude zabíjet
2014  80%Ta, jež čeká

Kniha Léčba ostrou břitvou je v

Právě čtených4x
Přečtených165x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených8x
Knihotéce193x
Chystám se číst78x
Chci si koupit7x
dalších seznamech3x