Dole

Dole https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480998/bmid_dole-qn9-480998.jpg 4 16 5

Strašidelnická série

< 2. díl >

Strašidelnická pokračuje! V tajemných štolách Krušných hor. Na brášky Ondru a Vítka čeká po napínavém dobrodružství v pražském metru další fascinující místo pod zemí k prozkoumání – spletité a opuštěné důlní štoly Krušných hor! O tajemství opět nebude nouze, protože i tam žije spousta strašidel: permoníci, břichuřky, bultové… a ti všichni potřebují pomoc. Kluci neváhají ani chvilku a neohroženě se vrhnou do podzemí. Kilometry prastarých důlních chodeb je zcela pohltí. Co všechno se jim podaří objevit?... celý text

Přidat komentář

Litocha
21.01.2024 4 z 5

Nové setkání se strašidly udělalo mně i zbytku rodiny radost. Tentokrát nás příběh vzal do Krušných hor s jejich zajímavou historií. V onom kraji máme také část rodinných kořenů, o to bylo čtení pro nás poutavější (a dokonce jeden náš výlet vedl na Měděnec).

Ocenila jsem nová strašidla (se synem u nás vedou břichurky následované Bultem), historický exkurz tak akorát pro děti (který není na úkor zábavnosti a dobrodružnosti) a samozřejmě ilustrace, které knížku posouvají ještě o kus výš. Jsem nadšená z toho, jak je knížka po všech stránkách poctivá, neošizená (formát, velikost písma, jazyk, ilustrace, grafické řešení, korektura). Líbily se mi i vážnější podtóny – zodpovědnost člověka a dopad jeho činů na krajinu.

Zatímco synovi se tento příběh zamlouval víc než Strašidelnická, já přece jen o kousek výš hodnotím příběh z pražského metra – možná kvůli neobvyklosti a tomu, jak dodává tajemnosti zdánlivě obyčejným místům, možná mi více vyhovují hravější, převážně nemluvná strašidla z pražského příběhu. To ale neznamená, že by snad Dole nestálo za přečtení, naopak. Doma už na nás čeká Z ohně a písku i s věnováním milé autorky, věřím, že i to bude příjemným čtenářským zážitkem.

iLuciferie
13.01.2024 3 z 5

Za nás určitě trošku slabší než první díl. Děj mi přišel zbytečně složitý na pochopení a vlastně i na pozornost. Trošku mi tady i vadilo, že to vypadá, jako by o strašidla člověk zakopával na každém výletě, což za mě celkem ubírá na "věrohodnosti" i tajuplnosti. Jinak ilustrace opět krásné a tentokrát i více děsivé, což jsme si zase tedy užili moc. Třetí díl čeká!


Snoopi
26.07.2023 5 z 5

Příjemně čtivé a velmi zdařilé pokračování příhod sourozenců Vítka a Ondry, kteří k sobě přitahují dobrodružství podobně jako magnet železo :-) Červen končí, prázdniny začínají... ideální čas na zážitky a hlavně na dovolenou, kterou jim rodiče dopřejí již v prvním týdnu volna: čeká na ně pobyt v roubeném domku v Krušných horách.
Po menším sporu s sebou nakonec berou pouze své "osobní strašidlo", střapáče Šmejďáka, aby se doma sám nenudil... a když se jim ztratí ve změti starých důlních chodeb a šachet, o zábavu rozhodně nebude nouze.
Spolu s chlapci poznáváme tvory prazvláštní /břichurky, Bulta, fledarony, Půlnoční zjevení/, ale setkáváme se i s bytostmi, jejichž výskyt se v podzemním bludišti dá očekávat /permoníci/.
Autorce se opět podařilo vytvořit zajímavý příběh s mnoha nečekanými zvraty, které čtenáře udržují v patřičném napětí. Pohádkový svět známých bytostí umně obohatila o strašidla zcela nová a originální - a skvěle jej propojila se světem současným. Nejsme ochuzeni ani o menší detektivní pátrání a s oběma hrdiny prožíváme jedno dobrodružství za druhým: děj je svižný a vyprávění natolik podmanivé, že je mnohdy těžké se od něj odtrhnout. Mezi další plusy celé knihy patří též fakt, že děti se skrze příběh podívají na zajímavá, netradiční místa, a mohou získat určitou představu o tom, jak se kdysi ze země dolovala ruda.
Vím, že již nejsem "cílová skupina", ale to rozhodně nijak neubírá celkovému dojmu - jsem s knihou nadmíru spokojená :-) Zhltla jsem ji během jediného dne, a to i přesto, že jsem si přála některé okamžiky pozdržet a více vychutnat, ale "cosi" mne nutilo číst dál. A po závěrečném výdechu mi hned blesklo hlavou: chci další příběhy, chci další dobrodružství, chci další takové zážitky! I proto doufám, že autorka uvažuje o případném pokračování: vzhledem ke kvalitně textu by to rozhodně nebylo na škodu. Navíc musím obdivovat její fantazii a kreativitu. A ty nádherné ilustrace, které text doprovázejí, celý dojem jenom podtrhují: doporučuji všema deseti!

"Taková nerozvážnost," zavrtěl hlavou permoník. "Pustit strašidlo, které se tu nevyzná, do zdejšího labyrintu chodeb! A zrovna střapáče! Bude tu zběsile poletovat tak dlouho, dokud nepadne únavou. Na to, aby si zapamatoval, odkud přišel, je příliš roztržitý."
"Střapáč. Typické strašidlo starých, opuštěných domů. Nemá totiž rád světlo a v opuštěných stavbách s odpojenou elektřinou nalézá dostatek potřebného příšeří. Připomíná chuchvalec chlupů či vlasů a je to rozpustilý nezbeda, který si velice rád tropí žerty z kohokoliv. Nade vše miluje nepořádek, prach a špínu, a pokud se potřebuje skrýt, obvykle se vydává za chuchvalec chlupů a prachu i on sám."

Aknel26
12.08.2022 5 z 5

Druhé setkání s bratry Ondrou a Vítkem bylo ještě lepší než první. Možná to bylo i tím, že člověk strašidlům a duchům vyskytujícím se v tajemném uzavřeném dole uvěří přece jen snáze než strašidlům pohybujícím se v metru, jímž se denně přepraví tisíce lidí. Krom napínavého příběhu se čtenář dozví něco z historie Krušných hor i samotného hornictví. Strašidelnická ode mě dostala pět hvězdiček, Dole by si zasloužilo ještě o jednu víc.

TerJac
09.02.2022 5 z 5

Ještě lepší než Strašidelnická! Tohle bylo super a napnutá jsem byla dost. Super!